DEPRESIE Antidepresivul modern: rețeaua socială Panoply 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Depresia este tot mai mult la modă și în Europa de Est, în țările post-comuniste, dar are o lungă tradiție în nordul Europei și în SUA. Cum este firesc, la probleme vechi apar soluții noi.

Panoply va fi o rețea socială de tip crowdsourcing. Este rezultatul tezei de doctorat a lui Robert Morris de la MIT Media Lab. Rețeaua îi va ajuta pe utilizatori să-și reconsidere gîndurile negre folosind terapie cognitiv-comportamentală (TCC) într-o interfață atrăgătoare. Răspunsurile vor veni din partea celorlalți membri ai rețelei. Morris a fondat o companie și încearcă să transforme ideea într-o aplicație funcțională. Culmea, ideea i-a venit lui Morris tocmai cînd trecea printr-o perioadă în care se subaprecia.

Gîndurile rele sunt considerate bug-uri la Panoply și utilizatorii vor fi asemenea programatorilor care vor încerca să rezolve problema. Traseul ar fi cam așa:

Utilizatorul expune problema —> este îndemnat să descrie mai mult situația —> primul val de reacție constă în empatie din partea unor membri (primii au fost deja antrenați de Morris) —> al doilea val constă în marcarea de către alți membri a locurilor unde depresivul a distorsionat realitatea și nu a gîndit logic —> al treilea grup rescrie textul inițial, expunînd situația într-un mod mai adecvat.

Un studiu publicat în British Journal of Psychiatry a arătat că intervențiile online au ajutat în 56% din cazuri la studenții care s-au confruntat cu episoade depresive. Site-urile de tip confesional atrag foarte mulți utilizatori. Un exemplu elocvent este Whisper, care a avut în medie, în 2014, un miliard de utilizatori pe lună. La Crisis Text Line au fost trimise pînă acum peste 5 milioane de texte de către adolescenți.

Puțină metodologie

Panoply este rezultatul unei cercetări mai largi pe care Morris a desfășurat-o alături de colegi.

  • Au fost identificate 17 cazuri de intervenție;
  • 14 dintre ele aveau suficientă informație pentru meta-analiză.
  • Majoritatea s-au desfășurat online și 9 dintre ele au fost bazate pe TCC.
  • 1.795 de participanți au fost baza din care au fost extrași 1.480 pentru analiză.
  • Riscul de subiectivitate a fost moderat.

Panoply se va baza pe sfaturile practice și ajutorul concret și imediat oferit de semeni și nu va insista pe terapia tradițională sau pe conținutul static, didactic, caracteristic în unele faze ale psihoterapiei cognitiv-comportamentale.

Surse: Wired, Medical Daily, Journal of Medical Internet Research
Foto: Robertmorris.com

Recomand:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “DEPRESIE Antidepresivul modern: rețeaua socială Panoply