Adio, măi dragă tovarășe! 5


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 7 min)

Dragi tovarîși și pretini, studenți și profesori, oameni ai muncii de la sate și orașe!

E imperios necesar să dați pe TVR1 joia asta (17 noiembrie), la ora 22:10, pentru a viziona primul episod din serialul documentar Adio, tovarăși!

Am văzut aseară primul episod, în premieră internațională și serios că nu mi-am desprins ochii de ecran timp de 50 de minute. Serialul este despre o perioadă enigmatică a comunismului, aceea a climaxului și a declinului acestei ere odioase. Enigmatică deoarece este greu de conceput că un imperiu atît de vast a putut cădea în cîteva luni în toată zona în care trăim și noi.

Îmbinare de mărturii, fragmente de arhivă și infografii animate, episodul Victoria a demonstrat cum ajunsese comunismul la o perioadă de glorie nemaivăzută, după Al Doilea Război Mondial. Mi se pare interesantă perioada 75 – 79, despre care vorbește primul episod. Aș vrea să văd mai multe aspecte din viața de zi cu zi a acelor vremuri, dar poate că ăsta va fi subiectul unui alt documentar, așa cum a sugerat cineva din sală, la proiecție.

Mi-au plăcut dinamismul realizării, informațiile diverse și ușor de digerat. N-am gustat însă dialogul fetei cu tatăl ei, nu m-am regăsit acolo și nici n-am înțeles de ce au considerat realizatorii că acest tip de prezentare ar ajuta la spunerea poveștii.

Documentarul de șase episoade are și un companion online, care ar trebui să fie funcțional de azi. Este un material multimedia foarte bine realizat, cu o mulțime de informații în plus față de documentar, dar cu destul de puține componente interactive. Astfel, filmul este completat de o un compendiu multimedia și de un site, totul constituindu-se într-un produs cross-media.

Sinopsisurile episoadelor:

Episodul 1: Victoria (1975-1979)

În 1975, Uniunea Sovietică atinge apogeul puterii sale: ultimul act al Conferinței de la Helsinki confirmă în mod oficial dominația sovietică în Europa de Est, în timp ce cealaltă super-putere este într-o criză puternică după scandalul Watergate și înfrângerea din Vietnam. Dar, ca o consecință a Conferinței de la Helsinki, grupuri disidente precum Charta 77 sau Grupul Moscova-Helsinki apar și subminează autoritățile statului. Iar tinerii socialiști încep să viseze la libertate, sub influența muzicii rock, a jeans-ilor și a mass mediei din Vest.

Episodul 2: Războaiele (1980-1984)

Super națiunea începe să se destrame la granițe: vizita Papei Ioan Paul al II-lea în Polonia oferă un impuls pentru grevele Solidarității din șantierele navale de la Gdansk, războiul din Afganistan devine repede un dezastru economic și militar iar toate acestea conduc către boicotul final al Jocurilor Olimpice din Moscova de către Vest. În timp ce Războiul Rece se intensifică, conducerea sovietică este într-o formă șubredă: în câteva luni liderii Brezhnev, Cernenko și Andropov mor.

În statele-satelit, vechile elite conducătoare își pierd din putere iar stagnarea economică duce la creșterea nemulțumirii printre cetățeni.

Episodul 3: Speranța (1985-1987)

Când Mihail Gorbaciov preia puterea în 1985, primele lui acțiuni au trezit mari speranțe în și în afara țării. Gorbaciov este inspirat de modelul unguresc, care aduce libertate economică și socială în cazarma socialistă. Iar catastrofa de la Cernobîl îi arată lui Gorbaciov cât de bolnavă este țara. La cel de-al 70-lea congres al partidului comunist din 1987, el vorbește pentru prima oară deschis despre Glasnost și Perestroika – libertatea de informare și reformele economice care vor reda imensei națiuni puterea de altădată.

Episodul 4: Trezirea (1988)

Glasnost și Perestroika încep să își arate impactul. Peste tot în Uniunea Sovietică se înființează ziare și reviste și se face simțit noul vânt al deschiderii. În același timp problemele economice se agravează iar în unele provincii devin vizibile primele conflicte etnice. Nemulțumirile cresc în statele-satelit, în mod special în țările care nu urmează reformele lui Gorbaciov.

Episodul 5: Răzvrătirea (1989)

1989 este anul marilor schimbări. În timp ce Uniunea Soviectică, Polonia și Ungaria fac primii pași către un sistem democratic – prin alegeri parțial libere, bătrânii lideri comuniști din Republica Democrată Germană, Cehoslovacia, Bulgaria și România țin strâns de scaunul lor.

Într-un final, în toamna anului 1989 ei sunt izgoniți din palatele lor de valuri de demonstrații pașnice, într-una din cele mai mari și mai puțin sângeroase revoluții a tuturor timpurilor.

Episodul 6: Colapsul (1990-1991)

Super puterea și-a eliberat coloniile, dar revoltele nu se opresc la granițele Uniunii Sovietice. În timp ce strălucitorul reformator Gorbaciov este omagiat în Vest, problemele de acasă devin apăsătoare. V echiul său oponent Boris Elțin reapare pe scena politică și preia într- un final controlul. Lui Gorbaciov nu îi mai rămâne decât să anunțe sfârșitul Uniunii Sovietice în Decembrie 1991.

Fișa tehnică:

Regizor Andrei Nekrasov
Producători executivi Christian Beetz, Olivier Mille
Scris de Jean-François Colosimo, György Dalos și Andrei Nekrasov O coproducție gebrueder beetz filmproduktion și Artline Films

Fapt divers:

  • Au avut loc 70 de zile de filmare în 12 țări
  • Au fost realizate peste 70 de interviuri pentru serialul TV și peste 30 de interviuri speciale pentru platforma web
  • Interviurile s-au desfășurat în 13 limbi
  • Au fost accesate peste 33 de arhive publice din Est și Vest, 35 de arhive private și au fost
  • selecționate peste 310 de ore de material de arhivă
  • Sunt implicați 5 co-producători est-europeni: Eureka Media (PL), Havas Films (HU), Hi Film
  • Productions (RO), Trigon Production (SK), Hyper Market Film (CZ)
  • Serialul va fi difuzat pe 7 canale de televiziune est-europene: TVP, MTV, TVR, Czech TV, Slovak TV, LRT, ERR
  • “Adio, Tovarăși!” este programat de 16 canale de televiziune din 14 țări: Germania, Franța, Irlanda, Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania, Grecia, Finlanda, Norvegia, Elveția, Estonia, România, Ungaria.

Ah, da, era să uit: Iliescu trăiește.

Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
krossfire

Fain episod, singurul lucru deranjant fiind vocea gagicii care trebuia sa reprezinte ”noua generatie”. Slab pregatita actrita, dar altfel, continut foarte bun (mi-a placut ca au insistat putin pe Visotki).

zapacita

Asa e, “vocea generatiei tinere” te scoate putin din poveste, nu tot timpul dar…de suficiente ori.

gadjodillo

Multumesc, G, pentru info detaliate. initial citisem doar pe FB si simteam niste lacune. acum imi doresc sincer sa fac cumva sa ma strecor afara de la gala cetateniei active din seara asta si sa fug spre vreun camin (nu stiu al cui:) cu televizor in el. my sister’s nu are TV in casa:)

George Hari

Cu plăcere. Păi dacă nici eu nu dau informații detaliate, atunci cine?

gadjodillo

Fizz, ca sa citez o melodie celebra.