Profil de blogger – Aleka Sarah Vlădăreanu (de Ioana-Delia Balteșiu)


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 11 min)

Blog: aleka-rock-rose.blogspot.ro

Nume: Aleka Sarah Vlădăreanu

Profesia: PR, event planner, fotograf, stilist Reședință: București

Studii: Școala Națională de Studii Politice și Administrative

Filme preferate: Amélie, Mr. Nobody, Made Of Honour, Sex and the City, The Last Samurai, If Only, Mona Lisa Smile, Just Like Heaven, Save The Last Dance, Requiem For A Dream, The Conspiracy Theory, Sweet November, Dangerous Minds, Cruel Intentions, Domino, The Notebook, Before Sunrise, Before Sunset, A Walk To Remember, Music From Another Room, Scent Of A Woman, Moulin Rouge, Romeo and Juliet, Singin’ in the Rain

Muzica preferată: Trip-Hop, Alternative, Indie, Punk-Rock, Pop-Punk, Jazz, Bossa Nova Jazz, Downtempo, Trip-Hop, Chillout, British, French, Classical, Instrumental, CountryRock, Alternative, Indie, Punk-Rock, Pop-Punk, Jazz, Bossa Nova Jazz, Downtempo, Trip-Hop, Chillout, British, French, Classical, Instrumental, Country

Cărţi preferate: The Elegance of The Hedgehog, The Picture Of Dorian Gray, Harry Potter, Where Rainbows End, The Boy with the Cuckoo-Clock Heart

Cum este Aleka Sarah

Autoarea blogului are o fire sociabilă, creativă, pasionată de publicitate. Organizează evenimente, deci este o persoană sociabilă, open-minded. Este feministă convinsă, asta rezultă din temele abordate pe blog. Pasiunea pentru fotografie denotă o latură ușor romantică. Din nefericire nu respectă foarte mult lectura clasică, astfel încât nu- și dezvoltă imaginația într-un limbaj foarte bogat.

Genurile de muzică preferate – trip hop, chill out, jazz – dezvăluie partea profundă, ușor melancolică a personalității sale. Se observă o evoluție treptată în cei patru ani de experiență pe blog, evoluție reflectată și în dezvoltarea sa personală.

Primele articole de pe blog datează din 2008. Astfel blogul ne oferă un insight asupra perioadei de tranziție dintre studenție și primul job.

Anul 2008

Alege să înceapă blogul în ultima lună din an. Încă de la primul post, se prezintă în detaliu și își face cunoscută pasiunea atât pentru fotografie, cât și pentru scris. Devine ușor defensivă, fapt care maschează o posibilă sensibilitate, prin două disclaimere:

  1. unul prin care se scuză că scrie în engleză, deoarece i-ar folosi în studiile pe care le aprofundează
  2. celălalt, obișnuit bloggerului novice, care nu te provoacă să citești dacă nu-ți place (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2008/12/start-blogging.html)

Preferă posturi scurte, care exprimă stări, în general capricioase, colorate din când în când în câte-o superstiție, cum ar fi a douăsprezecea, care mereu a marcat pentru autoare evenimente importante (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2008/12/12-twelve. html).

Aflăm că e din Slobozia, și învață în București, posibil la facultatea de marketing sau de comunicare.

Crăciunul devine un alt prilej de a prezenta cumulul de sentimente și stări, iar pozele care o înfățișează tind să evidențieze ideile prezentate (http://aleka-rock-rose.blogspot. ro/2008/12/christmas-eve.html; http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2008/12/mama-im-coming-home.html)

Pentru ultima zi din an compune un post scurt, însoțit de o urare și un mesaj care dez- văluie melancolia acelui moment. În acest punct blogul ține locul unui jurnal, dar nu un jurnal personal, ci un jurnal împărtășit întregii blogosfere.

Anul 2009

În 2009 renunță la utilizarea limbii engleze pe blog și optează pentru limba română. Păstrează din stilul anterior, însă se prezintă dintr-o perspectivă mult mai pozitivă .

Vacanță – aș putea zice că e primul post optimist. De aici aflăm că în 12 februarie împlinește 20 de ani, că a terminat sesiunea, că are o mulțime de prieteni, că îi place să iasă în oraș și că preferă clătitele în combiație cu un pahar de Garrone (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2009/02/vacanta.html).

Își dorește un job în publicitate , dar deocamdată își manifestă dragostea pentru domeniu prin tot felul de proiecte și participări la evenimente de acest tip (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2009/03/surprinzator-am-avut-ocazia-sa-ajung-in.html).

Blogul devine mult mai bogat în poze, posturile, deseori, împrumută din caracteristicile mesajelor publicitare, iar în locul jurnalului preferă să-și exprime starea de spirit prin prezentarea unor produse publicitare – spoturi tv (http://aleka- rock-rose.blogspot.ro/2009/04/i-definetely-want-pet.html) sau concursuri (http://aleka- rock-rose.blogspot.ro/2009/04/suite-jump-knowing-that-people-usually.html).

Prin intermediul unui articol despre Olimpiada Comunicării ne informează că este studentă la SNSPA, fapt ce poate justifica întreaga ei activitate de până acum în blogosferă (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2009/04/oc-2009.html). De asemenea, optează pentru o scurtă critică de film, de unde reiese latura romantică și creativă a personalității sale, dar și atenția și aprecierea pentru construcția cadrelor (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2009/04/romeo-juliet.html).

