Atlantykron 2013, la Capidava, un vis ancorat în știință


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Academia de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Viitorologie şi Science Fiction ATLANTYKRON 2013 se va desfășura în acest an între 2 și 11 august. Purtând genericul „Ferestre către viitor”, academia non-formală reuneşte experţi de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel și predau gratuit cursuri tinerilor interesați) și tehnologie de ultimă generaţie, pe o insulă care are mai puțin de un kilometru pătrat.

Este un fenomen unic în România. Este vorba despre un loc în care se desfășoară demonstraţii ştiinţifice și cursuri de artă sau comunicare stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele. Loc spiritual, legat profund de istoria de milenii a castrului Capidava care încă stă în picioare pe mal, Atlantykron este o insulă a viitorului, în mijlocul unui prezent prăfuit. Este un tărâm al speranţei, un loc în care generaţii de adolescenţi învaţă că au puterea de a stăpâni Pământul cu minţile lor, cu ştiinţa lor, cu intenţii bune.

Insula este un ostrov inundat mai bine de jumătate din an. În restul timpului, este un loc sălbatic, pustiu și izolat. Doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, electricitate (cabluri electrice lipite de fundul Dunării alimentează Insula de la un generator aflat pe mal), Internet (modem-urile sunt instalate în copaci și pe unul din cele trei bacuri trase la mal, unde sunt cabinele invitaţilor străini).

La venire şi la plecare, o echipă de la Ocolul Silvic Judeţean predă şi preia insula pe semnătură. Nimic nu se strică, nimeni nu poluează. Rămân doar pătrăţele de iarbă turtită, unde au fost corturile. În câteva săptămâni, niciun indiciu nu mai dă de bănuit că acolo a fost un oraş suprarealist, care a trăit intens timp de 10 zile.

Programul este organizat de către Centrul pentru Studii Complexe, în parteneriat cu Fundația World Genesis din SUA, și Asociația Română pentru Sport și Cultura din București.

Anul acesta, ca în fiecare an, sunt aşteptaţi peste 400 de tineri participanți din toate zonele tării, dar și din SUA, Italia, Macedonia, Republica Moldova, India. Și-au confirmat deja prezența personalităţi de marcă din ştiinţă, cultură, artă sau sport din România, Italia şi SUA. Astfel, sunt așteptați să participe și să țină cursuri sau prezentări:

  • Dumitru Dorin PRUNARIU, astronaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic
  • Guy Djoken, președinte al Comisiei SUA pentru UNESCO, directorul Centrului UNESCO pentru pace
  • Roberto QUAGLIA, scriitor, vicepreşedinte al Societății Europene de Science Fiction
  • Alexandru MIRONOV, scriitor, ziarist de știință, fondator al Programului Atlantykron

Via Skype, vor ține conferințe somități internaționale care au îmbrățișat proiectul Atlantykron și se vor afla pe Insulă în calitate de invitați virtuali:

  • Prof. Dr. Eliot SOREL, un renumit expert internațional în managementul sistemelor de sănătate
  • autorul Michael GELB, autoritate absolută în programele care stimulează și aplică gândirea creativă, învățarea accelerată și leadership inovator
  • Dr. David ANDERSON, fondator al Fundatiei World Genesis, cercetător pasionat de experimentele în spațiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a călătoriei în timp
  • ing. Ravi PRAKASH, membru al echipei NASA CURIOSITY MISSION TO MARS

La organizarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizaţii neguvernamentale de tineret din ţară şi străinătate; Centrul pentru Studii Complexe, Societatea Cygnus, Asociaţia Română pentru Sport şi Cultură, Planet Art, Forum IT, Fundaţia SocRaTeE, dar și unele organizaţii şi instituţii din SUA, precum World Genesis Foundation, US Kick Boxing Association.

Vizitează www.atlantykron.org pentru mai multe informaţii despre programul academiei de vară şi lista invitaţilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.