Ce se mai întîmplă prin JURNALISMUL românesc 4


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Ca niciodată parcă, am adunat cîteva noutăți exclusiv din jurnalismul online românesc. Parcă se simte un slab suflu revigorant, ce ziceți?

Curtea Școlii, o publicație pentru liceeni

Acest proiect mi-a adus aminte de perioada frumoasă cînd cream cu liceenii o publicație online, într-o săptămînă, în cadrul unui program de la CJI. De curând, Think Outside the Box a lansat Curteașcolii.totb.ro, pagină care va găzdui materiale jurnalistice realizate de elevii care au participat la proiectul “Jurnalist în curtea școlii”, dar și articole scrise de toți elevii care își doresc să testeze terenul jurnalismului.

TOTB a invitat 15 elevi bucureșteni de școală generală și liceu la o serie de ateliere de jurnalism cetățenesc, realizate în parteneriat cu Policy Center for Roma and Minorities și Centrul pentru Acțiune și Responsabilitate în Educație (CARE). Scopul atelierelor a fost să testeze curiozitatea față de jurnalism a copiilor și adolescenților.

Printre temele față pe care elevii de la Jurnalist în curtea școlii s-au arătat interesați să le trateze se află:

 • plictiseala în școli;
 • neadecvarea sistemului de învățământ la nevoile lor;
 • violența profesorilor, a părinților și a colegilor – bullying.

De asemenea, mulți dintre copiii interesați de jurnalism și-ar dori să găsească în presă mai multe povești pozitive, de succes, care să compenseze pentru dozele masive de senzaționalism sumbru din ziarele și programele televiziunilor românești.

“Republica” lui CTP

Publicația online Republica este un nou proiect al titanului Cristian Tudor Popescu. Jurnalistul este susținut în acest demers de Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru. Printre cei care mai semnează sau vor mai semna articole pe site se află:

 • Emil Hurezeanu
 • Nae Caranfil
 • Moise Guran
 • Tudor Țepeneag
 • Alina Kasprovski
 • Magor Csibi

Republica nu mai este un ziar, suntem o mână de oameni, dar o mână curată, fără mizerie sub unghii. Și care, veți vedea, știe, nu numai pentru că Nae Caranfil e cu noi, să povestească fără să ceară pomană, a spus CTP pentru Paginademedia.ro.

Republica - CTP

Design-ul actual este de tip blog, cu articolele ordonate cronologic invers, pe o singură coloană. Pentru a putea comenta, utilizatorii trebuie să-și facă un cont sau să se conecteze prin Facebook.

Scanner-ul politic

Continuăm inițiativele online românești cu Politicscan.ro, un portal online de analize politice. Pe site-ul PoliticScan.ro vor fi publicate analize, știri, informații, profiluri politice județene și sondaje. Din echipă fac parte: Irina Ursu, Sebastian Lăzăroiu, Cristi Hrițuc, Robert Agarici.

Eu salut rubrica Știri din județe, pentru că se știe că presa locală este în moarte clinică de cîțiva ani, iar online își cam face de cap răspîndind zvonuri și publicînd calomnii la comandă.

Lead.ro, altfel de știri sportive

Lead logoUltima inovație din serie este un proiect de știri sportive altfel decît eram obișnuiți pînă acum mai ales de televiziunile românești. Chinezu spuneLead.ro vine cu:

“scriitură foarte bună, insighturi beton și, per total, un mod de a pune problema care te face, cumva, să îndrăgești sportul, sportivul sau evenimentul despre care citești.”

Iată cîteva titluri, ca să vă dați seama că este vorba despre informație, nu despre cuvinte aruncate pentru bizonii netului:

 • Am căzut. Cum ne ridicăm? Gimnastica feminină își face exercițiul de echilibru
 • Iubește-mă, urăște-mă, doar nu mă ignora! Handbalul românesc iese din nou în lumea largă
 • Picătura românească sau Momentul în care rămăsesem suspendată pe o stâncă lată cât bocancii mei, cu dreptul în fața stângului

La acest site îmi place că are o politică de comentarii bine definită. Mi-ar plăcea să văd asta și la site-urile “mari” din România.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 gânduri despre “Ce se mai întîmplă prin JURNALISMUL românesc