Ei doi, noi doi (masculin plural în limba română) 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

ACTUALIZARE: Parada Film îmi confirmă că protestul de la început nu a fost regizat, ci spontan. Protestatarii au intrat în sală ca spectatori și „s-au activat” două minute la începutul proiecției.

A fost premiera în București a filmului cu veleități de documentar Noi doi, în cadrul festivalului DaKino. O poveste de dragoste cu unele părți de dezvăluiri intime, filmat în România, timp de aproape doi ani.

Cei doi s-au cunoscut într-un club, au devenit foarte buni prieteni și la un moment dat au zis să încerce cum e ca iubiți. N-a fost rău, deja se cunoșteau foarte bine. S-au mutat împreună, deși părinții nu știau multe lucruri despre relația lor.

Filmul dezvăluie aspecte din viața de zi cu zi a celor doi și, din cînd în cînd, confesiuni solitare în fața camerei portabile. Apar în film prieteni, membri ai familiei, dar cei doi protagoniști sunt tot timpul în centru.

La discuția de după proiecția de la Scala, regizorul Claudiu Mitcu a mărturisit că a căutat aproape un an doi tineri pe care să-i urmărească în documentar, dar mulți au fost reticenți. Dorea două persoane de vreo 30 și ceva de ani, poate pentru că la acea vîrstă relațiile sunt ceva mai stabile. Oricum, este împăcat cu ce a ieșit și si-ar dori să-i mai filmeze pe cei doi peste vreo 10 ani.

Mi-a plăcut faptul că cei doi au ignorat camera în majoritatea cazurilor, probabil se obișnuiseră cu ea deja după cîteva luni. Au spus că nu s-a schimbat nimic în viața lor datorită (sau din cauza) acestui film, dar părinții nu știu nici acum situația. Deh, probabil că au aflat și ei, din moment ce filmul tocmai și-a avut premiera în București.

La începutul proiecției, cîțiva presupuși membri ai unei grupări de extremă dreapta au pătruns în sală cu torțe, pancarte și slogane, chiar în timpul scenelor cu protestul lor, din film. Credeam că se aude stereo, dar mi-am întors privirile și i-am zărit. Sau poate nu a fost regizată acea parte?

Mi-a rămas în minte ce a spus producătoarea Ada Solomon:

Filmul este o poveste de dragoste în care am intrat prin gaura cheii.

După proiecție, n-am putut să nu remarc prezența în hol a doi polițiști. A fost primul film și primul cinematograf unde am văzut așa ceva.

Și o ultimă precizare: cuplul din film nu mai este acum un cuplu. George și Cristi s-au despărțit.

Precizare: Acesta nu este un articol plătit. Am fost invitat de Parada Film la acest eveniment.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Ei doi, noi doi (masculin plural în limba română)