Cu bicicleta în SUA 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Brăduţ Ulmanu povesteşte pentru Bicla.ro cum se pedalează în SUA. A trecut prin ceva oraşe pe două roţi, deşi nu este un împătimit al pedalatului.

Dar cel mai fain şi mai fain, atunci când ai bicicletă şi ai şi copil, e să bicicleşti împreună cu copilul tău. Sigur, când plecaţi într-o excursie mai lungă şi copilul decide că e obosit, poate fi uşor incomod să cari înapoi acasă şi copilul, şi bicicleta lui, şi bicicleta ta. Dar lucrurile încep să fie cu adevărat distractive (pe bune) când copilul învaţă să meargă fără roţi ajutătoare şi descoperă că-i place viteza. Atunci te simţi ca tata lu’ Greg LeMond. Am făcut şi excursii de câte două-trei ore, cu opriri lungi la locuri de joacă. Citeşte articolul integral

Poveştile lui mi-au adus aminte de povestea mea americană…

Era prin 2002 şi eram în SUA pentru un stagiu de documentare de o lună, la Cox International Center.

Georgia, sudul Statelor Unite, vara. Erau vreo 45 de grade la umbră. Stăteam la un motel, cu un aparat de aer condiţionat care huruia de parcă era tractor. Autobuze cu program fix, treceau foarte rar în weekend şi făceau ocoluri, pentru a-i lua pe toţi angajaţii din zonă.

Eu aveam nevoie de acces la Internet, pentru a scrie una-alta (inclusiv pe un blog improvizat, pe care trebuie să-l regăsesc la un moment dat) şi aveam nevoie de bibliotecă. N-a durat mult pînă i-am convins pe şefii centrului să-mi dea o cheie de la clădire şi una de la biroul meu (da, îmi puseseră la dispoziţe un birou cu calculator, telefon internaţional etc.). Trebuia să mai rezolv problema transportului.

Bicicleta salvatoare

Era un prof irlandez în stagiu pe acolo, el mi-a sugerat să împrumut bicicleta lui. El urma să plece un timp, nu mai avea nevoie de ea. Mi-a dat şi cască, şi antifurt. Eram fericit şi puţin speriat. Auzisem tot felul de poveşti despre cum se pedalează în America, despre impoliteţea şoferilor, străzile enorme etc.

Mi-am făcut curaj şi am dat prima tură în weekend. A fost super să pedalez pe străzile pustii din micul oraş Athens, să fac în 15 minute drumul de vreo 30 de minute cu autobuzul, pînă la universitate.

Dimineaţa îmi umpleam bidonul de apă cu gheaţă de la automatul de la parterul motelului. Apă nu trebuia să adaug, gheaţa se topea cam în 5 minute. Închipuiţi-vă un singur biciclist pe o şosea de mărimea unei autostrăzi, dînd la pedale pe 47-48 de grade. Nu puteai respira cum trebuie pe căldura aia, iar cînd mă opream, un fluviu de transpiraţie mă traversa rapid. De aceea luam mereu la mine haine de schimb.

Cînd mi s-a terminat stagiul, am lăsat bicicleta în cabana din spatele casei profului, era un depozit de fapt. El îi anunţase pe vecini că va veni cineva să facă asta la un moment dat, altfel n-ai putea să umbli nestingherit prin spatele casei americanilor. A fost ciudat să iau autobuzul atunci, pentru ultima oară în Athens…


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Cu bicicleta în SUA