Studenții mei disecă bloggeri 5


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Blog-ul personal este pe cale de dispariție, dacă nu cumva a dispărut cumva. Au dispărut vremurile în care blogul era o simplă cale de confesiune publică sau de a ține un jurnal personal. Acum se aleargă după nișe, după monetizare. Se dau sfaturi la conferințe, se fac întîlniri tematice ale blogger-ilor, se sharuiesc prezentări ale unor guru în domeniu.

Cu toate acestea, personalitatea unui blogger transpare dincolo de textele nișate. La cursul Cultura Internet de la masterat, am încercat un experiment. Cerințele pentru această temă au fost următoarele:

 • studenții să aleagă un blogger pe care să nu-l fi cunoscut personal, cu care să nu fi interacționat niciodată fizic
 • să-i citească blogul zilnic timp de minimum două săptămîni și să-i exploreze arhivele
 • să-i creeze un profil, încercînd să deducă cine este persoana din spatele autorului
 • să-l caracterizeze pe scurt și să ofere repere clare (link-uri) de pe blogul respectiv
 • nu au avut voie să-l contacteze pe blogger în nici un fel

Unii au pornit de la Zelist pentru a identifica un blogger interesant, alții au disecat persoana din spatele unui blog pe care-l urmăreau de mult timp. Au explorat pagina Despre mine, acolo unde aceasta exista, au corelat informații disparate, au făcut conexiuni între date oferite de autor.

În perioada următoare, voi publica aici cele mai interesante profiluri realizate de studenții mei. Am fost asigurat de ei la curs că le pot preciza numele. Am corectat greșelile de limba română și abaterile de la ortografie, de dragul profesionalismului. Chiar dacă public aici cele mai interesante texte, notele n-au fost afectate de corecturile pe care le-am făcut eu.

Urmăriți tag-ul profil-blogger în perioada următoare, pentru a citi textele studenților mei.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 gânduri despre “Studenții mei disecă bloggeri

  • George Hari Popescu Autor articol

   Eu nu cred. Sunt profesori mult mai interesanți și mai aplaudați acolo. Eu sunt un biet asistent din sistem.

 • gadjodillo

  haha! există bloguri atît de ciudate şi… hmm, ciudate, încît e posibil să nu poţi spune nimic despre cei care le scriu.
  oricum, interesantă temă. eu abia aştept să ajung mîine la fac. să aud prezentările de temă „creează proiectul unei emisiuni de televiziune”. partea mea preferată din tot anul.

 • madalina b

  imi place ce se intampla aici! spre rusinea mea, n-am citit pana acum blogul colegului meu george… dar imi place mult ce se intampla :) excelenta ideea cu monitorizarea unui blog, chiar daca monitorizare suna mai degraba a altceva :) imi place foarte mult pentru ca are legatura cu descoperirea celorlalte „universuri” paralele de langa noi, adica oamenii. un blog este, inainte de toate, un exercitiu de asertivitate. da, asertivitate am zis si mi-e greu s-o definesc simplu desi stiu ce este, dar invat deja de un semestru despre ea la fac de psihologie unde sunt studenta in anul 2. asa ca as comenta mai putin partea de comunicare din perspectiva „omului de stiinta” si mai mult din perspectiva psihologica. un blog este o „fereastra” catre interiorul cuiva, cu draperii ce-i drept pe interior, dar, oricum, care te lasa sa intri in universul personal. arata profil psihologic, tip de personalitate, creativitate etc. ca sa n-o mai lungesc, abordarea mi se pare excelenta si cred ca fiecare tanar, in special viitor comunicator profesionist, ar trebui sa aiba un blog, macar ca unealta de ascutit creativitatea, daca nu ca spatiu asertiv de afirmare de sine :)