Doamnă Carmen Iohannis,


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Aceasta nu este o scrisoare deschisă. Este doar faptul că, atunci cînd alții se gîndesc la cei din prim-plan, eu mă uit în plan secund. Este o deformare cauzată de vizionarea a prea multor filme în care m-am uitat după figuranți, continuitate, decor în acord cu epoca.

Însă nu voi scrie stereotipuri despre cum e să fii „femeia puternică din spatele omului de stat“ sau „prima doamnă“. Voi scriu stereotipuri, dar cu grija de a le scrie un pic altfel.

Doamna Carmen Iohannis are o misiune importantă. Ea va trebui să-i ofere încredere acestui om timid care va conduce România. Am citit articole în care ea a declarat că l-a susținut mereu în proiectele lui. Ei bine, dacă pînă acum a trebuit să facă unele compromisuri (inclusiv acela de a nu fi alături de el în momentul anunțării victoriei previzibile, ci de a se pregăti să fie alături de elevii ei), de acum încolo viața ei va fi un compromis continuu. Cel puțin cinci ani.

Un om timid ca Iohannis are nevoie de încurajări continue. Este complexat pe mai multe planuri și, în plus, are „handicapul“ presiunii externe. Este un simbol al speranței și al schimbării. Practic, i s-a oferit un cec în alb și nu știe cît poate cheltui fără să descopere contul bancar atașat. Românii cred în el din cauza disperării, nu pentru că ei cred în el. Timiditatea și ezitarea lui s-au văzut în puținele dezbateri televizate, dar el a știut mereu că va învinge pentru că poporul de români e dis-pe-rat. Speranța se putea numi Iohannis, Popescu sau Eminovici, important era să existe una.

Doamna Carmen Iohannis va avea nevoie de multă speranță, la rîndul ei. Va trebui să-i explice zilnic lui Klaus că trebuie să fie cerebral, nu emoțional – așa cum pare acum. Cînd ajungi într-o funcție mare (iar cea de președinte de țară nu e cea mai mare de pe Terra și nici măcar din România), te schimbi total sau abandonezi. Carmen Iohannis, doamna pe care deja o admirăm cu toții, va trebui să încerce să transforme aparențele soțului ei în fapte, pentru că el singur nu va putea.

Îi doresc mult succes acestui cuplu frumos și să ne bucurăm de luna de miere a României!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.