Lecția de prim ajutor ar trebui să fie printre primele din viață 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Înveți să vorbești, să scrii, să citești, să cînți și să te porți frumos, dar cine te învață să salvezi viața semenilor tăi? Din păcate, noțiunile noastre de prim ajutor se rezumă la informații sumare din Wikipedia sau de pe site-uri obscure, la lucruri auzite în familie, la secvențe din filme americane.

Am fost la o mică lecție de prim ajutor alături de vreo 13 bloggeri azi, la Centrul de instrucție SMURD de la Spitalul Floreasca.

Dr. Bogdan Aignătoaie (SMURD) și Dragoș Bucurenci (MaiMultVerde) ne-au explicat cîteva lucruri, printre care:

  • cum stabilim dacă o persoană respiră și dacă e conștientă
  • cum facem respirație gură la gură
  • cum facem masaj cardiac extern
  • cum și în ce condiții putem mișca victima

Este foarte important să știi ce poți face și ce nu. Dacă simți că nu te pricepi, nu pune mîna! Uneori poți face mai mult rău decît bine dacă intervii. O mulțime de sfaturi sunt pe site-ul Lectiadeprimajutor.ro, un site aflat la început, care se dezvoltă alături de emisiunea cu același nume de la Pro TV, prezentată de Bucurenci și Dana Rogoz.

Dr. Aignătoaie a spus ceva ce m-a pus pe gînduri: generațiile de azi vor să știe mai multe despre primul ajutor decît cele din trecut, există o apetență către întrajutorare astăzi. De aici ar trebui să iasă o mulțime de cereri de a învăța cum să procedăm în cazuri de urgență.

Dar cea mai importantă lecție se leagă de serviciul 112.

  • Sună la 112 numai dacă este într-adevăr o urgență. Vezi la Salvez.ro care sunt acele situații.
  • Imediat ce suni, spune unde e victima, apoi dă celelalte detalii. În timpul ăsta, o echipă se poate pune deja în mișcare. În plus, poți pierde semnalul la telefon, rămîi fără baterie ș.a.m.d.
  • Descrie simptomele și spune cum ai intervenit (dacă ai făcut ceva).
  • Dă-ți datele de contact fără teamă, este important ca medicii să aibă pe cineva de nădejde dacă au nevoie de informații în plus.
  • Preia controlul la locul faptei, dacă te simți în stare. Spune-le oamenilor să se îndepărteze, cere apă, batistă etc.

La final, am primit o mică trusă de prim ajutor care e perfectă pentru un biciclist care are puțin loc în geantă/rucsac/portbagaj, deoarece conține pansamente, plasturi, o forfecuță etc.

Mi-a rămas în minte o treabă importantă azi: primul ajutor trebuie învățat în școală. Cum facem să-i convingem pe profii de școală generală și de liceu să dedice cîteva ore acestui subiect? Viața e fragilă în lumea modernă, e important să știm cum ne ajutăm unii pe alții la nevoie, nu-i așa?

Pozele sunt numai bune de tăguit pe Facebook.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.