Anim’est 2010: The fish guy, the sex lady and the guy in the middle


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

3

Aceasta a fost aşezarea în faţa publicului a celor doi realizatori plus un producător, la sfîrşitul proiecţiei scurt-metrajelor din bucata 2 a competiţiei internaţionale. A fost o selecţie ciudată de filme, din care recunosc că mare lucru n-am înţeles. Poate metaforele erau prea tari, poate interpretarea ideii a fost schematică, naiba ştie.

11 21

Cert este că am apreciat cu adevărat două filme:

1. Yulia

Gospodina Yulia este pătrunsă de curentul electric metafizic şi ajunge într-un non-spaţiu în care are la dispoziţie cîteva manete. O atrage cel mai mult cea cu o inimă roşie dedesubt, dar nu o poate lăsa în jos. Se joacă pe rînd cu celelalte şi aduce în hală un fotoliu, un bărbos necioplit, o pisică şi un ciocan. Cu ciocanul reuşeşte bărbatul să lase maneta în jos. Asta o propulsează pe Yulia în cealaltă realitate, unde se îndrăgosteşte brusc de soţia necioplitului. Se pupă în scena de final cu ea. Pam-pam! Vezi clipul întreg

2. Memee

O bătrînică dintr-un azil îi face ochi dulci bunicului de vizavi, mare cîntăreţ la saxofon şi fumător de pipă. Scene cotidiene din viaţa azilului, ziua de naştere a doamnei în vîrstă. În sfîrşit, bătrîna îi face cu mîna lu’ tataie. Acesta îi face şi el cu mîna. Se trece în plan general şi observăm tot azilul, plin de bunicuţe la ferestre. Toate îi fac cu mîna bătrînelului. Vezi un fragment

The fish guy

În filmul lui Agterberg (titlu: Brug/Bridge), un bărbat rutinat e impresionat de un peşte dintr-o vitrină de pe stradă şi se opreşte în drumul spre şi de la uzină să-l admire. Pînă într-o zi cînd tipul găseşte peştele foarte bolnav, pentru ca a doua zi să nu-l mai vadă în acvariu. Bărbatul se aruncă în rîu şi se transformă în peşte, alăturîndu-se altor peşti.

Întrebat dacă ceilalţi peşti sunt alţi muncitori din uzină, the fish guy nu prea ştie ce să răspundă. Bîiguie ceva într-o engleză aproximativă şi spune la un moment dat că tipul nu s-a sinucis. Dar nu e nici el sigur de asta.

The sex lady

În filmul Majei Gehrig (titlu: Amourette – vezi making-of), un bărbat şi o femeie (manechine din lemn asemeni celor de la Ikea) tot fac sex în toate poziţiile posibile pînă la epuizare. La propriu, pentru că sub ei au şmirghel. The sex lady a spus că ideea i-a venit într-o noapte ciudată, în care nu putea dormi sau cam aşa ceva (vedeţi mai bine clipul de mai sus).

The guy in the middle

El era producătorul de la Amourette-ul amintit. A spus că a găsit foarte uşor banii în Elveţia. Au venit de la stat vreo 200.000 de euro, cu care s-au jucat ca să realizeze acest film. Ţac-pac!

Şi publicul politicos

Care a pus întrebări chiar dacă era evident că nu era mai nimic de întrebat. Dar românii sunt de treabă – nu poţi lăsa aşa să plece realizatorul, neîntrebat, aşa că unii spectatori s-au simţit şi au pus întrebări.

Mă mai duc la Anim’est. Ah, da… tipul din stînga celor trei este directorul festivalului, Mihai Mitrică.

Clip şi foto realizate cu Sony Ericsson Vivaz

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.