Triathlon Challenge Mamaia: trei specii noi de triatloniști


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Doar mă știți de mic și știți despre mine că pun umărul cu drag la organizarea evenimentului anual Triathlon Challenge Mamaia. Dacă la început priveam cu scepticism, mirare și admirație triatlonul, acum această “practică” îmi este tot mai familiară și-mi permit, de la an la an, să mă detașez un pic de agitația celor trei probe și să cuget.

Anul acesta, am observat trei tendințe la Triathlon Challenge Mamaia 2015.

1. Triatlonistul corporatist

Una este alergarea în jurul blocului, alta este să alergi 10 km; una este să înoți în concediu cîteva sute de metri, alta e să dai din brațe 1,5 km; una e să ieși cu bicicleta în parc sau pe șosea sau la adunări publice, alta e să pedalezi 40 km. Sigur, vorbesc aici numai de proba olimpică. Ei bine, noul triatlonist este cel de corporație. Am văzut anul acesta la Mamaia participanți de la tot felul de companii, pentru care jogging-ul era doar un mod de a încerca să rămînă în formă. Aceștia au trecut de la triatlonul de plăcere la triatlonul de performanță.

Triatlonistul de corporație are în general program fix, deci își poate planifica antrenamentele, are venituri bunicele și are colegi cu care se poate antrena. Cei care în anii trecuți erau timizi la start abia așteptau anul acesta să sară în apă la proba olimpică. Au un spirit mai optimist, au timpi mai buni pe probe, merg și la triatloane din străinătate. Unii dintre ei le insuflă acest spirit și copiilor lor, ceea ce mă duce la a doua tendință…

2. Triatlonistul și copiii săi

Sunt o mulțime de copii la Triathlon Challenge în fiecare an și pe unii îi văd crescînd cu ochii. Își susțin părinții vocal și prin gesturi, îi încurajează strigînd de pe margine, se minunează de lumea sportului și de agitația care poate li se pare pe alocuri fără sens. Anul acesta, au avut propria lor competiție – Start campioni la triatlon! La aceasta, am fost surprins, ba chiar un pic șocat, să văd în acțiune spiritul competițional al “prichindeilor”: strîngeau din pumni, erau încruntați, respectau sfaturile de pe margine, ba unii chiar plîngeau în timp ce pedalau!

Unii triatloniști corporatiști și nu numai își implică odraselele în timpul probei. Am văzut copii alergînd pe margine alături de părinții participanți sau pedalînd în timpul concursului. Dacă veți parcurge pozele de pe Facebook, vă veți convinge. Au fost cîțiva tați și cîteva mame care au ținut morțiș să treacă linia de sosire alături de copiii lor.

3. Triatlonistul cu foame de premiu

Se spune că este important să participi la concursuri, nu neapărat să cîștigi, că și asta face parte din spiritul sportiv. Dar am citit înainte și după Triathlon Challenge Mamaia bloguri personale și am auzit mărturisiri ale participanților la fața locului și mi-am dat seama că ei chiar vor premii! Nu mai suntem în perioada romantică, în care participarea la triatlon era un alt weekend din timpul concediului, ci acest concurs este pentru mulți concurenți un scop în sine.

Unii n-au înțeles de ce toată lumea primește medalie dacă trece linia de finiș; alții s-au simțit nedreptățiți și au făcut contestații; au fost cîțiva care s-au declarat dezamăgiți de valoarea premiilor; unii care s-au clasat pe locuri inferioare nici n-au mai stat la festivitatea de premiere, deși în trecut îi vedeam bucurîndu-se din public. Aceste semne demonstrează că triatlonistul s-a rafinat, a trecut la alt nivel, vrea mai tot mult.

——————-

Și la capitolul sport de masă, am ars niște etape cu țărișoara noastră. Triatlonul nu mai este privit cu teamă și oamenii urbani nu mai sunt intimidați de acest sport. Cresc exigențele, crește numărul participanților. Vestea bună este că și Triathlon Challenge Mamaia crește, grație Clubului Sportiv Smart Atletic: de la cel mai mare triatlon din Europa de Est și Balcani, anul acesta a fost a doua ediție de Cupă Europeană și prima de Cupă Europeană Premium. N-am nici o îndoială că în 2017 îl vom numi triatlon de Cupă Mondială.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.