Bloggeri care-mi sunt studii de caz 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Blogurile româneşti păreau la un moment dat în derivă. Mi se pare că acum valorile s-au separat de nonvalori, lucrurile s-au aşezat, unii şi-au găsit nişa. Încep să se facă bani din blogging, unii autori sunt lideri de opinie în domeniul lor, pe mulţi bloggeri te poţi baza pentru a-ţi susţine campania, ideea, grupul.

Aşa că-mi este astăzi uşor să iau exemple din blogosfera românească pentru cursurile Cultura Internet şi Scriitura pentru mediile digitale de la masterat. Unor bloggeri le-am spus că le „fur” puţin din texte pentru a-mi susţine afirmaţiile şi noţiunile predate, altora n-am avut ocazia să le spun asta.

Iată aici o mică listă a blogurilor româneşti şi străine amintite la cursurile mele şi contextul în care ele apar:

Exemplu de blog personal

Cabral.ro – pentru că are un stil inconfundabil. Dă-mi un text scris de el, fără să-mi spui autorul şi e foarte posibil să-l ghicesc. E amuzant, e informativ, e realist şi ştie să menţină legătura cu cititorii săi.

Exemplu de blog de grup

Bookblog.ro – pentru că se simte echipa din spatele blogului şi, cu toate acestea, există un stil de scriitură specific.

Exemplu de blog de companie

Google Blog – pentru că nu are un stil scorţos, specific marilor companii. Pentru că se adaptează evenimentelor curente prin articolele lor.

Premium PR – blog al agenţiei Premium PR, unde scrie, în premieră în blogosfera românească de companie, motanul Luca. Păcat că nu scrie mai des (de fapt, nu mai scrie de vreun an), pentru că el ne poate transmite lucruri pe care oamenii nu le-ar dezvălui nici plătiţi.

Exemplu de blog generalist

Piticu.ro – pentru că, deşi este un blog personal, Cristi ne informează, ne distrează, ne mai spune ce a mai făcut pentru job, ne face atenţi la ce a mai apărut nou în tehnologie. Are un stil alert, succint.

Exemplu de blog jurnal

Tudor Vintiloiu – absolvent de FJSC, fotograf profesionist, explorator. Blogul nu este unul exclusiv foto, tudor ne spune cam în fiecare zi cum merge treaba prin regiunea în care se află în acel moment.

Exemplu de blog-schiţă

Kristen’s Sketch Blog – un gen care nu prea există la noi. Kristen desenează mult, creează. Schiţele sale mă fascinează pentru că eu nu mă pricep la aşa ceva şi pentru că-mi închipui cum ele se transformă în produse, în design.

Exemplu de blog focalizat

Memories Box – colegul Matei nu se abate de la tematica lui: evenimente de cultură urbană. Agendă destul de bine actualizată. Aş vrea mai multe comentarii post-eveniment.

Exemple de scriitură bună

Krossfire – Vlad se documentează, ţine mult timp articolul în Drafts pînă consideră că e destul de bun să fie publicat. Abordează teme delicate pe care reuşeşte să le facă interesante dar şi să stimuleze discuţia.

Exemple:

Porcul scuză mijloacele

Blog recomandat de Benone Sinulescu

Votul alb şi balotajul

Adela Marchiş – Adela se preface că scrie despre lucruri la care nu se pricepe, dar de fapt le ştie foarte bine. Amuzantă, cu aluzii literare, cu bancuri ardeleneşti, cu regionalisme bine alese.

Exemple:

Că numa’ despre politică n-am scris…

Care-i treaba la 26

Andressa – una dintre primele autoare de blog din România, preocupată de domeniu încă de cînd îmi era studentă. Păcat că marele conglomerat media pentru care lucrează a absorbit-o. Acum laconică, detaşată de peisajul zbuciumatei blogosfere, imprimă tot mai mult tendinţe de jurnal blogului său.

Exemple:

Firimituri

Fucked up club. Members only.

Brăduţ Ulmanu – mă bucur că a revenit în blogosferă şi că scrie mai des. Îşi precizează întotdeauna poziţia faţă de un eveniment sau altul, intră rar în polemici neconstructive, se documentează pentru articolele sale.

Exemple:

Quality cu sînge

Publicitate electorală în comunicate de presă de  la televiziuni?

Este doar o selecţie, sunt foarte multe bloguri bune care merită date ca exemple la curs. Mereu mă bucur cînd un student decide să scrie pe blog sau în altă parte inspirat de unul dintre exemplele pe care le-au auzit de la mine. E nevoie de mult conţinut în România.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Bloggeri care-mi sunt studii de caz