Cui folosesc diacriticele în numele de domenii de Internet? 5


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Într-un puseu de elan direcționat greșit, inginerii de la Romanian Top Level Domain (ROTLD) au anunțat că din 3 iunie vor accepta domenii de Internet .ro cu diacritice. Dacă nu consultam aproape zilnic pagina ROTLD.ro, ratam acest anunț, pentru că ei n-au auzit de blog cu feed RSS sau de pagină de FB:

Marți, 2 iunie 2015, ora 23, se va instala o nouă versiune software pentru sistemul de înregistrare nume de domenii, care va permite folosirea caracterelor diacritice ă â î ș ț.
Durata estimată: 2 ore.

Evident, schimbările majore la ROTLD se fac în timpul săptămînii, la o oră la care încă este trafic mare pe net, ca să încurce un pic treburile. Instituție de stat închistată în trecut, ROTLD nu lucrează în weekend-uri și nici în zilele cu sfinți majori și are program de 8 ore:

În acest interval de timp nu se vor putea înregistra noi nume de domenii. Unele servicii oferite de ROTLD vor fi afectate temporar: pagina WEB a ROTLD, serviciile whois, DAS, serviciul de administrare online a domeniilor.
Accesul la serverele DNS autoritare pentru domeniul ”.ro” nu va fi afectat.
Ne cerem scuze pentru inconvenientul creat.

Comunicările celor de la ROTLD sunt unidirecționale, ca în epoca Web 1.0 și sunt foarte rare. Anunțul anterior datează din 23 februarie 2013.

Cum ne vor încurca diacriticele în .ro

Deocamdată, domeniile care pot fi înregistrate în .ro se supun unor reguli simple:

Caracterele standard sunt: litere latine a ..z (fără diacritice), cifre arabe 0..9 și semnul minus „-„. Un nume de domeniu nu poate începe și nu se poate termina cu „-” și nu poate conține „–„.

Mișcarea celor de la ROTLD este poate justificată de nevoia de a se alinia tendințelor internaționale, deoarece la nivel mondial pot fi acum înregistrate domenii cu simboluri japoneze sau în limbi precum farsi sau alte ciudățenii. Dacă acolo este însă vorba de o cu totul altă grafie, în limba română vor exista confuzii din două puncte de vedere:

 1. Vei comunica greu numele tău de domeniu corect: pînă acum pronunțai șașlâc.ro, doar oamenii scriau saslac.ro; de acum încolo, cum vei comunica?
 2. Virgulița de la ș va pune probleme, deoarece unii au ș-ul cu virgulă, alții cu sedilă.

O consecință logică a acestei mișcări va fi că brand-urile care țin la imagine vor fi nevoite să înregistreze și domeniile-variante, dacă numele conține diacritice, pentru a fi găsiți în orice mod ar fi scris numele site-ului. Cei care dețin deja nume de domeniu care ar conține caractere românești nu au prioritate la înregistrarea variantelor cu diacritice.

Este posibil să se înregistreze multe dispute, din cauza celor care vor înregistra domenii care creează confuzie, precum nume parțial scrise cu diacritice. Deocamdată, singura justificare este dorința obtuzilor de la ROTLD de a cîștiga bani fără să muncească la modernizarea sistemului, ci prin artificii de acest tip.

Foto: Printcenter

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 gânduri despre “Cui folosesc diacriticele în numele de domenii de Internet?

  • George Hari Popescu Autor articol

   Eu aș zice la radio așa: „Intră la poșta-română.ro, cu ș, ă și â” sau „”Intră la poșta-română.ro, cu diacritice”. Deci cum intru? Cu diacritice!

 • Sile

  ROTLD.ro, ratam acest anunț, pentru că ei n-au auzit de blog cu feed RSS sau de pagină de FB

  Nici pagina oficiala a TLD-ului german n-are RSS/blog sau FB:
  http://www.denic.de/en/
  Nici pagina oficiala a TLD-ului elvetian n-are RSS/blog sau FB:
  https://www.nic.ch/reg/index/view.html?lid=en

  Instituție de stat închistată în trecut, ROTLD nu lucrează în weekend-uri și nici în zilele cu sfinți majori și are program de 8 ore.

  Ciudat ca si la nemti e la fel:
  Service hours: 08:00 – 18:00 (Mon – Fri)
  Si fac pariu ca la toate statele UE e la fel, program luni-vineri de 8 ore si nu lucreaza in zilele de sarbatoare.

  • George Hari Popescu Autor articol

   Of, Sile, la toate lucrurile ai un răspuns! Te invidiez. Răspunde și la asta: cei de la ROTLD au rezolvat problemele pe care cei din țările citate le-au rezolvat acum un secol, ca să-și permită programul de lucru bugetar?