Ura se învaţă în familie, nu numai la facultate 14


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

ACTUALIZARE

Am şters şi nu voi mai aproba comentarii rasiste. Este un blog personal. Încă îmi vine să vomit gîndindu-mă cum sunt unii semeni ai mei şi la faptul că unii trec prin educaţia universitară ca gîsca prin apă.

Ştiaţi deja că ura se învaţă în facultate, dar cred că acum se dau meditaţii intensive de ură şi în familie şi poate chiar şi în liceu.

Am primit un e-mail de la, probabil, un candidat la admiterea 2009 la FJSC, care mi-a produs instantaneu o stare de vomă. Sper să nu aflu cine este individul şi îl încurajez pe această cale să se mai gîndească bine dacă într-adevăr vrea să lucreze în jurnalism.

Iată e-mail-ul:

Date: Wed, Jul 29, 2009 at 5:01 PM
Subject: Tigani borati

Buna ziua, domnule profesor. Dupa cum vedeti ca sectiunea „Subject” este numita „Tigani borati”, intrebarea mea va fi referitoare la aceasta problema, anume aceea a locurilor speciale pt rromi oferite de FJSC. Am inteles ca sunt 3. Aceste 3 locuri sunt inerente celor 120 de locuri de la buget, respectiv taxa? Oricum, aceasta masura e discriminatorie, iar eu, daca as fi tigan m-as simti jignit. Locurile ar trebui sa fie pentru toate categoriile, natiile si sorginitile. Mai tarziu se vor scoate, banuiesc, si locuri pentru unguri sau pentru homosexuali.

Partea cea mai proasta este ca cei clasati pe locurile 117,118,119,120, vor trece la taxa din cauza tuciuriilor(in cazul in care cele 3 locuri nu fac parte din cele 120).

Ca sa nu mai fac risipa de mailuri, as vrea sa va mai pun doua intrebari.
1.Cand se afiseaza rezultatele finale?
2.Sunteti sigur ca o sa fac 2 ani la buget?
Muultumesc!

Fără alte comentarii din partea mea.


14 gânduri despre “Ura se învaţă în familie, nu numai la facultate

  • fbogdan1988

    Cred ca stiu despre cine e vorba. Oricum admiterea la FJSC mi se pare superficiala, asa ca nu ma mir ca intra toate persoanele care nu merita. Iar cei care fac de un an (sau mai mult) meditatii pe forum se multumesc cel mult cu un loc la taxa. Insa multi se trezesc si la ID.

    Sincer nu mai vad nici un rost sa faci meditatii asa mult timp, cand totul tine de inspiratia pe care o ai pe moment. Inspiratia nu se invata prin meditatii. Iar la subiectul asta totul tine de ideea pe care o ai pe moment. Ca sa nu mai vorbim ca inventarea povestilor nu are nicio legatura cu jurnalismul ci mai mult cu literatura.

    Singura proba care mi s-a parut pertinenta la acest examen a fost proba de gramatica. Si asta a fost si cea mai corecta proba deoarece a fost una obiectiva. La celelalte esti la mana corectorilor si esti notat dupa subiectivismul lor.

    O alta proba care ar trebui inclusa ar fi cea de cultura generala. Adica cam ceea ce facem noi la PACT. Se presupune ca jurnalistii ar trebui sa fie bine informati, nu? Atunci de ce nu ar fi asta o proba la admitere?

    De asemenea nu imi place faptul ca nota de la BAC si media din anii de liceu nu se ia deloc in considerare. Adica noi am muncit 4 ani degeaba? Stiu….se spune ca notele din liceu nu indica realitatea, ca sunt obtinute prin spaga, ca unii nu stiu nici macar sa scrie dupa perioada asta. Dar de ce facem noi tocmai ce ii invatam pe candidatii de pe forum sa nu faca? De ce generalizam? Eu cred ca sunt si elevi care muncesc in liceu si cred ca sunt mai multi decat cei care obtin note false.

