BRUXELLES Cum a fost traineeship-ul la Parlamentul European 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 7 min)

Parlamentul European Welcome Days for Trainees - hemiciclu BXL

(Read this article in English)

Prima mea activitate din traineeship-ul la Parlamentul European (PE) a fost în a doua zi de cînd am ajuns la celebra instituție. În prima zi am participat la o sesiune festivă de deschidere, plină de informații noi și instrucțiuni. Iar a doua zi făceam cunoștință cu supervisor-ul și intram deja la prima ședință. Mi-am luat notițe și am scris abrevieri, fără să știu de fapt despre ce era vorba. Ajuns în birou, am căutat, am citit, am făcut o listă de întrebări, toate astea pentru a finaliza minuta de la ședință.

Am fost norocos că am avut de lucru în cele 5 luni ale stagiului. Am stat de vorbă cu stagiari de la alte DG-uri și erau mirați că eu chiar am ceva de făcut. Rolul supervisor-ului este foarte important. Dacă acesta este directorul sau șeful unității sau al serviciului, nu se va implica foarte mult în relația cu stagiarii, pentru că nu are timp de asta și responsabilitățile lui constau în a vedea tabloul general al activităților, nu detaliile fiecărui proiect.

First work, then entertainment

Am fost implicat încă de la început în trei programe importante ale serviciului EVOPARL, care face parte din DG ITEC (Parlamentul și Comisia sunt organizate pe directorate generale subordonate secretariatului general). Cel mai mult și mai mult însă m-am implicat în perfecționarea aplicației de semnătură digitală din Parlamentul European, adică exact acea aplicație folosită de parlamentari pentru a certifica amendamente și alte documente. Am învățat cum să scriu functional specifications, cum să redactez documente în formatul specific parlamentului (PMM4EP), cum să comunic pe verticală cu colegii din DG, cum să procedez în cazurile delicate care implică anumite metode de rezolvare a conflictelor.

Word cloud traineeshipSupervisor-ul mi-a pus la început în brațe PRINCE2 și PMBOK (metodologii de project management recunoscute la nivel mondial) și mi-a spus să citesc introducerile de la fiecare capitol. “Floare la ureche”, mi-am zis și i-am raportat peste două zile că am terminat. “A, bun”, a zis el, “acum citește fiecare capitol integral”. Pe măsură ce citeam, fiecare abreviere și acronim mi se explica, fiecare procedură pe care o parcursesem prindea viață. Mi-am creat propriul glosar de termeni (vezi word cloud-ul alăturat), am luat multe notițe, am căutat în diverse surse.

O sarcină interesantă a fost să contactez Biroul de Informare al Parlamentului European din București și să întreb ce aplicații dezvoltate la PE folosesc ei cel mai des și cum a decurs colaborarea cu DG ITEC. Am fost plăcut surprins să mi se răspundă repede și detaliat, chiar și la repetatele mele e-mail-uri de follow-up. Spre deosebire de cele din Sofia și Atena, biroul din București folosește și aplicația de conceput și trimis newslettere, ceea ce arată deschiderea către comunicare și transparența echipei române.

În afară de lucrul propriu-zis, am încercat să profit de evenimentele externe din parlament sau organizate de alte instituții. Și a meritat. Am învățat de la fiecare cîte ceva, nu am pierdut timpul. Cîteva exemple:

Ar fi multe de povestit despre aceste cinci luni. Sinteza lor este în două documente pe care supervisor-ul a ținut să le scriu înainte să termin stagiul, două texte menite să-i ajute pe viitorii stagiari să se instaleze rapid și să învețe din greșeli și din bunele practici: Lessons Learned și Knowledge Transfer. Le vor primi înainte să ajungă la DG ITEC la Bruxelles.

Acum, aici, doar cîteva sfaturi rapide, care ar fi bune cam la orice proiect de învățare, din orice moment al vieții:

 • Dacă nu ai de lucru, cere de la șef sau fă-ți tu de lucru. Sigur, e mai comod să folosești calculatorul de la birou ca să stai pe FB, să chatuiești și să citești presa, dar nu-i păcat de acele 5 luni în care ai ocazia să descoperi, să practici, să înveți?
 • Ia mereu notiție. În primele zile, am notat tot ce am auzit și, după ce am revenit în birou, am pus cap la cap și m-am dezmeticit în legătură cu subiectele despre care se vorbise. Notează frînturi de discuții, abrevieri, cifre, nu te baza pe memoria de scurtă durată.
 • Comunică față în față cu ceilalți. Nu e suficient mereu e-mail-ul, nici măcar telefonul. De vreo două ori, am convocat chiar eu întîlniri de acest tip, chiar dacă unii dintre participanți se aflau în Luxemburg și comunicam prin sistemul de teleconferință.
 • Profită de supervisor-ul tău. Am colaborat excelent cu Todor și faptul că e project manager m-a ajutat să “fur meseria” un pic de la el, să-i pun întrebări frecvente, să aflu cum a făcut un lucru sau altul mai ușor sau mai metodic decît mine.

Viața e mai bună decît simularea

Înainte să ajung la Bruxelles, mă gîndeam că traineeship-ul va fi o simulare, nu-mi închipuiam că voi fi implicat în proiecte reale, că voi avea un rol activ și important în echipă, că numele meu va rămîne în documente și statistici. Dar a fost o descoperire senzațională faptul că am fost Programme Support Assistant pentru o perioadă scurtă dar intensă!

La nivelul comunicării cu colegii, am descoperit discuțiile informale de la cafeaua de dimineață și de la unele prînzuri de la cantinele parlamentului, m-am amuzat în momentele în care pe holuri auzeam conversații în paralel în cel puțin trei limbi, m-am distrat la unele ieșiri la bere și am ajuns să cunosc cîte ceva despre fiecare dintre ei.

Cît despre Bruxelles, chiar că trebuie să stai mai mult aici ca să înceapă să-ți placă. La un moment dat, vei descoperi că e urît ce ți se părea frumos și invers; și vei simți un pic din ritmul orașului, din specificul său multicultural, chiar și din pericolele lui. Dacă vreți să încercați experiența unui traineeship la Parlamentul European, la Comisia Europeană sau la vreo altă instituție din Eurobubble, citiți articolul meu despre candidatura la stagiile Robert Schuman.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “BRUXELLES Cum a fost traineeship-ul la Parlamentul European

 • rotaru elena

  Buna ziua,domnule George!
  Ati avut o experienta, mai mult decit interesanta, si ma bucur ca ati impartasit-o.
  E clar, a fost si utila pe deasupra,si vreau sa va felicit pentru tot ce ati realizat.
  E pacat ca, elitele noastre nu isi gasesc inca, locul acasa.E bine ca, au ocazia sa evolueze in lumea civilizata.
  Ma intristeaza insa, faptul ca, mai marii nostri, nu pricep ca neamul acesta nu are nicio sansa sa evolueze fara elite
  Sunt bucuroasa ca,fiul meu, are ocazia sa aiba oamenii atit de valorosi in preajma sa.
  Va doresc, multa sanatate si succes, in tot ce veti hotari sa faceti.

  • George Hari Popescu Autor articol

   Mulțumesc pentru aprecieri și încurajări, doamnă Rotaru! Am încercat să fac mai multe, decît puține, sper că-mi va folosi la ceva.