Despre cutremurul de azi (6 octombrie 2013) 4


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Trebuia să se întîmple, nu? A fost de aproximativ 5,5 grade pe scara Richter (scara Mercalli: 4-5 grade), pe la ora 4:37. A ținut cam 10 secunde. S-a simțit pînă în Moldova noastră, dar chiar și la Chișinău.

La Buzău, s-a simțit bine, cît să mă trezească din somn. În casă a căzut doar icoana, dar nici nu era bine ancorată. Pisica era ceva mai speriată decît atunci cînd nu găsește nimic de mîncare în castron.

Voi l-ați simțit?

Sursa: Volcano Discovery

——————————————————————————————-

Datele de la EMSC spun că a fost de 5,3 grade:

A magnitude 5.3 earthquake has occurred ROMANIA at:
45.65N  26.60E Depth 140km 06/10/2013 at 01:37:20 (Universal Time)

Earthquake location with respect to nearby cities:
140 km N  Bucharest (pop 1877155, local time 04:37:20.5 2013-10-06)
45 km W  Focsani (pop 105112, local time 04:37:20.5 2013-10-06)
35 km NE Nehoiu (pop 11350, local time 04:37:20.5 2013-10-06)
10 km NW Valea râmnicului (pop 5702, local time 04:37:20.5 2013-10-06)

——————————————————————————————-

Foto seismograf INFP:

Reacții online

“Eram în fața calculatorului. Am simțit o mișcare pe verticală câteva secunde. M-am speriat un pic că e situația asta cu cutremurele din Galați și s-a tot făcut vâlvă. Bine că a fost….astfel s-a mai eliberat din tensiunea acumulată în pământ.”

“A fost un vuiet, am deschis usa la balcon sa vad daca este vreun avion deasupra si a incept cutremurul. Noroc ca a fost scurt. La Bucuresti, o trosnitura imobilului si apoi fost o zgaltaiala scurta.”

“La Chisinau, ne-a trezit, de ne-am grabit sa fagcem pipi.”

“Si in Teleorman s-a simtit destul de bine, a durat undeva pe la 6 secunde, am avut timp sa-l savurez!:)”

“In urma cu catevainute ma aflam in bucatarie cu scopul de a bea un pahar de apa.am zis ca sunt nebun si ca mi se pare ca se misca apa in pahar si la nici 2-3 secunde toate paharele au inceput sa zornaoe si am simtit o miscare a casei.initial am zis ca vises dar disperarea vecinilor mei care tipau ca vine sfarsitul lumii(baba marioara,se crede clarvazatoare) m-a facut sa realizez ca am fost martor la un cutremur maricel.PS(baba va fi vedeta maine in comuna)”

“Primul cutremur care m-a trezit din somn. Dand cu ochii de valiza deschisa a prietenei venite in vizita, mi-am amintit de pijamalele turistilor care dormitau pe geamantane, pe alei, dupa cutremurul din ’86. Mama se grabea atunci sa ma duca la Tusa Dora, la etajul 2, in alt hotel, si ma smucea cand ramaneam sa ma zgaiesc la vreun om in trench sau prosop. Vorbea calm dar ma tinea strans rau de mana. Mi-amintesc ca dinspre ea razbateau doua inimi batand tare. Era insarcinata cu sor’mea si, spre deosebire de tata, ei ii era frica de replici la etajul 12. Fugeam din Hotel Balada la Hotel Aida si-n noaptea aia mi-a dat voie pentru prima oara sa-mi dau unghiile cu oja. Venus, ’86.”

“Si in bacau acum 2 minute s-a simtit pentru 3-4 secunde, mia deschis dulapul cu haine :)) oricum trb sa ma schimb de culcare”

” Trupa Atelier: Ne pare rău dacă v-am trezit din somn. Data viitoare o să cântăm mai încet.”

“Diana Roman: Ce te legeni, blocule ?”

“Diana Catalina Zagrean: 5.5 la etajul 9…not fun”

“I studied a lot about quakes since the 6.0 that we had here in 2004. I knew I had about 17 seconds until the S wave comes. It was actually the S wave that I felt, but I didn’t take the time to think, I just considered it a P. I was standing in the kitchen, I felt that weird dizziness you feel when the swaying is light, like the ground is just gone and you’re floating in the air, I immediately looked at the water in a mug, saw it moving around, then the microwave oven started to swing, that’s when I immediately ran to the door, unlocked it, took the keys, left the door open to save time, ran down the stairs and went outside. I live at the 3rd floor in a 10 storey building, and I calculated that I have enough time to run outside until the secondary waves hit. Luckily for us, those were the S waves that I felt and nothing else followed.”


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 gânduri despre “Despre cutremurul de azi (6 octombrie 2013)

  • Geanina

    Inițial, nu. Dormeam. La un moment dat însă, papagalii au zburat în toate direcțiile. Atunci m-am trezit buimacă. Nu știam ce-i cu ei. M-am repezit imediat înspre colivie. Unul avea o aripă prinsă între gratii și răsufla adânc. Am stat câteva secunde să îmi dau seama ce se întâmplase. Celălalt privea speriat și respira greu. „Ce i-o fi apucat?”, mă tot întrebam. M-am uitat imediat la ceas. Era 5 fără 25. „E mult prea devreme!”, mi-am spus. Mă gândeam că s-au dezechilibrat cumva. În același moment, telefonul a început să sune. Și mi-am dat seama, „A fost cutremur!”.
    Realizez în secunda următoare că atunci când m-am trezit buimacă, de fapt, am simțit cum patul s-a zguduit brusc, mânat de o bubuitură puternică. Din cauza asta, toată agitația de mai sus.Totul s-a întâmplat repede, repede.