Revine cu o nouă critică, asupra filmului „The Queen” de Stephan Freares, pe care încearcă să o abordeze într-o manieră conceptual-analitică, dar care trădează un ușor debut critic-literar (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2009_05_01_archive.html).

Promovează prin intermediul blogului „Balul Bobocilor”, de a cărui organizare se ocupă (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2009/10/fiti-pe-faza.html), însă nu obosește citiorii cu prea multe date.

Urmează un flux de informații asupra particularităților din viața personală și fiecare moment important este punctat și documentat prin virale, poze, însemnări rapide ce completează profilul personalității sale. Fiecare eveniment reprezintă un nou prilej de a se prezenta, iar cititorii blogului ei sunt ținuți la curent cu lux de amănunte. Aflăm despre sesiunea ei de examenele, despre excursiile la Londra sau Europa, despre muzica preferată, despre artiștii pe care îi iubește etc. Primează o notă de optimism, sete de aventură, bună dispoziție, transpuse în texte scurte și ușor de consumat.

Anul 2010

Atmosfera de pe blog este aceeași, însă în abordare se simte mai multă substanță și profunzime.

Într-un post din luna februarie, reușește să reînvie esența sentimentului conferit de schimbul de scrisori și chiar să provoace cititorul, dacă nu la un nivel pragmatic, măcar la un nivel ideatic (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2010/02/love-letters.html).

Realizează o rubrică săptămânală prin care prezintă playlisturi cu piese din diverse genuri de muzică (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2010/04/my-playlist-this-week. html), însoțite de mesajele obișnuite, un fel de ”pseudo-ads”:

I’m so happy and joyful these days that I don’t feel the need to post anything. Weird, isn’t it? Anyway… What have you been up to, lovelies? I’m going to be very busy this week ‘cause I’m volunteering for NexT International Film Festival. Again! And because I work better when listening to some music, I never forget my iPod home.Here’s a bunch of songs I listen to often these days…

Din articolele postate aflăm că îi plac pisicile, că și-ar dori un tatuaj, că este voluntară la Festivalul de Film NexT IFF, că are o anumită sensibilitate pentru Samantha din Sex and The City, dar că serialul preferat rămâne Friends, că a făcut parte din generația care a copilărit cu Tom & Jerry și că adoră ”typography print- urile”. Continuă să se implice în proiecte sau cel puțin să prezinte pe blog lansări și evenimente (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2010/06/street-delivery-2010.html).

2010 este anul în care vizitează Luvru (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2010/07/ paris-musee-du-louvre.html) și ajune la concertul celor de Aerosmith (http://aleka- rock-rose.blogspot.ro/2010/06/aerosmith.html).

Într-un post dedicat bloggerilor se caracterizează ca fiind o fire sociabilă, comunicativă și deschisă la conversație

Got to tell you, I’m a very outgoing person. I always get into conversations with people I don’t know that well, or even strangers. I’m friendly to almost anyone. I know, that’s not quite a good thing. But, hey, I can’t stop being who I am, right? So, I was thinking the other day that I really, really want to know my fellow bloggers (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2010/08/hey-guys. html)

Anul 2011

În 2011 pe blog încep să apară cât mai multe subiecte de legate de modă, de la preferințe pentru anumite piese de îmbrăcăminte, până la promovarea și organizarea de event-uri acest gen.

Printre posturi se regăsesc și review-uri, care demonstrează maturitatea și profesionalismul prin care își tratează meseria, pe care încearcă să o construiască, fiind bine structurate, argumentate, accesibile și de impact (http://aleka-rock-rose. blogspot.ro/2011/01/o-seara-gentilomilor-la-lansarea.html).

Realizează primul ei interviu, cu Ionuț Sava, PR-ul lui Florin Dobre, un fashion designer, pentru a marca cele trei zile de festival ”Bianca’s Top” (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2011/03/blancas-top.html), apoi trece la o scurtă descriere a concertului Anei Vidovic (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2011/03/ana-vidovic.html).

Este perioada în care blogul trece printr-o transformare sesizabilă, devenind dintr-un jurnal, un blog de lifestyle și publicitate – mai mult sau mai puțin mascată (http://aleka-rock-rose.blogspot.ro/2011/06/one-cup-connection.html). Majoritatea posturilor sunt articole ce au ca subiect campanii de modă, prezentare de produs, de concept – stores și de localuri fancy.

Anul 2012

În 2012, blogul continuă să păstreze aceeași linie, însă denotă mai mult profesionislism, fiind format doar din articole, review-uri și reclame. Astfel se sugerează o demonstrație – un blog personal, început în perioada post-adolescentină poate ajunge o afacere.

În final, consider că autoarea blogului a avut o intuiție foarte bună, speculativă referitor la piața virtuală, a înțeles mecanismul de funcționare și a exploatat potențialul acestui blog la maximum.

Delia-Ioana Bălteșiu
Master, anul al II-lea

Acest text reprezintă una dintre temele de la cursul Cultura Internet de la masterat. Citiți motivația acestui demers.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.