    Sistemul acesta de admitere nu merge. E superficial. Am simtit pe pielea mea anul trecut toate aceste nedreptati. Si acum imi pare rau pt cei care trec prin aceleasi sentimente ca si mine. Sunt copii care au muncit mult timp si s-au trezit intr-o singura zi la ID. Pot fi acuzati ei cu ceva?

    P.S.: De mult voiam sa public pe blogul meu un post despre asta, dar nu voiam sa supar pe cineva. Si uite ca am spuso. Sper ca nu am suparat pe mine.

    P.S. 2: Am sa urc acest comentariu si pe blogul meu deoarece e pozitia mea oficiala legata de sistemul de admitere.

  • George Hari

    Eşti cam în afara subiectul, dar hai:

    Examenul este după chipul şi asemănarea societăţii şi a candidaţilor. Zi merci că încă mai e examen. Eu am dat cultură generală, limba străină oral, creativitate scris şi oral şi GRAMATICĂ, nu lexic şi brizbrizuri de clasa a 4a.

    Vrei examen mai dur? Adună mai mulţi care cred asta şi cereţi acest lucru universităţii! Vreau acţiune, nu numai plînsete pe bloguri şi frustrări aruncate pe site-uri celebre, sub protecţia anonimatului.

    Vrei alte variante la creativitate? Uită-te în străinătate, vezi cum procedează şi ei pe acolo, o sa constaţi că stăm bine. Dar dacă ai alte sugestii, adaugă-le în acea documentaţie pe care o trimiţi rectoratului şi la care fac referire mai sus.

    Spor la treabă şi sper să avem o generaţie de jurnalişti mai deştepţi decît ăştia care sunt acum pe piaţă.

  • Monica

    Eu nutresc speranta ca doar furiile tineretii l-au facut sa scrie o asemenea epistola. Daca junele expeditor chiar e convins de ce spune, ma sperie teribil gandul ca poate si jurnalistii de pe piata au contribuit la consolidarea unei asemenea gandiri, ca rar se povesteste in presa despre rolul locurilor speciale oferite la facultati rromilor.

  • Anca S

    Nu stiu cine e cel care v-a trimis mail-ul si nici nu as vrea sa aflu vreodata. In orice caz, daca pretinde macar ca a dat admitere la FJSC pentru a deveni jurnalist, si nu pentru ca asa au vrut mami-si-tati, ar trebui sa fi auzit macar o data in viata lui de Discriminare pozitiva. Sunt aproape sigura ca si candidatul la FJSC face parte dintre cei care injura zilnic tiganii, sunt suparati ca sunt inculti, etc. Pai cum sa aiba oamenii astia o sansa, cand cei care ii injura toata ziua si spun ca i-ar accepta daca ar fi altfel, sunt de-a dreptul enervati cand vad ca si ei un numar infim de locuri la o facultate de stat? Auzi nesimitire din partea facultatii sa faca asa cvea (sic!).

  • Dyna

    Pe lângă subiect, vă cer scuze:

    Anul acesta, nu m-am implicat deloc în activităţile organizate de candidaţi şi am stat departe de examenul de admitere. Dar. după două săptămâni fără acces la Internet, mă rodea curiozitatea, aşa că m-am apucat de citit bloguri (ale ui candidaţilor, ale studenţilor, ale profesorilor). În continuare, susţin că rezultatele nu arată cu adevărat valoarea candidaţilor, însă nu sunt de acord cu Bogdan. Frustrări există în fiecare an, am trecut şi eu prin asta. Dar nu mi se pare corect ca de fiecare dată să se învinovăţească sistemul de învăţământ, profesorii sau facultatea. Nimeni nu sesizează faptul că, de cel puţin trei ani încoace, nu s-au obţinut note mai mari de 9 la un examen mai mult decât banal? Dacă s-ar introduce o admitere mai exigentă, nu ar promova nici măcar 120 de candidaţi, cât să acopere locurile bugetare.

