Noua etichetă a muncii la distanță din cafenea


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Și eu, ca și voi, am avut sau am ore/zile în care lucrez la distanță pentru cineva anume. Se poate întîmpla să fie de acasă, din tren, din sala de așteptare la medic sau la ghișeul poștal. Însă atunci cînd mergi să lucrezi într-un spațiu destinat în mod normal altor activități, e bine să respecți niște reguli.

Mai ales că, anul trecut, telemunca a fost reglementată și în România și, ca angajat al unei companii care acceptă acest mod de prestare a serviciilor, ai unele drepturi și responsabilități.

Cu surprindere și amuzament am aflat că și Wall Street Journal se preocupă de asta. Un articol recent enumeră cîteva reguli de respectat cînd lucrezi dintr-o cafenea. Iată-le, cu interpretările mele:

1. Întreabă dacă ești dorit acolo

Nu toate cafenelele acceptă să stai cu orele cu o cafea în față și să ocupi tu o masă întreagă cu laptop-ul, hîrtiile și cablurile tale. Așa că e de bun simț să întrebi întîi dacă poți sta 1-2 ore acolo și în ce condiții. Dacă nu, poate e bine să mergi într-o cafenea dedicată lucrului în comun, cum sunt cele în care plătești timpul petrecut și te servești cu mîncarea și băuturile incluse.

2. Întîi cumpără ceva, apoi ocupă locul

La asta nu m-aș fi gîndit, pentru că românii sunt obișnuiți să-și arunce papornița pe scaun/masă și apoi să vadă care e treaba în local. Deci, mergi întîi la bar, dacă e cu autoservire și cere cafeaua și ce mai vrei. Apoi caută un loc liber. Dacă nu e niciunul, asta e, așteaptă în liniște, fără să numeri dumicații celor care sunt deja la mese!

3. Cumpără ceva mai mult decît o cafea

O prietenă româncă plecată de mult în Franța a deschis o cafenea la Paris. Cînd am vizitat-o, se plîngea de faptul că vin o mulțime de tineri, își bagă laptop-ul în priză, cer parola de net și stau acolo cu orele, cu o ceașcă de cafea sau ceai rece în față. Ea vindea și sandvișuri și salate, prăjituri și alte chestii, ba chiar și sucuri naturale! Însă lucrătorii la distanță dădeau 3 euro și aia era toată ziua! Păi nu-i frumos… Ți se pare că te va costa prea mult? Păi cu 10 euro te-ai rezolvat pentru o zi! Compară costul cu cel al unui abonament la un hub și vei vedea că ieși în cîștig.

4. Nu ocupa o masă întreagă

Asta se întîmplă și la restaurantele de pe la noi: două persoane stau la o masă de 4 sau 6 locuri. Pentru că fiecare fund are nevoie de un scaun, dar hainele și gențile nu trebuie să se odihnească și ele? Ei bine, nu-ți întinde toate alea pe o masă de 4! Pune-ți laptop-ul în față, cafeluța alături, hai un carnețel și un telefon și gata. În niciun caz nu considera că acea masă întreagă e biroul tău.

5. Nu conversa la telefon cu clienții

Hai că merge un telefon scurt, pe un ton decent. Dar în niciun caz nu-i frumos să preiei sau să inițiezi apeluri video pe Skype, pe care să le vadă (cel puțin, dacă nu să le și audă) toată lumea. Nu e nimeni vinovat că interlocutorul tău e în pijama sau că nu se aude bine și trebuie să urli în toată cafeneaua!

6. Respectă locul și pe angajați

Chelnerii nu sunt obligați să strîngă după tine hîrtii mîzgălite, etichete ciopîrțite, ambalaje etc. De asemenea, ei nu sunt obligați să-ți supravegheze avuția tehnologică în timp ce tu mergi la toaletă. Și, mai ales, respectă faptul că proprietarul cafenelei are și el niște cheltuieli, deci nu e tocmai în regulă să-ți ții laptop-ul în priză și pe net-ul localului. Mai ales că nu numai tu faci asta, pot să fie 10 ca tine zilnic!

Sunt doar cîteva reguli, dar sigur se mai pot adăuga aici și altele. Depinde de loc, de om și de obrazul lui…


Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments