Temele studenților: Andra Imbrea 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

Unde facem sport: la facultate sau la sală?

Oricât ne-am eschiva, sportul este esenţial. Că vorbim despre o simplă plimbare în parc sau despre practicarea înotului de performanţă, sportul este un factor important al stării noastre de sănătate.

În ceea ce priveşte sportul practicat de studenţi, nu am putut să nu mă întreb în ce măsură îl practică. Sunt studenţi care preferă sedentarismul, studenţi care frecventează săli de fitness şi studenţi situaţi oarecum la mijloc, care fac sport în urma cursurilor opţionale şi facultative. Dar de ce preferă unii să plătească pentru un abonament de fitness, când ar putea beneficia de acelaşi antrenament, dar gratuit, în cadrul facultăţii sale?

La această întrebare au încercat să-mi răspundă două studente; în timp ce una dintre ele a urmat cursuri de sport la Universitatea din Bucureşti, cealaltă are un abonament la o sală de fitness.

Sportul practicat în cadrul facultăţii se rezumă la cursurile opţionale sau facultative. Departamentul de Educaţie Fizică şi Sport al Universităţii din Bucureşti pune la dispoziţia studenţilor o mare varietate de sporturi:

 • aerobic
 • atletism
 • fotbal
 • judo
 • înot
 • karate
 • tenis,
 • volei

şi multe altele.

Universitatea pune la dispoziţie opt săli şi două terenuri pentru practicarea sporturilor. Cursurile au loc de luni până vineri, primul curs începe la ora 8, iar ultimul se termină la ora 20:00.

Acest tip de sport este practicat, de obicei, de studenţii care nu sunt preocupaţi de sport, dar care vor , totuşi, “să facă mişcare”. Influenţaţi de factori externi, se înscriu la câteva cursuri.

Experiențe diferite

Irina Alduca, studentă la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti, este una dintre aceşti studenți. A urmat cursuri de tae-bo, care de multe ori se combină cu aerobic. Orele se desfăşurau în format clasic, se începea cu încălzirea , urmau apoi exerciţii al căror grad de dificultate sporea şi se încheia cu tehnici de relaxare si respiraţie.

Pot să spun că am fost relativ mulţumită de condiţiile oferite. Am avut parte de o profesoară simpatică şi dedicată, aparatură în stare bună şi recuzită la fel : salteluţe, steppere, câteva mingi.”

Ce a determinat-o pe Irina să urmeze cursuri de sport în cadrul universităţii?

În primul rând, ştiam că pot obţine credite suplimentare, iar acest lucru mi-a atras atenţia. Mai mult decât atât, mi s-a părut oportunitatea perfectă să fac mişcare într -un cadru cât de cât organizat, pe scurt să merg la sală pe gratis.”

La finalul semestrului, Irina făcuse sport câteva luni şi se alesese şi cu credite suplimentare.

Andrada Neagu, în schimb, preferă să meargă la o sală de fitness din aproprierea locuinţei sale. Deşi trei ani a fost studentă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, aceasta nu a frecventat niciun curs de sport al facultății sale.

De doi ani de când merge la sală, face fitness, aerobic, kangoo jumps şi zumba. Ce a contat pentru ea, în primul rând, a fost faptul că putea merge oricând la sală şi că nu depindea de un orar prestabilit. Apoi s-a gândit că la facultate ar putea lipsi şi astfel nu ar mai face sport. Îşi făcuse un grup de prietene cu care mergea la sală.

Nu aveam de gând să mă înscriu la cursuri facultative pentru că ştiam nu o să mă ţin de ele; nici dorinţa de a avea o silueta suplă nu m-ar fi trezit la 7 dimineaţa ca să merg la facultate. De aceea, am preferat să găsesc o sala de fitness din apropiere, unde mă duc cu prietenele mele şi merg doar când vreau. Nu-mi place să fiu condiţionată.”

Avantajele sportului practicat la facultate:

 •  programenele şi activitățile de sport gratuite
 •  obţinerea de credite suplimentare
 • socializarea cu alţi studenţi din cadrul Unibuc

Dezavantaje:

 • respectarea unui program prestabilit
 • săli mici, neîncăpătoare, aparatură oarecum depăşită

Avantajele frecventării unei săli de fitness:

 •  programe de fitness moderne, actualizate, dinamice şi interactive
 •  socializarea
 •  program flexibil, în funcţie de preferinţele fiecăruia

Dezavantaje:

 • costuri suplimentare

Costurile suplimentare sunt principala cauză pentru care studenţii nu frecventează o sală de fitness. Abonamentele variază, în funcţie de tipul exercițiilor, dar unele săli, în special cele din aproprierea campusurilor şi facultăţilor, oferă reduceri pentru studenţi. Un abonament de fitness costă între 80 de lei şi 120 de lei, iar studenţii beneficiază de o reducere de 10% sau 20%, în funcţie de sală. Site-ul www.salabucuresti.ro oferă mai multe informaţii despre 140 de săli din Bucureşti.

Foto: Freeimages

Acest articol a fot redactat de Andra Imbrea (anul al doilea), ca temă la seminarul Jurnalism online. Urmăriți tag-ul jonline pentru a citi și alte articole ale studenților de la FJSC.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Temele studenților: Andra Imbrea

 • Matei

  E important sa ne facem timp si pentru sport, si nu cred ca ar trebui sa ne gandim la sport doar in cadrul facultatii, eu cred ca ar trebui sa gasim in fiecare zi un minim de 30 de minute pentru a face miscare, iar la cate sali s-au deschis acum in Bucuresti, intotdeauna gasim cate una si aproape de zona in care stam noi, nu mai avem nici o scuza pentru kilogramele in plus acumulate.