Temele studenților: Ana-Diana Bone, Georgeta Goicea


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 17 min)

Biblioteca, prietena mea universitară (Ana-Diana Bone)

Cărţi, proiecte, puţin timp la dispoziţie, sute de pagini memorate direct proporţionale cu numărul de cafele băute. Dacă acest iureş studenţesc nu îţi este străin, înseamnă că biblioteca îţi este, sigur, un adjuvant în activitatea ta studenţeasă.

Fie că te numeri printre norocoşii care nu plătesc pentru a împrumuta cărţi, fie scoţi din buzunar lunar, trimestial sau anual câteva zeci de lei, drumul tău trece mereu prin dreptul  centrului de împrumut. În Bucureşti, poţi opta pentru a împrumuta cărţi din bibliotecile facultăţilor de stat sau particulare sau din centre precum British Council, Casa Schiller sau bibliotecile centrelor culturale din Capitală.

Merg la bibliotecă de minim două ori pe săptămână şi mereu găsesc materialele de care am nevoie la facultate. În plus, tipa de la bibliotecă, Miruna, este super-draguţă şi îmi recomandă adesea cărţi”. – Ioana Gheorghe, SNSPA

Biblioteca centrală universitară

Dacă eşti student la Universitatea din Bucureşti, te numeri printre „fericiţii” care trebuie să scoată din buzunar 30 de lei pentru taxa de înscriere şi 10 lei pentru viza anuală, dacă vrei să pui mâna pe o carte. La aceste costuri se adaugă preţul a două timbre însumând 4 lei.

Dacă ai ambiţia de a citi cât mai mult, te poţi bucura să frecventezi toate filialele bibliotecii în contravaluarea abonamentului plătit. Ţi se pot perinda sub ochi peste 400.000 de volume doar în sediul central al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I. Fondul actual de publicaţii al Bibliotecii Central Universitare Carol I are o structură enciclopedică, biblioteca fiind dotată cu peste 1.800.000 de volume din domenii diferite:

 • literatură
 • filosofie
 • drept
 • psihologie
 • istorie
 • geografie-geologie
 • management
 • economie
 • matematică etc.

Biblioteca dispune de săli de lectură moderne, acces la internet şi se poate lăuda cu mai bine de 27 de mii de cititori înscrişi. Programul de funcţionare al filialelor BCU este prezent pe site-ul bibliotecii.

Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti

Studenţii la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti pot împrumuta cărţi pe baza unui abonament gratuit. Pentru acesta, trebuie să aducă la sediul bibliotecii din Lacul Tei:

 • carnetul de student vizat la zi
 • actul de identitate
 • o fotografie tip buletin

De asemenea, biblioteca are şi o platformă online prin care studentul ştie precis dacă va găsi volumul dorit pe rafturile bibliotecii. Cărţile vechi reprezintă interes şi pentru viitorii ingineri, aşa că biblioteca dispune de o Sală de Patrimoniu care cuprinde cărţi tipărite în perioada 1865-1940. Biblioteca este deschisă zilnic între orele 9 şi 16.

Academia de Studii Economice

Studenţii de la Academia de Studii Economice sunt cei mai fericiţi şi mai moderni. Ei beneficiază de posibilitatea de a împrumuta cărţi fără a plăti abonament, mai mult de atât, accesul în centrul de împrumut se face pe baza unui card ce are un cod unic de acces. Dacă nu studiezi în această instituţie şi te simti atras de volumele economice, îţi poţi face un abonament la Biblioteca ASE pentru 40 de lei. Prelungirea anuală a acestuia te va face să scoţi din buzunar 20 de lei. Dar banii aceştia promit să te înveţe economie, nu glumă!

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

Dacă studiezi la SNSPA, lipsa cărţilor din bibliotecă sau lipsa unui abonament nu prezintă o problemă pentru tine. Ai cărţi cu duiumul puse sub nasul tău. Nimeni nu îţi va cere să plăteşti niciun cent pentru vreun volum răsfoit. Cu toate acestea, programul scurt poate fi considerat un inconvenient al centrului de împrumut.

Biblioteca SNSPA dispune şi de acces la fondul de carte al bibliotecilor virtuale de renume. Printre acestea se numără:

 • SAGE
 • Oxford Journals
 • Science Direct
 • Springerlink Journal
 • ProQuest Central
 • EBSCO
 • Thomson Web of Science
 • JSTOR

Biblioteca Naţională a României

Biblioteca Naţională a României ne dă un motiv în plus să avem în portofel un card de plastic. Abonamentul la BNR este gratuit pentru toţi cetăţenii români. Ce-i drept, ar cam trebui să îţi antrenezi răbdare pentru a pune mâna pe o carte din BNR pentru că procesul de căutare efectivă a volumului din momentul în care te decizi ce anume vrei să citeşti până când ajunge în mâinile tale durează peste 30 de minute. Dar sunt cărţi pentru toate gusturile şi o sumedenie de reviste ce pot fi consultate în sălile de lectură.

