NEMIRA + AUDIO Omul din castelul înalt – Philip K. Dick 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Despre o istorie paralelă și despre diferențe culturale. În cartea Omul din castelul înalt de Philip K. Dick, războiul a fost cîștigat de Axa formată din Japonia imperială și Germania fascistă. Americanii sunt dominați economic de cele două puteri mondiale dar suferă și umilința de a fi dominați cultural de două popoare cu un trecut bogat în creație și filosofie.

Acțiunea se petrece în anii 1960 și se desfășoară în cercuri politice, pe stradă dar și pe piața antichităților. Găsim în volum personaje diferite și colorate: un misionar japonez, un lucrător de artefacte, o instructoare de judo, industriași și politicieni. Peste toți planează umbra lui Hawthorne Abendsen, autorul cărții Lăcusta abia se tîrăște. Această carte este citită și citată de toate personajele într-un moment sau altul și conține o poveste halucinantă: războiul ar fi fost cîștigat de fapt de americani, iar conducătorii naziști ar fi fost judecați pentru crimă împotriva umanității! Abendsen este omul din castelul înalt, dar el se dovedește un om simplu, nu un răzvrătit nobil care s-a ferecat într-un palat indistructibil.

Veți fi încîntați de prezența permanentă a oracolului, Cartea schimbărilor, pe care japonezii și americanii din acest volum îl consultă foarte des, dar mai ales de filosofia din jurul lui. Punînd întrebările potrivite, poți obține răspunsuri care să te ajute să-ți dai seama dacă ai luat deciziile corecte sau care este calea pe care trebuie să o urmezi.

Realitatea falsă în care lumea trăiește în Omul din castelul înalt mi-a adus aminte de Matrix și de tema mult întîlnită în SF-ul mondial a visului uneori indus prin tehnologie, prin care oamenii sunt menținuți cu spiritul călduț, docili și fără a-și pune întrebări despre viitor. Un fel de anestezie a umanității.

Acest roman care a primit un premiu Hugo nu este o carte ușoară, ci una care se citește cu pauze necesare documentării suplimentare. Mai mult decît istoria paralelă, mi-a plăcut modul în care oamenii încearcă să se adapteze unii la alții. Discursurile interioare ale multor americani care interacționează cu japonezii m-au dus cu gîndul la situațiile în care este pus, la un nivel primar, turistul într-o țară străină despre care nu s-a informat suficient. Un chin al diferențelor culturale care nu poate fi atenuat decît prin comunicare, ascultare activă și autoeducare, pînă la urmă.

Fragment audio din carte:

Omul din castelul înalt – Philip K. Dick

Anul apariției la Nemira: 2013

Colecția: Nautilus SF, Philip K. Dick

Traducerea: Mircea Ștefancu

ISBN: 978-606-579-614-0

Nr. de pagini: 304


Cartea poate fi cumpărată:

3
Leave a Reply

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonează-te  
Anunță-mă cînd apar
ioana
Utilizator nou
ioana

Barcelona, aprilie 2008… Prima iesire din tara. Intamplator, in avionul care ne-a dus in miez de noapte la Barcelona, ne-am intalnit cu niste prieteni care aveau programat concediul in aceeasi perioada. La ore matinale, nerabdatori sa asimilam toata splendoarea orasului catalan, ne-am dat intalnire cu acestia intr-o piateta stabilita anterior, pe ghidurile noastre. Inainte de a pleca la drum, trebuia facut un plan de bataie. Unde mai bine sa se realizeze decat intr-o cafenea? Am ochit una aproape, ne-am asezat la masa si acum sa comandam o cafea, un croissant, o apa… Cine a fost la Barcelona stie, ceea ce… Read more »

Adriana
Utilizator nou
Adriana

Incep prin a spune ca mie imi este total indiferenta starea de bine / starea emotionala / starea spirituala a oamenilor in general. Iar inainte sa imi sara cineva in cap intelegand prin asta ca nu imi pasa deloc de oamenii saraci, bolnavi, batrani, de copiii din Africa si fetitele din China, trebuie sa mai precizez ca, de fapt, sunt foarte putini oameni de care chiar imi pasa, adica iau in seama ideile si actiunile lor, imi pasa de felul in care le decurge viata si interactionez cu ei. In rest, pentru mine nu exista decat o imensa masa de… Read more »

Geanina
Utilizator nou
Geanina

O poveste despre diferența culturală puțin mai lungă… Diferența culturală pe care am întâmpinat-o eu s-a produs între doi … subiecţi: românii şi spaniolii. Se spune că nu există mari diferenţe între cele două popoare, pentru că ambele au origini latine, iar limbile naționale seamănă mult. La o analiză mai atentă, vom constata că nu e chiar așa. Nu doar obiceiurile, modul de gândire și religia diferă între ele, dar mai ales personalitatea ce le caracterizează. Deşi nu foarte muncitori, spaniolii sunt extrem de deschişi în relaţie cu ceilalţi, obişnuiesc să îi trateze pe noii-cunoscuţi cu multă familiaritate, sunt plini… Read more »