Inovații în jurnalism: YouTube Newswire, The News Lab


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Pe zi ce trece, apar semne care demonstrează puterea tot mai scăzută a marilor companii media de a informa publicul. Creația instantanee și informarea live devin apanajul oamenilor obișnuiți dotați cu o bucată de tehnologie, de obicei sub forma unui smartphone.

Jurnaliștii cetățeni au platformele lor

Google a lansat YouTube Newsire, o platformă în care sunt adăugate clipuri video create de oameni din întreaga lume, despre evenimente curente. Astfel, organizațiile de presă pot include aceste clipuri pe site-urile lor. Platforma se adaugă inițiativei lui Facebook, FB Newswire. Platforma celor de la YouTube a fost experimentată în timpul evenimentelor din Egipt.

httpv://www.youtube.com/watch?v=yTjWypulocE

Atît acest canal, cît și FB Newswire, sunt realizate în colaborare cu Storyful, cei care verifică în prealabil clipurile încărcate. Pe de altă parte, se plănuiește lansarea la toamnă a grupului The First Draft Coalition, format din nume precum Eyewitness Media HubStoryfulBellingcat, care va asigura credibilitatea și etica materialelor jurnalistice create de cetățeni.

O altă inițiativă de la Google este The WITNESS Media Lab, un site de contribuții cetățenești multimedia pe tema drepturilor omului.

Laborator pentru jurnaliști

Dacă Google încă simte nevoie să educe jurnaliștii, este grav. Au trecut totuși zeci de ani de cînd suntem copleșiți de tehnologie și conectivitate, ar fi fost cazul să avem de-a face cu jurnaliști digitali. Dar niciodată nu-i destul cînd e vorba de educație.

The News Lab oferă o serie de instrumente online și tutoriale menite să-i destupe la minte pe jurnaliștii lumii. Sigur, totul este focalizat pe serviciile construite de Google, cum ar fi Maps și Trends. Site-ul poate fi accesat și în limba română (traducere automată).

Într-o lume în care scade constant încrederea în organizațiile media tradiționale, jurnalismul open-source sau jurnalismul social media prinde teren. Oare treptat jurnalismul va fi făcut integral de cetățeni pentru cetățeni?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.