    Şi dacă tot vorbim de o viitoare generaţie (mai bună) de jurnalişti, hai să renunţăm la virgulele între subiect şi predicat. Voi reveni şi eu cu un articol pe această temă.

    Cea care, acum doi ani, a intrat ULTIMA.

  • George Hari

    Dyna, bagă mare! Vorbeşte cu Florin Bogdan, căutaţi candidaţi care vor un examen mai greu, scrieţi documentaţia şi bateţi palma cu rectoratul şi decanatul. Să mă ţineţi la curent, vă rog, cu acest demers.

  • Dyna

    Eu tocmai spuneam că nu sunt de acord cu Bogdan, nu cred că soluţia ar fi un examen mai dur. O fi de vină ora târzie, nu reuşesc să mă fac înţeleasă.

    Toate cele bune şi să ne vedem, sănătoşi, în toamnă!

  • Ioana

    Nici nu știu dacă-i ură ci mai degrabă frustrarea unuia clasat probabil cu 2-3 locuri după ce se trage linia finală.

  • Anda

    Şi eu am muncit mult, chiar din septembrie anul trecut şi am intrat la ID, dar asta e! O cazătură destul de grea, te poate ridica foarte mult pe viitor. Dacă într-adevăr doreşti să faci asta, rămâi, dacă nu, nu.
    Şi eu am fost supărată şi dezamăgită, dar am reuşit în două zile să trec mai departe. Cine vrea cu adevărat să urmeze o facultate anume face orice ca să reuşească… chiar şi la ID în primul an. Dar poate ai noroc şi nu eşti departe de cei de la zi şi se retrag alţii, iar tu reuşeşti să ocupi un loc(aşa cum sunt eu acum cu sufletul la gură).

    Ce nu te omoară te face mai puternic.

    Cât despre admitere, mie mi-ar surâde ideea unei probe orale eliminatorii. Totuşi, din punctul meu de vedere, un jurnalism trebuie să se exprime corect, coerent, nu doar să scrie. Aşa nu ar mai fi 1200 de lucrări de corectat, ci mai puţine. Candidaţii nu ar mai aştepta atât de mult rezultatele, iar profesorii ar petrece mai puţin timp la corectat. E normal, se plăteşte pe număr de lucrări, dar mai bine te odihneşti puţin şi ştii că viitori studenţi pleacă măcar (aproximativ) de la un nivel apropiat cu toţi ceilalţi.

    Să fim sănătoşi!

  • oana

    Ar trebui sa fim recunoscatori ca la noi la facultate inca se mai da admiterea. Toti avem frustari legate de subiectul admiterii, pentru ceva ce ni s-a intamplat noua sau apropiatilor.
    Si sunt aproape sigura ca daca as fi prins admiterea de pe vremea domnului profesor as fi fost recunoscatoare daca as fi apucat un loc la id.

    Legat de subiectul postului, rasismul e o problema mai mare decat vrem noi sa credem. Si da, incepe de la parinti, aceeasi care atunci cand esti mic te sperie cu replici gen „daca nu esti cuminte te dau la tigani” sau mai stiu eu ce. Si inainte de a ne vedea un stat european, care are ceva de zis la nivel international, care vrea sa se afirme etc, ar trebui sa incepem sa ne educam si autoeducam.

  • George Hari

    Nu zic să fie ca pe timpul domnului profesor (mai ales că erau numai 60 de locuri la zi buget, nu existau atunci locuri cu taxă sau ID), dar văd că unii candidaţi doresc un examen mai complex. Într-adevăr, un interviu cu o comisie şi un control psihiatric ar mai rări candidaţii.

  • Corina

    Mă surprinde că oameni care fac greşeli gramaticale grosolane şi care totuşi sunt la Fjsc au îndrăzneala să ceară examene mai dificile.

Comentariile sunt închise.