PLAGIAT Eroii universităților sunt cei care plagiază mai bine 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Nu mică le-a fost mirarea unor profesori de la universitățile Concordia și McGill cînd au constatat că materialele lor de clasă sunt la liber pe site-ul Course Hero. În afară de notițe de la cursuri și materiale proprii, se pare că studenții sharuiesc acolo și prezentările profesorilor și alte producții protejate de dreptul de autor, povestește CBC News.

Astfel, profesorii se văd nevoiți să facă pe polițiștii și să urmărească ceea ce apare nou pe site-uri de acest tip, care se dovedesc ajutoare de nădejde pentru tinerii care se confruntă cu învățatul pentru examene pe ultima sută de metri.

Sigur, șeful site-ului s-a apărat spunînd că este precizat în mod clar că nu se acceptă materiale al căror drept de autor nu-l dețin cei care le publică, dar e ca și cum le-ai spune televiziunilor românești că n-au voie să difuzeze clipuri întregi de pe Youtube, chiar dacă menționează sursa în mod ridicol – “Youtube”. Desigur, cei care încarcă la Course Hero conținut pot cîștiga bani, dar, ca să reclami că ți-a fost copiat conținutul, ai de parcurs 7 pași, potrivit instrucțiunilor de la Course Hero. Deci, ori te lași păgubaș, ori îți dedici viața poliției copyright-ului. Iar precizarea asta este hilară (deci nu ai voie să folosești resurse suplimentare ca să înțelegi mai bine unele noțiuni și să faci o temă bună):

“Misuse of our site” includes, but is not limited to:

Using Course Hero study materials or tutors to complete tests or homework assignments when instructed not to use outside help.[…]

Eu mă întreb însă de ce un profesor canadian își bazează cursul pe niște prezentări amărîte (și sper din tot sufletul că sunt măcar făcute în Prezi, nu în PowerPoint sau pe folii transparente pozate de studenți). Sigur, acelea ar putea fi simple puncte de pornire pentru activitatea din clasă: exercițiile, simulările, studiile de caz etc. Dacă studenții ar constata că prezentarea respectivă nu are sens fără ceea ce bălmăjește proful în clasă, n-ar mai fi tentați să o fure și să o pună online.

O altă soluție pentru profesori ar fi licențierea conținutului sub Creative Commons. Cum, nu știți ce e asta? Iată un clip care sintetizează conceptul, tradus de mine într-o pauză activă (apăsați CC pentru subtitrare):

Dacă prezentările profilor ar fi puse cu o licență CC, nu s-ar mai preocupa nimeni de plagiat, furt, piraterie sau cum doriți să-i spuneți. Apropo, piraterie înseamnă numai răpirea unui vas pe mare, nicidecum folosirea pentru uzul personal a unor creații artistice.

Știu că la noi studenții sunt un pic înapoiați și încă folosesc pentru plagiat grupuri de FB și liste de e-mail-uri. Pe cînd o aplicație mobilă pentru a sharui prezentările profesorilor români? Dacă merită, bineînțeles…

Foto: screenshot de la Course Hero

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “PLAGIAT Eroii universităților sunt cei care plagiază mai bine

 • krossfire

  “sper din tot sufletul că sunt măcar făcute în Prezi, nu în PowerPoint sau pe folii transparente pozate de studenți” – Prezi are avantajul frumusetii grafice si al parcursului rapid, dar nu e nici pe departe la fel de puternic ca PowerPoint (nu pentru o prezentare serioasa, de cateva zeci-sute de slide-uri, cu animatii si subcapitole – intr-adevar, nu e genul de prezentare pe care sa o prezinti la “un curs”, avand in vedere ca e greu de urmarit si reprodus, dar poti transforma un Powerpoint cu tema facuta de la zero intr-un instrument alternativ de evaluare si autoevaluare ;)).

  • George Hari Popescu Autor articol

   Dar în Prezi poți face mii de “slide”-uri. Conceptul e însă diferit, conținutul nu mai este gîndit în termeni de “cadre” ca în PP, ci este dinamic și conferă o viziune 3D asupra noțiunilor prezentate. Dar nici un profesor serios nu-și va baza cursul exclusiv pe o prezentare pe ecran.

   • krossfire

    Din fericire (sau nefericire), meseria ma obliga sa cunosc cat mai multe programe de prezentare (de la Proshow, Powerpoint si Keynote la prostioare precum Bunkr). Imi dau seama ca pentru un curs e mai util Prezi (la fel si pentru prezentarile care urmaresc mai degraba o experienta/lectie de viata, decat afisarea a zeci de detalii). Cu toate astea, pentru o prezentare de campanie sau productie cu zeci de executii (la fel si pentru un curs pentru designul microprocesoarelor, de exemplu), Prezi nu face fata. De altfel, a cam si murit nebunia Prezi-urilor in mediul corporatist de ceva vreme (acum au aparut alte obsesii, precum prezentarile integrate HTML5 care sa ruleze pe X sisteme, desi vor fi proiectate pe unul singur si foarte probabil ignorate la scurta vreme dupa).