CARTE “Lumea legendelor. Creaturi monstruoase” de Aaron Mahnke


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 8 min)

Avem nevoie de mistere. Magia și necunoscutul au însoțit umanitatea din cele mai vechi timpuri. Vrem să credem că există un “dincolo”, o lume în care sălășluiesc ființe și creaturi mitice, care inspiră teamă, admirație, fascinație. Pe aceste nevoi ale oamenilor se bazează această carte, care trece în revistă tot felul de cazuri în care oamenii s-au confruntat cu creaturi nemaivăzute.

Trăiesc în umbrele din adâncul pădurilor, în tenebrele nopții sau în cotloanele întunecate ale minții umane. Despre ele se vorbește în poveștile și legendele transmise de la o generație la alta. Oricât de neîncrezători și de blazați am fi devenit, ca indivizi sau ca societate, o parte din noi rămâne vulnerabilă în fața lor: vârcolaci și duhuri malefice, strigoi și vampiri, elfi furibunzi și spirite răzbunătoare.

În volumul “Lumea legendelor. Creaturi monstruoase”, realizatorul emisiunii și podcast-ului de mare succes “Lore” ne călăuzește într-o fascinantă călătorie în istoria acestor creature înspăimântătoare, explorând nu doar legendele, ci și ce ne spun ele despre noi înșine.

  • Aaron Mahnke ne invită în ținutul părăsit Pine Barrens din New Jersey, unde sălășluiește rău-famatul Diavol din Jersey, cu aripi ca de liliac și ochi roșii.
  • Cercetează amănunțit relatări înfiorătoare despre canibalism – unele atestate oficial, altele doar speculații.
  • Vizitează încăperile întunecoase în care au loc ședințe de spiritism, satele din Europa în care vârcolacii își fac de cap, ba chiar ajunge și în Key West, Florida, locul de baștină al lui Robert, păpușa bântuită.

Aaron Mahnke este scriitor, prezentator și producător al emisiunii “Lore”, precum și autor al mai multor romane de suspans cu tematică supranaturală. Pasiunea lui profundă pentru tot ce este misterios și înfricoșător a început odată cu serialul “Dosarele X” și cu emisiunea de televiziune “Unsolved misteries”.

Multe aspecte ale folclorului nu au ieșit prea bine de sub ochiul critic al științei. Astăzi, înțelegem mult mai bine cum funcționează bolile și ce se întâmplă cu corpul după ce murim. Experții sunt în continuare precauți când ne spun că fiecare cadavru se descompune în alt ritm, dar, în general, astăzi înțelegem mult mai bine întregul proces.

Cartea este scrisă într-un stil pe gustul meu: cu umor și ironie, cu anticiparea suspansului, cu menținerea unei tensiuni permanente. Aaron Mahnke pare că-ți povestește cazurile misterioase la un pahar în fața șemineului sau în fața unui foc de tabără. Fiecare sfârșit de secțiune are un cliffhanger, asemănător celor din cinematografie.

Unele dintre lucrurile pe care le vedem nu sunt ceea ce par. Heather Bowey şi verişoarele sale au învăţat pe propria piele lecţia asta în 1989. Fata avea pe atunci şapte ani şi, după spusele mamei sale, Karen, totul s-a întâmplat într-o zi însorită de iarnă. Genul de zi în care lumina soarelui se reflectă în zăpadă şi conferă obiectelor de culoare închisă, cum ar fi casele şi copacii, o proeminenţă aparte.

Heather şi verişoarele mergeau pe un drum de ţară care lega satul lor de următorul, când au văzut un câine stând intr-un pârâu ce trecea pe lângă drum. „Pârâu” s-ar putea să fie cam mult. Era doar un fir de apă, de tipul celor ce trec pe sub drumuri prin conducte mari, metalice. Sunt sigur că le ştiţi. Practic, un şanţ de evacuare.

Cum copiii sunt mari iubitori de câini, Heather şi ceilalţi au ieşit imediat de pe drum în zăpada de pe margine ca să ajungă la patruped. Au presupus că era un câine din zonă care se aventurase un pic prea departe, aşa că voiau să-i verifice zgarda ca să vadă ce se putea face. Doar că acest câine arăta un pic ciudat, chiar si de la distanţă. Mai exact, părea prea mare pentru un câine.

Au mai făcut un pas în direcţia lui, dar s-au oprit. S-au oprit deoarece câinele a întors capul după ei. Şi atunci, a făcut ceva cu totul neaşteptat: s-a ridicat în două picioare, ca un om. Evident speriate, fetiţele au fugit cât de repede au putut către casă.

Oamenii au avut dintotdeauna o legătură cu animalele, Trăim cu ele în casele noastre. Depindem de ele pentru hrană şi alte resurse. Ne identificăm cu ele, tratându-le adesea mai degrabă ca pe oameni decât ca pe animale. Vorbim cu ele, le punem nume şi proiectăm asupra lor ceva din personalitatea umană. Mii de ani le-am tratat ca şi cum ar fi mai mult decât animale. Dar asta e doar imaginaţia noastră, desigur.

Însă, citind legendele, ne dăm seama că s-ar putea ca lucrurile să fie mai adevărate decât credem noi. Cum am spus mai sus, unele lucruri nu sunt ceea ce par a fi. Uneori sunt mai groaznice decât par.

În mod nu neapărat surprinzător, volumul începe cu povestea lui Dracula. Autorul însă face diferența dintre mit și realitate și ne povestește cum a ajuns un angajat la un teatru, Bram Stoker, să audă o poveste cu vampiri și să pornească de acolo în construcția romanului care l-a făcut celebru în lume pe Vlad Țepeș.

Poveștile din carte sunt din cele mai diverse epoci, iar autorul nu se limitează la cele mai vechi, ci ajunge cu cazurile și an anii 2000. Unul dintre ele s-a petrecut în 2014, în Lituania, unde un aventurier a văzut un ochi de apă caldă într-un iaz înghețat, sub care părea că se mișcă ceva. Fiind deja epoca telefoanelor mobile, omul a filmat fenomenul:

România mai este pomenită într-un caz din anii 2000, celebru în presă la acea vreme: după moartea lui Petre Toma, în 2003, mai mulți membri ai familiei au început să se îmbolnăvească, iar asta, în credința locuitorilor, nu putea însemna decât că Toma se transformase în moroi (strigoi). În 2004, cavoul omului a fost deschis, inima i-a fost scoasă (cică era plină de sânge proaspăt), arsă și cenușa a fost pusă într-o sticlă. Membrii familiei răposatului au băut fără probleme conținutul.

“Lumea legendelor. Creaturi monstruoase” de Aaron Mahnke, 2019, Lifestyle Publishing, 300 pp.

Cumpărați cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.