Concert The Cranberries la Bucureşti (20 iulie, Stadionul de Rugby): cît de bogaţi sunt românii? 12


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

pisi_cranberries2

Cînd s-a anunţat că vor veni The Cranberries în Capitală, automat m-am dus cu gîndul la bilete. Pîndeam de mult timp un concert al lor din acest turneu la Paris sau Bruxelles, pentru că preţurile sunt accesibile acolo – între 25 şi 70 de euro.

Ba chiar m-am mirat că aceste preţuri sunt ceva mai mici decît cele la concertele unor artişti mai puţin cunoscuţi pe la noi (dau ca exemplu, la întîmplare, pe Renan Luce, la care era vreo 30 de euro biletul la Lille în tribună).

Diferenţele

La Paris, marile concertele se ţin la Zenith, o sală imensă unde cîntă cei mai mari artişti ai lumii. La Bruxelles, la Forest National, o sală cu un număr generos de locuri. La noi, The Cranberries vor veni pe Stadionul de Rugby de lîngă Arcul de Triumf, în lipsa unei arene sportive decente cum ar fi trebuit să fie Stadionul Naţional.

zenith_paris

La noi, biletul costă între 140 şi 190 de lei, deci cel mai scump de aici e comparabil cu unul mediu din străinătate. Dacă în Franţa poţi cere un preţ mare pe biletul la un artist cunoscut pe plan naţional, la noi nu se pot compara preţurile la artiştii locali cu cele pentru vedete precum The Cranberries sau Leonard Cohen. În fond, cei de la Iris nu pot decît visa ca biletul la un concert al lor să coste măcar 120 de lei (pe la ultimele concerte Iris parcă a fost vreo 70 de lei).

forest_nat_bxl

Costuri mai mari

Înţeleg, organizarea unui concert cu Cranberries implică unele costuri ceva mai mari decît unul cu Direcţia 5. În plus, românii obişnuiesc să pună bani la ciorap pentru a merge să se distreze măcar o dată în viaţă bine, decît să se distreze mediocru des. Vorba fratelui meu: “Mai bine fac un Revelion la Paris într-un an şi nu mă mai duc în nici un fel de concediu în anul ăla”.

În plus, The Cranberries cred că intră într-un stil muzical ce se adresează tinerilor trecuţi de adolescenţă, deci oameni care au de mult timp un loc de muncă şi-şi permit să dea 190 de lei pentru a fi aproape de trupă.

Românii sunt obişnuiţi să plătească mai mult pentru produse şi servicii decît cetăţenii din alte ţări din UE şi din lume, dar în cazul concertelor preţul biletelor e stabilit de organizator în funcţie de onorariul cerut de artişti, de costurile de tot felul pentru organizare şi de marja de profit dorită.

schema_cranberries

Cum se ajunge la Stadionul de Rugby

Metropotam are cîteva indicaţii de la concertul Muse:

Cum se ajunge in zona:

– cu tramvaiul 41 pana la Casin;
– cu autobuzele 282 si 205 pana la Casin (acestea se pot lua de la Gara de Nord);
– cu autobuzul 105 (tot de la gara) pana la capat (Casa Presei), apoi putin pe jos inapoi;
– cu autobuzele 131, 331, 330, 335 sau expresul 783 pana la Arcul de Triumf.

Mă bucur că vin The Cranberries în România şi sper ca Dolores să se vindece cît mai repede şi să fie în formă pentru restul turneului. Ne vedem pe gazon!

Foto1: Eu, foto 2: Hotel Pulitzer Paris, foto 3: BRH on Tour.
Schema stadionului: Eventim

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

12 gânduri despre “Concert The Cranberries la Bucureşti (20 iulie, Stadionul de Rugby): cît de bogaţi sunt românii?

 • andreea

  Biletele la Cranberries sunt 120 RON – Gazon B, 140 RON – tribuna, 170 RON – tribuna oficiala si 190 RON – Gazon A. Biletele la AC/DC pornesc de 127,2 RON (primele 20.000 de bilete, apoi pretul este 148,4 lei), 265 RON – Golden Circle (in fata scenei) si 477 RON – VIP. Audienta estimata la Cranberries este intre 5000 – 7000 persoane, in timp ce la AC/DC este de peste 40 000 de oameni.

 • George Hari

  Andreea, merci pentru precizări.

  Sincer să fiu, n-am mai auzit de procedura cu un preţ la primele nu ştiu cîte bilete prin străinătate şi apoi mai scump, decît la show-uri cu DJ în cluburi.

  Sunt convins că The Cranberries ar avea audienţă mai mare dacă ar cînta într-un loc mai spaţios.

  Iar ideea de rocker nu era aia cu omul amărît financiar dar iubitor al muzicii, cu excese şi un anumit stil de viaţă?

 • andreea

  Capacitatea Stadionului Arcul de Triumf depaseste 10 000 de persoane. Loc ar fi pentru mai mult public, dar trebuie sa tinem cont si de celelalte concerte de pe piata. In ce priveste pretul biletelor, din pacate Cranberries nu micsoreaza tariful cand vin in Romania:(…

 • George Hari

  Cred că se vor vinde toate biletele în curînd la Cranberries. Estimasem la 8.000 capacitatea, dar 10.000 e şi mai bine. E bine că nu micşorează ei tariful, pentru că românii sunt foarte bogaţi, avînd în vedere că aici avem tîrguri de lux, tîrguri de iahturi, curse în jurul Parlamentului şi cele mai tari cluburi din Europa.

 • albastru

  Mda. AM emotii sa nu se intimple ca in cazul majoritatii artistilor care vin in romania… Asa ca, daca nu vad sunet de calitate, scena ca in poza a doua… cer banu inapoi de la organizator… Si data viitoare ma duc la concert intr-o tara pe care artistii sa o respecte. Sau organizatorii sa se respecte.