CARTE Octopussy – Cristina Boncea 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

Autoarea acestei cărți are 17 ani. Pun aici cîteva puncte de suspensie, ca să vă reveniți din șoc… … … … Gata?

Ei bine, tînăra a pus cap la cap aproape 200 de pagini de sexualitate bizară, considerată de unii „deviantă“, Octopussy de Cristina Bonceacu scopul evident de a șoca și dintr-un anume teribilism adolescentin și l-a numit roman. Titlul, hélas, nu este original, ci inspirat din cel al unui film din seria James Bond.

În „Octopussy“ de Cristina Boncea:

 • o fată de 14 ani se masturbează cu ajutorul unei sticle de apă iodată (dar are experiență și cu țevile);
 • sora ei geamănă face periodic sex cu cîinele;
 • părinții lor fac sex cu ușile sau geamurile deschise tot timpul;
 • cele două surori dezvoltă între ele o relație incestuoasă lesbiană;
 • părinții fetelor se stimulează sexual provocîndu-și răni „vampirești“;
 • aceiași părinți merg într-o excursie al cărei scop sunt orgiile din fiecare noapte, cu prostituate;
 • unchiul fetelor poartă discuții noaptea, în semiobscuritate, cu minorele.

Cam asta ar fi din ce-mi aduc aminte. Nu ar fi neapărat șocant și nici măcar suprinzător, dar această carte a fost scrisă sub teroarea excepționalului. Din dorința de a scoate în evidență totul, autoarea nu mai scoate în evidență nimic. Ajungi să te obișnuiești să citești cîte o scenă erotică la fiecare două pagini, dar la un moment dat acest lucru te plictisește. De obicei, după aceste scene, Boncea ține neapărat să tragă concluzii sau să ne explice sau să-și scuze personajele.

Dacă Dracula ar fi avut o iubită din același aluat cu el, ei doi ar fi fost cuplul ideal pentru acest rol. Tot ce se întîmplase era acompaniat de întuneric, atît de silențios, încît parcă moartea îl croșetase. Au adormit împreună, iar după paisprezece ore și un duș lung, pe încheietura lui Candie se găseau doar două pete sîngerii, ca un semn din naștere. Garrison a trebuit să-și poarte cravat strîns legată în jurul gîtului, pentru a acoperi măcar jumate din prejudiciul adus. Fizic, asta e tot ce s-a întîmplat, însă Candie poate jura că a avut orgasme multiple. Cît despre Gary, nu se știe, el nu vorbește niciodată de ce se întîmplă în dormitor. One woman, one bite. One man, one breath less.

Volumul este scris în romglish pur; din această cauză, am avut uneori probleme de înțelegere sau pur și simplu am zîmbit datorită combinațiilor de cuvinte nefirești născocite de autoare. Am evidențiat în acest paragraf calchierile:

Gary nu părea prea încîntat să le aibă pe amîndouă în aceeași cameră. Poate că era cu o femeie prea mult decît putea duce în același timp sau poate că era ceva mai personal, legat de ele. Poate că una o ilustra pe cealaltă sau poate că amîndouă îl înnebuneau. Poate că le ura sau le iubea pe amîndouă mult prea mult. Poate nu voia să le împartă, să le amestece.

Totul este trist, deprimant și deviant în familia Sugar:

 • Hyena, una dintre gemene, se întoarce acasă după 7 ani petrecuți în spital pentru unele boli mintale (aflăm vag că a încercat să-și ia viața tăindu-și venele, cînd avea 6-7 ani);
 • Becks, sora ei, este o libertină bucureșteană, cu o viață dominată de clișee;
 • mama lor, Constanța (Candie), este freelancer și face acasă montaje video la comandă, s-a recăsătorit (după ce și-a omorît și și-a ars primul soț) cu un englez, Gary (care nu prea știm cu ce se ocupă);
 • unchiul Philip, fratele lui Gary, sosește la ei pe nepusă masă și stă cîteva zile, cu scopul de a-i studia.

Autoarea tot caută de-a lungul textului să creeze drame misterioase, probleme sufletești și ne demonstrează permanent că neadaptarea personajelor ei la societate le justifică orice comportament – sado-masochism, incest, pedofilie etc. Totul culminează cu „studiul“ pe care-l realizează Philip avînd aceste personaje drept cobai. El este psiholog și crede că-și va încununa cariera demonstrînd că familia Sugar suferă de o boală mintală nouă: sindromul Octopussy. Din păcate, sindromul este precar explicat în carte, iar explicațiile sunt rizibile pe alocuri. Din cînd în cînd, suntem “îndulciți” cu cîte o cugetare ca cea de mai jos, dar din păcate cu lacune de logică.

Imaginează-ți numai, o viață infinit de lungă în care să ai timp să devii cît de rece poți, să te transformi într-o statuie mergătoare. Poate după un infinit de ani nici n-ai mai vrea să te miști, ai fi în stare să nu mai exiști prin simplul fapt că ai trăit prea mult. Ai fi nimic, dar te-ai obișnui cu asta. Ăsta e rolul timpului, să te facă să te obișnuiești cu schimbările propriei persoane.

Cartea îi poate atrage pe adolescenți, prin faptul că șochează, supralicitează sexualitatea și adoptă un limbaj actual, care are puțin de-a face cu limba română, din nefericire. Recomand volumul părinților tineri de azi, dar și tuturor celor curioși să afle ce poate scrie în România modernă o fată de 17 ani hrănită cultural cu MTV, McDonald’s și o brumă de lecturi obligatorii din școala preuniversitară.

„Octopussy“ de Cristina Boncea, 2015, Editura Herg Benet, 190 pp.

Cumpără cartea de la:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “CARTE Octopussy – Cristina Boncea

 • krossfire

  “Autoarea acestei cărți are 17 ani” – Cumva, cred ca aici m-as fi oprit, inainte sa cumpar/ridic cartea de pe raft. Herg Benet pare sa se fi specializat in literatura pentru adolescenti (uneori scrisa de adulti), dar chiar si acum 7-8 ani existau creatii de gen (imi amintesc de o carte numita ”La 16 ani, Rebelele Transilvaniei” care era, la fel, plina de descrieri de gen). Adolescenti trebuie auziti, dar nu ascultati si niciodata luati in serios :)