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti

Studenţii de la USAMV se pot bucura de abonament gratuit la biblioteca instituţiei. Tot de acces gratuit se pot bucura şi cititorii care nu urmează cursuri sau sunt angajaţi ai USAMV. În vederea deschiderii fişei de lectură, potenţialii cititori ai bibliotecii trebuie să prezinte:

 • carnetul de student vizat la zi (dacă este cazul)
 • buletinul de identitate
 • o fotografie tip buletin şi adeverinţa de angajat a USAMV (dacă este cazul).

Medicină și Farmacie

Şi medicina tot din buchia cărţii se învaţă, aşa că studenţii ce îţi doresc să devină cadre medicale sau să îşi închine cariera cercetării se pot bucura de facilităţile Bibliotecii Carol Davila. Viza anuală pentru împrumut costă cât un covrig şi o sticlă de 0,5 de Coca Cola, 5 lei. Pentru utilizatorii din afara U.M.F Carol Davila, permisul de cititor se eliberează contracost. Bucureştenii din instituţiile de învăţământ de stat plătesc 10 lei pentru 12 luni, studenţii de la universităţile particulare din capitală 20 de lei pentru aceeşi perioadă. Tot 20 de lei vor scoate din buzunar şi studenţii din provincie pentru un abonament pe un an la biblioteca U.M.F.

Biblioteca Metropolitană

Biblioteca Metropolitană numără 35 de filiale răspândite în tot Bucureştiul. Beletristică, istorie, filosofie, publicitate, marketing, cărţi tehnice, volume pentru toate vârstele stau la dispoziţia cititorilor. Abonamentul este gratuit, iar fiecare filială în parte are propriul program de funcţionare.

Bibliotecile private

În ceea ce priveşte bibliotecile facultăţilor private, putem vorbi de nişte cititori fericiţi. Nu scot din buzunar niciun ban, iar programul bibliotecilor este generos.

Ambele biblioteci ale Universităţii Titu Maiorescu, cea de la Timpuri Noi şi Biblioteca IOR au program de la ora 8 la 19, de luni până vineri. Mai mult de atât, în timpul sesiunilor de examene, programul bibliotecii este prelungit până la ora 22.

Nici la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir situaţia nu este cu mult diferită. Bibliotecarii stau la dispoziţia studenţilor livizi de citit de luni până vineri între orele 9 şi 19 şi sâmbăta între 9 şi 14.

Fireşte, şi la Universitatea Spiru Haret se întâmplă la fel.

Dacă optezi pentru a folosi cărţile Bibliotecii British Council, ai posibilitatera de a alege dintre mai multe tipuri de abonamente. Colecţia de cărţi de interes general, cd-uri, dvd-uri, pot fi accesate printr-un abonament Standard în valoare de 140 de lei.

Te poţi bucura de preţul de 100 de lei pentru acelaşi abonament dacă eşti încă student sau cadru didactic. Dacă ai nevoie de materiale pentru pregătirea examenelor de limbă, poţi opta pentru un abonament în valoare de 50 de lei valabil 6 luni.

Colecţia de cărţi pentru dezvoltare personală îţi poate sta la dispoziţie printr-un abonament de 60 de lei pe an. Te poţi bucura de toate aceste facilităţi gratuit timp de un an dacă urmeză unul dintre cursurile puse la dispoziţie de British Council.

Biblioteca British Council este în cadru Centrului de învăţare a limbii engleze din Calea Dorobanţilor numărul 14. Pentru a lectura cărţi în limba germană, poţi vizita biblioteca de la Casa Schiller. Ai nevoie de buletin şi de o copie a carnetului de student vizat la zi. Cărţile pot fi citite din scoarţă în scoarţă preţ de 21 de zile, în timp ce revistele şi cd-urile împrumutate trebuie restituite după 7 zile. Biblioteca este deschisă lunea între 13.30 şi 18.00, miercurea între 16.00 şi 18.00 şi joia între 16.00 şi 18.00.


Studenții și mersul la bibliotecă (Georgeta Goicea)

Termini liceul după patru ani în care ți-ai tot spus că da, tu abia aștepți să ajungi la facultate. Ajungi la facultate, mândru nevoie mare că ai luat bacul, și te gândești că s-a terminat cu învățatul. Obișnuit din liceu să ti se predea comentarii interminabile, să le înveți, te trezești că facultatea nu este atât de roz precum ți-ai imaginat. Da, te bucuri că nu înveți zilnic, că te poți duce sau nu la cursuri, dar ce faci când vine sesiunea peste tine și ai de citit una, două, chiar trei cărți? Mergi la bibliotecă(sau nu ).

Bibliotecă? După definiția din DEX, „biblioteca este o instituție  de cultură în care se adună, se organizează, și se păstrează fonduri de publicații(cărți, reviste etc) pentru a fi folosite de cititor”. Deci, cărțile se adună la bibliotecă, dar studenții?

