CARTE Eu.Ro. Un dialog deschis despre Europa – Klaus Iohannis


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Am citit și celelalte două cărți ale lui Iohannis. Iar dacă acelea au fost interesante datorită accentelor biografice și explicării modului în care candidatul Iohannis a ajuns președintele României, cea de față cu greu poate fi încadrată undeva.

Pare că autorul nu a știut ce vrea cu acest text. Este un eseu cuminte despre Uniunea Europeană, integrarea noastră în această structură, provocările și viitorul Uniunii. Doar că, așa cum îi este personalitatea, și în acest volum Iohannis este șters, banal, fără opinii puternice.

Poate ne-am obișnuit noi cu harța pe tărîm mioritic, dar parcă nici să fii politicos și diplomat non-stop nu este abordarea perfectă. Dacă în prima parte a cărții, Iohannis face un istoric al UE pe care-l putem găsi fără mare efort într-o mulțime de surse online, în a doua parte încearcă să spună ce crede el despre proiectul european.

Valențe de manual

Sigur, educația aleasă a autorului și faptul că a fost și un pic profesor mă fac să apreciez prima parte, cea în care aflăm cum a apărut și a evoluat UE. Ca și în restul cărții, și această parte este admirabilă prin prezentarea grafică. Paginile sunt presărate cu inserturi cu citate memorabile, cu fișe de informații, cu un glosar. Din acest punct de vedere, cei de la Curtea Veche au făcut o treabă foarte bună!

Iar partea asta de istoric al UE ește ușor de citit și merită să-i puneți un semn de carte, în cazul în care aveți nevoie rapid de o informație practică. Doar că nu trebuia neapărat ca Iohannis șă ne povestească despre istoricul Uniunii, iar paginile dedicate acestei părți ar fi putut fi valorificate prin opinii mai concrete, mai ferme.

România în UE

Am apreciat partea în care autorul arată beneficiile apartenenței noastre la comunitatea europeană. Există în aceste pagini ale volumului destule argumente contra euro-scepticismului. Cel mai mult contează paragrafele în care Iohannis explică de ce avantajele statutului de membru al țării noastre depășesc orice dificultate de ordin social și economic care rezultă din apartenența noastră la Uniune.

Deoarece beneficiile apartenenței la Uniune sunt atît de multe, prin părăsirea ei nu ar mai exista nicio altă posibilitate practică de a atinge un standard de viață mai înalt într-un alt context. Și asta pentru că toate aceste beneficii țin de interconectare. O variantă de unul singur nu există.

O altă parte care mi-a plăcut a fost cea despre educație, mai ales deoarece am trudit și eu pe frontul universitar vreo 15 ani și ceva. Ca și în celelalte cărți, Iohannis enumeră educația printre elementele care ne pot face să avansăm rapid pe scena europeană. Numai de-am vrea și numai de-am investi destui bani în asta…

Educația salvează România, nimic altceva: oamenii trebuie să primească instrumentele intelectuale necesare ca să facă față acestei piețe în continuă evoluție. Trebuie să fie deschiși, să cunoască regulile de bază și să fie adaptabili: să crească împreună cu sistemul. Educația nu este destinată numai copiilor și tinerilor. Educația este destinată tuturor categoriilor sociale și tuturor categoriilor de vîrstă.

Recomand totuși cartea celor care urmăresc evoluția Uniunii Europene ca proiect social, politic și economic. Este un volum bun și pentru studenții la Științe Politice și Jurnalism. Și, pentru că se apropie alegerile europarlamentare, recomand cartea alegătorilor din România conștienți, celor care știu că acea ștampilă pusă pe buletinul de vot nu este doar un act formal, ci o decizie pe termen lung.

„EU.RO. Un dialog deschis despre Europa” de Klaus Iohannis, 2019, Editura Curtea Veche, 392 de pagini

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.