Încercați „Romanica”, jocul de mobil gratuit pentru învățarea limbilor romanice 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Imediat ce am citit știrea despre jocul Romanica, mi s-a părut o idee foarte bună! Deh, absolvent de Filo și iubitor de limbi străine ce mă aflu, am instalat versiunea de Android a jocului și m-am pus pe jucat primul nivel dintr-o suflare.

Ce este Romanica

Nu este „Românica”, ci este denumirea unui joc lansat de Ministerul Culturii din Franța. Cele două lumi lansate pînă acum în Romanica te vor învăța formule de salut și diverse noțiuni despre timp, dar și cuvinte despre identitate și altele, în 8 limbi romanice:

 1. română
 2. franceză
 3. italiană
 4. spaniolă
 5. portugheză
 6. catalană
 7. occitană
 8. corsicană

Fiecare lume are 15 niveluri, dar le poți parcurge destul de repede. În viitor vor exista și alte niveluri și actualizări:

 • lumea a 3-a va fi dedicată mâncărurilor și băuturilor și va apărea pe la începutul lui aprilie 2019;
 • lumea a 4-a va fi despre călătorii și va introduce obstacole noi;
 • lumea a 5-a se va axa pe artă în toate formele ei;
 • va fi introdus și un mod arce, pentru a le da șansa jucătorilor de a juca nelimitat și cu dificultate progresivă; acest mod va prelua elemente din toate celelalte 5 lumi, dar va avea și niște bonusuri.

Jocul este complet gratuit, nu conține reclame și nici elemente care să fie cumpărate și este disponibil în Google Play Store și în App Store. Este disponibil în română și franceză. Este posibil să mai existe actualizări și după terminarea sezonului cultural franco-român.

Cum se simte jocul

În primul rînd, este un joc colorat și animat. Există muzică pe fundal și efecte sonore, dar vă sfătuiesc să le anulați, ca să nu vă distragă atenția. Spre deosebire de alte jocuri, nu trebuie să vă faceți vreun cont pentru a începe să jucați.

Există o anumită progresie a dificultății, care se va simți în cuvintele propuse și rapiditatea cu care ele vor apărea pe ecran. Practic, ce aveți de făcut este puneți niște cuvinte care „pică din cer” în cuferele corespunzătoarele. Iar cuferele pot fi pe limbi sau pe domenii/noțiuni.

La finalul fiecărui nivel, veți primi puncte, un titlu în funcție de performanță și se va debloca o carte poștală educativă. Așa am aflat și eu că celebrul „merde!” din franceză era o urare de noroc în Franța secolului al XIX-lea, nicidecum o înjurătură.

N-am descoperit bug-uri sau greșeli, cu excepția faptului că la unele „premii”, nu apare corect numărul cuvintelor pe care le-ai ordonat bine, ci apar niște caractere ciudate în loc.

Jocul este pentru cei pasionați de cultură și lingvistică, dar este bun și dacă vreți să învățați saluturi și alte cuvinte în cele 8 limbi amintite mai sus. Pe scurt, este o inițiativă foarte inspirată și bine realizată!Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Încercați „Romanica”, jocul de mobil gratuit pentru învățarea limbilor romanice