Românii sunt comunitate 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Mi-e dor de perioadele cînd făceam lucruri bune fără campanii, fără agenții și fără Facebook. Da, era mai complicat atunci să faci ceva concret în loc să dai un futil Like unui proiect sau unei idei, dar parcă asta ne trezea la viață. Acum dormităm în social media, ne inspirăm din cărți scrise de patroni de companii internaționale și simulăm comunitatea.

Să ajuți un om înseamnă acțiune concretă. Poate nu are cancer, nu e gay și nici nu are vreo dizabilitate acel om, sunt defecte pe care le observi de prima oară. Dar poate e creativ, poate că face ceva cu mîinile lui, evită românescul copy-paste, zîmbește mereu. Poate nu e cinic, nu face ironii, nu dă check-in-uri. Dar produce mai mult decît consumă, lasă o urmă în lume. Poate că vorbește corect românește, nu scrie PLM cînd e nervos, nu se distrează zilnic cu LOLcat-uri pe Wall și știe cînd să pună capăt lerului, dar își pune amprenta pe niște creații.

Ajutăm comunitatea cînd are nevoie de noi, nu cînd corporația ne spune că e bine să facem așa, pentru că așa spune în cartea acelui fondator de agenție sau în TED-ul nu știu cui. Ne bucurăm de ceilalți cînd totul e gratuit, dar nu e niciodată momentul să dăm ceva înapoi?

Românii sunt comunitate. În afară de momentul cînd trebuie să dea un leu pentru o creație, în afară de zilele de post și în afară de ziua națională. Atunci nu putem fi comunitate, pentru că suntem împreună, dar separați.

Suntem online. Ia Gemeinschaft-ul, neamule!


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Românii sunt comunitate