Cum și de unde învață studenții de azi

De învățat este, dar de unde învață studenții? De cele mai multe ori, profesorul oferă o bibliografie pentru examen. Pe lângă notițele de curs, bineînțeles. Bibliografie este, notițe avem, examenul urmează să fie dat, ce e de făcut? Există două variante:

 1. Mergi la bibliotecă să îți iei materialele/ stai la sala de lectură
 2. Cauți pe Internet

Aici intervine dușmanul cel mai mare al bibliotecii, dar prietenul cel mai bun al studentului, internetul. Mediul online s-a dezvoltat rapid în ultimii ani. Un simplu search pe Google îți poate rezolva problemele. Au apărut o mulțime de site-uri în care se găsesc cărți în format electronic. Iată câteva dintre ele:

Bibliotecă sau internet?

Avem două variante posibile, bibliotecă sau Internet. Ce aleg până la urmă? Am stat de vorbă cu câțiva studenți pentru a afla. Reacțiile au fost variate, unii au fugit crezând că le cer bani, alții au început să râdă când au auzit de bibliotecă, întrebau dacă există și la Han. Am trecut peste și am căutat studenții care chiar puteau da un răspuns pentru a lămuri această dilemă.

Mihaela R, studentă la Facultatea de Drept (Universitatea din București), spune că merge de două ori pe săptămână la bibliotecă:

Mi se pare mult mai ok să citesc din cărți, nu de pe calculator. Unii studenți preferă mediul online din comoditate, poate și superficialitate”.

Daria Nedelcu, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), preferă să răsfoiască o carte, decât să-și mijească ochii în laptop:

De obicei, merg la bibliotecă. E posibil ca uneori să găsesc pe internet informația de care am nevoie, dar mi se pare obositor să citesc de pe ecran.”

În schimb, Alexandra Pandelescu, studentă în anul al doilea la FJSC, spune că preferă mediul online:

httpv://www.youtube.com/watch?v=UIJoRpqQVk0

Unii preferă biblioteca, alții cărțile în format electronic. Internetul nu înlocuiește biblioteca, dar a devenit o sursă de informare  destul de utilizată de către studenți.

De vorbă cu bibliotecara

Am stat de vorbă cu o angajată a unei biblioteci pentru a afla cât de des vin studenții la bibliotecă. Roxana Baroian lucrează la biblioteca FJSC și spune că nu ar înlocui biblioteca cu internetul:

Înainte veneau mai mulți studenți la bibliotecă, în urmă cu 10 ani, să zic. Acum sunt perioade când biblioteca este plină și perioade când e gol. De obicei studenții vin când au multe teme. Mai vin doi – trei studenți, împrumută cartea și o xeroxează. Așa le dau și colegilor informația. Sunt mulți studenți care preferă să meargă la BCU. La noi se găsesc chiar mai multe cărți, reviste aduse din străinătate de domnii profesori, dar e mai liniște acolo. Aici mai trec studenții pe hol, unii intră, alții ies, e mai mult zgomot. Studenții vin pentru că doar cartea scrisă rămâne cea mai bună sursă de informare. Până nu o răsfoiești, nu dai tu paginile, nu simți că citești.”

De ce merg/nu merg studenții la bibliotecă

Studenții merg la bibliotecă pentru că le este mult mai ușor să învețe la sala de lectură, găsesc mult mai multe cărți. Plus că este există mai multe posibilități cu privire la accesul în biblioteci.

Unii nu merg la bibliotecă din comoditate, nu neapărat din superficialitate. Li se pare mai simplu să citească de pe internet. Există și un avantaj, pot face mai multe lucruri fiind acasă. De exemplu, pot citi în timp ce ciorba fierbe sau în timp ce merge mașina de spălat.

Cine este de vină că nu merg studenții la bibliotecă?

Nu putem da vina pe cineva. Studenții nu mai merg în număr atât de mare la bibliotecă pentru că acum există mai multe surse de unde pot lua informațiile. Biblioteca era singura sursă de informare în urmă cu treizeci de ani. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, cu evoluția mediului online, a apărut posibilitatea de a citi online. Nu știm dacă e un lucru atât de rău, dar nici bun nu e.

Angajații bibliotecilor sunt politicoși, cărți se găsesc, liniște este. Ce îi împiedică pe studenți să meargă? Studenții încă merg la bibliotecă. E normal să fie studenți care merg și studenți care nu merg. Nici eu nu cumpăr pâine de unde cumpără vecinul. E normal să fim diferiți, e normal să învățăm și să ne informăm diferit.

Foto: Freeimages 1, Freeimages 2

Acest articol a fot redactat de Ana-Diana Bone și Georgeta Goicea (anul al doilea), ca temă la seminarul Jurnalism online. Urmăriți tag-ul jonline pentru a citi și alte articole ale studenților de la FJSC.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.