Cazare de o noapte la Muzeul Județean Buzău


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Cu ocazia evenimentului internaţional Noaptea Muzeelor, Muzeul Judeţean Buzău propune spre vizitare expoziţia temporară 9 obiecte, 9 poveşti, care se doreşte o avanpremieră a expoziţiei de bază a muzeului. Tot în Noaptea Muzeelor se va organiza şi activitatea intitulată O noapte la muzeu.

După renovare

În perioada 2010-2014, patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău a fost prezentat publicului doar prin intermediul unor expoziţii temporare, din cauza proiectului de reabilitare a clădirii.

Expoziţia 9 obiecte, 9 poveşti îmbracă forma unui studiu de impact, prezentând publicului ideile directoare ale viitoarei expoziţii de bază. Vor fi prezentate filme documentare care vor crea atmosfera necesară pentru a oferi vizitatorilor experienţa unei incursiuni în istorie.

Prin expunerea celor 9 obiecte sunt indicate principalele repere cronologice şi tematice ale patrimoniului muzeului. Perioada cuprinsă între preistorie şi mileniul I d.Hr. va fi prezentată în cadrul expoziţiei pe parcursul a patru spaţii de expunere. Au fost selectate piese de os, lut, metal şi sticlă:

  • statueta de os de la Aldeni, datată în epoca neo-eneolitică
  • reprezentarea avimorfă din epoca bronzului, descoperită la Cârlomăneşti-Arman
  • brăţara dacică de la Cârlomăneşti-Cetăţuia
  • paharul din sticlă din sec. IV d.Hr. de la Clondirul de Sus

Colecţia de istorie conţine obiecte referitoare la istoria locală din perioadele modernă şi contemporană:

  • un album de familie
  • un telefon de masă, datat în anul 1950
  • un document din colecţia Dumitru Dan, primul globetrotter român, care atestă întâlnirea lui Dumitru Dan cu preşedintele Venezuelei, Victorino Márquez Bustillos la Palatul Miraflores, în Caracas, 8 aprilie 1915

În ceea ce priveşte colecţia de artă, care conţine în special lucrări ale artiştilor buzoieni, în expoziţie a fost inclusă lucrarea Tradiţii a artistei Mimi Podeanu.

Colecţia de chihlimbar deținută de Muzeul Județean Buzău conţine peste 270 de piese, prelucrate şi brute. Din această colecție va fi expusă o piesă deosebită și anume un bulgăre de chihlimbar, în greutate de 3,45 kg, considerat a fi cea mai mare piesă de rumaniță din lume.

O noapte la muzeu

Un grup de elevi de la Colegiul Naţional „B.P. Haşeu”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Liceul Pedagogic „Spiru C. Haret” din Buzău va fi invitat să petreacă o noapte în interiorul sediului renovat al clădirii, în condiţii de camping, sub supravegherea şi coordonarea organizatorilor. Participanţii la acest program vor avea acces la toate activităţile organizate de către Muzeul Judeţean Buzău.

Expoziţia 9 obiecte, 9 poveşti va putea fi vizitată în zilele de 16 şi 17 mai 2015, între orele 20.00 – 03.00.
Intrarea este liberă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.