PLAGIAT De ce e în stare Grammarly, o aplicație care apără limba și textul


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Pentru că eu sunt cu ochii pe aplicațiile care detectează plagiatul online, sunt și alții cu ochii pe mine. Astfel că oamenii de la Grammarly mi-au oferit un abonament premium de o lună la această aplicație care corectează texte pe măsură ce scrii și detectează părți plagiate din text. M-am dat puțin huța pe site-ul lor și am notat cîteva observații.

Grammarly sinonimeEste foarte utilă extensia pentru Chrome, dacă scrii des în limba engleză. Extensia acționează ca un add-on de corectare din Word, deci scanează live ceea ce scrii și-ți semnalează problemele detectate. Un simbol propriu aplicației apare acolo unde există un cîmp de introducere de text. Aplicația are peste 250 de reguli de gramatică în baza de date.

Există un add-on pentru Word, dar din păcate numai pentru varianta pentru PC. Față de instrumentele de corectare din Word, Grammarly are avantajul că se actualizează permanent și-ți poate semnala plagiate direct din program.

Avantajele Premium

La abonamentul Premium, ai niște avantaje față de varianta gratuită, unul dintre cele mai interesante fiind stilurile de scriitură. Grammarly își ajustează corectarea în funcție de stilul ales pentru textul respectiv: una e să-ți spună că e ceva greșit la un text literar, alta e să-ți semnaleze asta la un text plin de termeni medicali.

O altă șmecherie la varianta pe bani este că, dacă a detectat că o parte din textul tău există și în alt text, îți sugerează moduri de citare bazate pe stilurile acceptate internațional.

Poți verifica un text pe măsură ce-l scrii în Grammarly sau îl poți lipi acolo sau îl poți încărca. După corectare, poți descărca textul tău corectat.

Grammarly definitiiEu am folosit ca probă un fragment din cartea „Go Set a Watchman“ de Harper Lee, dar am încărcat și un text care avea greșeli evidente. A fost amuzant că la textul literar aplicația a sugerat tot felul de îmbunătățiri, de parcă știa ea mai bine cum se scrie un roman!

Consider însă că se exagerează cu diateza pasivă. Ea nu este o greșeală în sine și nu este greșeală nici folosirea ei. Unicul argument însă folosit de Grammarly este:

Passive voice is not a grammatical error, but a style choice. In general, active voice is the preferred style of most readers. With the active voice, the subject performs the action. This style can provide more clarity, brevity, responsibility, or certainty than passive voice. If the active voice makes sense, use it.

Ar trebui introduse nuanțări și trebuie să se ia în considerare stilul de scriitură ales.

O altă problemuță este că nu poți anula ultima comandă aplicată decît apăsînd pe butonul Undo din aplicație, pentru că nu funcționează tradiționalul shortcut CTRL+Z (sau +Z). Dar te obișnuiești cu asta.

Raport final complet

Poți adăuga în dicționar cuvinte care nu există deja, aceasta este o opțiune utilă în cazul în care folosești cuvinte specifice sau scrii des anumite nume proprii.

La finalul verificării, se generează un raport cu un scor general care ia în considerare toți factorii corectării. Acest raport poate fi descărcat și arată bine – cu observațiile pe margine, ca și cum un corector profesionist ar fi trecut peste textul tău.

Mi-a plăcut că aplicația are o interfață cu un design plăcut și este intuitivă, este ușor de folosit fără să citești instrucțiuni. Din păcate, nu poți modifica nimic la profil în afară de parolă, dar nici nu ai nevoie de mai multe detalii deoarece aplicația nu oferă utilități de tip social media sau interacțiuni cu ceilalți abonați.

Grammarly oferă și un program EDU pentru instituțiile de învățămînt. De altfel, aplicația este deja folosită de unele publicații online și de școli.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.