CARTE The Art of Invisibility – Kevin Mitnick


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Kevin Mitnick este hacker-ul care se spune că a inventat “ingineria socială”, adică un set de metode prin care poți obține informații de la o persoană folosind unele informații pe care le ai deja. Cu alte cuvinte, Mitnick a reușit, de exemplu, să obțină planurile pentru viitorul telefon Motorola dîndu-se drept un angajat al companiei la telefon.

Am mai citit două cărți de Mitnick (vezi cum este “Ghost in the Wires”) și, în 2005, am avut bucuria să-l aud vorbind în București. Hacker-ul a fost prins de FBI și a făcut ceva închisoare, timp în care nu a avut voie să intre în contact cu un calculator. După ce a ieșit, și-a fondat compania de securitate cibernetică și oferă consultanță pe bani mulți celor mai cunoscute firme din lume.

Dacă celelalte cărți sunt un amestec de eseu și autobiografie, “The Art of Invisibility” este aproape un manual de securitate informatică. Vei învăța ce înseamnă o parolă bună, cum să te ferești de escrocherii online, cum mașina ta sau frigiderul îți pot da în vileag datele personale etc.

Multitudinea de sfaturi o poți întrevedea numai parcurgînd titlurile capitolelor:

  • Your Password Can Be Cracked!
  • Who Else Is Reading Your E-mail?
  • Wiretapping 101
  • If You Don’t Encrypt, You’re Unequipped
  • Every Mouse Click You Make, I’ll Be Watching You
  • Believe Everything, Trust Nothing
  • Hey, KITT, Don’t Share My Location
  • The Internet of Surveillance
  • etc.

Da, sunt și amuzante titlurile. Iar stilul cărții cam ăsta este: lejer, conversațional, amuzant. Însă autorul dă și o mulțime de detalii tehnice, iar sfaturile sunt împărțite pe sisteme de operare pentru computer și smartphone, pe browsere, pe cazuri ipotetice.

Culmea este – asta spune și Mitnick – că, după ce-ai terminat de citit cartea, poți spune că ai prins abia suprafața securității online. E un bun punct de pornire să știi cum să-ți setezi o parolă puternică, de exemplu:

Apoi, cum păstrezi parolele complexe pe care le-ai creat:

Vei afla că un webcam poate fi accesat de la distanță fără să-ți dai seama și poate transmite imagini și sunet din căminul tău:

Și ai grijă pe Facebook, ce și cu cine împărtășești:

Concluzia este că nu poți fi total invizibil în ziua de azi. Însă este bine să-ți știi vulnerabilitățile și să încerci să le combați pe cele ce pot fi combătute. Dacă nu vrei să locuiești în munți, fără curent electric și fără telefon mobil, atunci vezi ce poți face în lumea hipertehnologizată de azi ca să te protejezi un pic!

Kevin Mitnick, The Art of Invisibility, 2017, 2018, Little, Brown and Company, 320 de pagini


Cumpără cartea de la:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.