Ziua Unirii în Republica Ciad – România 6


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

ciad

Steagul Republicii Ciad, pe conturul ţării.
(Foto: Wikimedia Commons)

Ascultaţi aceste cîntecele. Sunt imnurile cîtorva ţări ale lumii. Sunt melodiile care ar trebui să adune esenţa poporului şi a pămîntului acelui popor.

În urmă cu 19 ani, se adopta ca imn naţional al României cîntecul Un răsunet, pe versuri de Andrei Mureşanu. Este un cîntec care face referire la moarte, la inerţia care ne caracterizează, la faptul că ne trebuie o mulţime de îndemnuri pentru a ieşi din amorţire. Imnul anterior cînta despre tricolor şi despre faptul că fiecare dintre culori ne reprezintă, pentru că face referire la un aspect important al ţării – prosperitatea, pacea, jertfele.

Muzica nu ştim cine a compus-o, se pare că era un cîntec religios. Poate că Anton Pann a aranajat puţin notele, asemeni lui Costi Ioniţă cînd se pregăteşte pentru Eurovision. Lipsa de creaţii originale a făcut ca Republica Moldova să fi avut acelaşi cîntec drept imn, pînă în 1994.

Imnurile celorlalte ţări fac referire la viaţă, aduc speranţă, sunetele melodiilor sunt asecendente, ţi se ridică părul pe mînă cînd le auzi. La imnul României, îţi e ruşine, îţi vine să ceri scuze copiilor şi nepoţilor că nu te poţi trezi sau că, atunci cînd te trezeşti, ţi se dă la cap şi adormi din nou.

Nu avem simboluri (steagul cu albastru, galben şi roşu, fără stemă, a fost ales de alte ţări înaintea noastră), nu ştim cine suntem, nu ne cunoaştem limba, nu ne cunoaştem ţara, ne văităm şi nu schimbăm nimic, ne furăm unii pe alţii, ne criticăm fără argumente, avem invidie dar nu facem nimic pentru a ne îmbunătăţi.

Suntem români. Chiar mi-e dor de ţara mea. La mulţi ani de Ziua Unirii!

1. RO

Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adînciră barbarii de tirani

[audio:romania.mp3]

2. FR

Allons enfants de la Patrie
Le jour de gloire est arrivé
Contre nous de la tyrannie
L’étendard sanglant est levé.

[audio:france.mp3]

3. US

O! say can you see by the dawn’s early light
What so proudly we hailed at the twilight’s last gleaming.
Whose broad stripes and bright stars through the perilous fight,
O’er the ramparts we watched were so gallantly streaming.

[audio:usa.mp3]

4. DE
Deutschland, Deutschland über alles,
Über alles in der Welt,
Wenn es stets zu Schutz und Trutze
Brüderlich zusammenhält.

[audio:germany.mp3]

5. SE
Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord,
du tysta, du glädjerika sköna!
Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord,
din sol, din himmel, dina ängder gröna,
din sol, din himmel, dina ängder gröna.

[audio:sweden.mp3]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 gânduri despre “Ziua Unirii în Republica Ciad – România

  • krossfire

    Tot ma gandeam eu daca sa ma car in Suedia sau nu. In fine, muzica nu e rea (casa memoriala Anton Pann este in Rm.Valcea si la fel si parcul unde s-a cantat prima data imnul) dar versurile pasoptiste nu ma misca. Suna mai frumos ” Treceti batalioane romane Cordilierii…”

  • lucian

    “desteapta-te romane” a fost imnul r. moldova ca urmare a unei decizii politice sustinute de miscarea unionista din r.m. de la inceputul anilor 90, pentru a apropia cat mai mult elementele de identificare si simbolistica statului de cele ale romaniei, nu “din lipsa de creatii originale”. de altfel, s-ar putea sa-ti para ciudat ca prin grupul nationalist moldovenist din r.m., imnul romaniei este considerat cat se poate de potrivit si mobilizator, ba chiar intr-o mult mai mare masura decat “limba noastra”, actualul imn si ca r.m. ar trebui sa-si croiasca un imn “cel putin la fel de mobilizator si patriotic”… evident despre natiunea moldoveneasca. go figure…