Animații integrale și trailere din competiția de scurtmetraje de la Animest.16 (calupurile 3 și 4)


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Din ce am văzut până acum din filmele aflate în competiție, există o apetență pentru discutarea prin animație a relațiilor familiale, a abuzurilor și dorința de rememorare a copilăriei. Poate fi din cauza vârstei fragede a regizorilor, mulți dintre ei încă studenți sau din cauza epocii care ne obligă să devenim mai analitici.

Iată o selecție de filme din calupurile 3 și 4, care concurează pentru trofeul Animest și poate aveți timp să și vedeți video-urile. Revin în zilele următoare cu celelalte calupuri.

Programul ediției dedicate regizoarelor care au revoluționat industria filmului de animație este disponibil online și în aplicația Animest (Android și iOS). Biletele de acces pentru proiecțiile din cinema și abonamentele Animest.16 sunt disponibile la Eventbook. Pentru proiecțiile online, accesibile din întreaga țară, biletele pot fi achiziționate direct de pe platforma de streaming a festivalului.


„My Friend Who Shines in the Night” (Grégoire De Bernouis, Jawed Boudaoud, Simon Cadilhac, Hélène Ledevin, Franța, 2020, 8 min 47 sec)

Animația integrală:

O poveste simpatică în care o fantomă lovită de trăsnet nu știe cum să aibă parte de o moarte și o înmormântare ca la carte. Îl întâlnește pe Arthur, care încearcă să o ajute. Am simțit nevoia unui deznodământ un pic mai elaborat, dar tot mi-a rămas în memorie acest film.


„Having An Invisible Disability” (Florence Burns, Marea Britanie, 2021, 4 min 31 sec)

Animația integrală:

Concretizarea experiențelor personale ale regizoarei, filmul îmbină imaginile în mișcare cu vocea ei. Scopul este acela de a conștientiza oamenii asupra problemelor pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități invizibile, cum este cea respiratorie din acest caz.


„Takano Intersection” (Mizuki Ito, Japonia, 2021, 6 min 30 sec)

Trailer:

Mi-a plăcut filmul pentru că reflectă încrederea în umanitate. La o intersecție dintr-un oraș, se află un tânăr care așteaptă autobuzul, o fată care se străduiește să țină pasul cu celelalte colege la o alergare și un băiat pe bicicletă. Un incident îi leagă pe cei trei într-un mod subtil. Mi-a adus aminte de „The Passerby” din calupul 2.


„The Adventures of Gloria Scott: Murder in the Cathedral” (Matija Pisačić, Tvrtko Rašpolić, Croația, 15 min 39 sec)

Trailer:

Filmul preferat din calupul 3. Creație croată, cu acțiunea la Londra începutului de secol XX. Celebra detectivă Gloria Scott și asistenta sa credincioasă Mary Lambert petrec o seară liniștită la birou. Un necunoscut îl ucide pe profesorul Jansen chiar în fața ușii lor, iar de aici începe o nouă aventură. Detectiva de nota… 3 salvează situația!


„Once Upon A Time In Israel” (Weronika Szyma, Polonia, 2021, 10 min 44 sec)

Trailer:

O fată îndrăgostită de un palestinian merge pentru prima dată în Israel. Versiunea ei simplificată asupra lumii și dorința de a susține una dintre părți în conflinctul palestiniano-israelian se izbește rapid de realitatea de a trăi la granița dintre Sderot și Fâșia Gaza.


„Affairs Of The Art” (Joanna Quinn, Marea Britanie, 2021, 16 min)

Trailer:

Unul dintre puținele filme în care accentul britanic nu e așa de dur și contribuie la conturarea personajelor. Beryl, eroină a clasei muncitoare, ne dezvăluie obsesia ei legată de desenat, dar și diversele adicții ale familiei sale excentrice, mai ales ale surorii sale cu comportament bizar.

Animație integrală de aceeași realizatoare, ca să înțelegem mai bine relațiile de familie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.