Diacritice în numele de domenii: scrisoare deschisă 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

ACTUALIZARE

Anunțul de la ROTLD, care arată că se pot rezerva totuși unele nume de domenii, nu e chiar „primul venit, primul servit”:

02-06-2015
Domenii cu diacritice
În data de 2 iunie 2015 a fost instalată o noua versiune de software care permite folosirea caracterelor diacritice ăâîșț în numele de domenii ”.ro”. Un număr de domenii au fost rezervate pentru administrația publică centrală și locală, incluzând nume de localități și nume de instituții publice.

În plus…

„Domeniile .ro nu permit caracterele ş și ţ (s și t cu sedilă). Folosiți numai ș și ț (s și t cu virgulă dedesubt).”


The Sponge Media Lab a dat publicității o scrisoare deschisă adresată Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), administratorul sistemului Romanian Top Level Domain, în legătură cu introducerea posibilității de a înregistra domenii de Internet cu diacritice. Sistemul software este programat pentru update astăzi la ora 23, conform unui scurt anunț de la ROTLD.ro.

Iată cele mai importante idei din scrisoare:

 • Pe parcursul celor 24 de ani (începând cu 1991), titularii lor au fost nevoiți să înregistreze nume de domenii care reprezintă transcrierea fără diacritice a numelor sau transcrieri improvizate (de genul sh sau tz). Acești clienți trebuie să aibă prioritate și reduceri la înregistrarea numelor de domenii care adaugă diacriticele.
 • În această cursă pentru înregistrarea de nume cu diacritice, persoane terțe ce nu dețin domeniile fără diacritice înregistrate vor fi mai rapide și apoi le vor solicita deținătorilor domeniilor fără diacritice să le ofere prețuri mari și foarte mari pentru a le ceda dreptul de a folosi sau redirecționa domeniile cu diacritice, mai ales că nu există o taxă anuală și un termen de expirare a înregistrării acestora.
 • Transparența și un proces inclusivist de consultare publică sunt cele mai importante lecții pe care RoTLD trebuie să le învețe din procesele ICANN de Internet Governance și din confențele SEEDiG sau EURODIG la care fac referire în propriul comunicat. Bunele practici ale ICANN cu privire la lansarea de noi nume de domenii generice de nivel înalt (new gTLDs) ne arată că există soluții (gen „sunrise period”1), care însă se adoptă în luni și ani de discuții și nu printr-o decizie apărută peste noapte pe situl administratorului numelor de domenii.

Organizațiile semnatare cer ca RoTLD să nu permită deocamdată înregistrarea de nume de domenii cu diacritice și să inițieze de urgență un proces de consultare publică cu privire la acest aspect și la modul de implementare.

Semnatari: 

The Sponge Media Lab

Fundația Ceata

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI)

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI)

ActiveWatch

Geo-spațial.org


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Diacritice în numele de domenii: scrisoare deschisă

 • Dorel

  Cum se va face interogarea in browser, ma intreb! Daca nu vei scrie in casuta http://www., numele site-ului cu caracterul respectiv, nu se va deschide, corect? Cate persoane stiu sa utilizeze diacritice? Daca wei avea un website care contine in numele de domeniu – ‘ă’, ‘â’, ‘î’, ‘ș’ sau ‘ț’, va trebui sa te bazezi doar pe rezultatele organice, sa dea omul click, pe rezultat.

  • George Hari Popescu Autor articol

   Exact, te vei baza numai pe rezultatele din căutări. În plus, iată precizarea de la ROTLD, care face lucrurile și mai dificile:

   “Domeniile .ro nu permit caracterele ş și ţ (s și t cu sedilă). Folosiți numai ș și ț (s și t cu virgulă dedesubt).”