De ce suntem uneori răi cu semenii? Empatia se învață în școală!


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Încep cu 3 exemple, ca să am argumente mai încolo:

  • La ultima cursă cu (Bolt) Taxify, șoferul mi-a povestit o situație hilară și tristă: două fete comandaseră mașina în Str. Dristorului și ghiciți unde voiau să meargă? La McDonald’s-ul de mai încolo, la vreo 500 de metri! Spuneau că vor să intre cu mașina la McDrive, să-și ia niște cartofi prăjiți. Mai spuneau că sunt obosite… Două tinere de 20-25 de ani.
  • În mod sistematic, un vecin face zgomote noaptea, între orele 2-4. Cred că iese în oraș și, cînd se întoarce, pare că-și rearanjează mobila în casă. Ba uneori își face și duș! În același timp, tușește și horcăie oribil, din cauza fumatului.
  • La metrou, încă sunt oameni care se postează în fața ușilor trenului, ca să intre, fără să țină cont de cei care ies. Pentru că da, intenția lor e să urce în vagon, deci ar face asta cu orice preț!

De unde această lipsă de empatie și politețe din partea semenilor noștri? Din cauza lipsei de educație în școală, dar mai ales în familie. Dacă nu ești învățat că trebuie să te gîndești și la semenii tăi, ba chiar să ai grijă de ei în unele situații, n-ai de unde să știi că e nevoie de compromis.

Acești oameni nu vor decît să le fie lor bine. Dar, atenție, ei nu fac rău intenționat! Nu, pur și simplu imită comportamentul părinților lor și al prietenilor. 

Am învățat în școală să dau “bună ziua”, să nu trîntesc ușa la lift în urmă, să las întîi oamenii să iasă dintr-o clădire și apoi să intru eu, să nu scuip pe stradă, să nu fac zgomote noaptea, cînd lumea doarme. De la părinții mei am învățat să cedez locul pe scaun în autobuz celor în vîrstă sau femeilor însărcinate, să nu mă bag în vorbă neîntrebat, să nu-mi suflu mucii cu zgomot.

Nu se poate vorbi de instinctul de supraviețuire, pentru că am depășit Epoca Bronzului, cînd era nevoie uneori să-mi ucid semenii ca să-mi rămînă mie mai multă mîncare. Este vorba despre educație sistematică. Să nu ne mirăm că în SUA se învață la școală să-l întrebi pe cel de lîngă tine de ce pare trist. Știu ei ce știu!

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.