FOTO Cum e cu violența asupra femeilor în România 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Am fost azi la un protest împotriva violenței asupra femeilor și mă gîndeam că unii nu știu despre ce e vorba.

Hai să-ți explic, pentru că e posibil să fii prea tînăr(ă) să te fi confruntat cu asemenea situații sau prea bătrîn(ă) ca să mai ții minte.

Uite cîteva situații zilnice din România de azi:

 • Soțul, în principal din frustrare sexuală (de cele mai multe ori alimentată de alcool), își lovește soția. El se simte bine, ea suferă și își îngrijește singură rănile. Îi e rușine să spună vecinilor (aceștia aud, dar nu intervin), face acrobații ca să se poată învoi de la serviciu a doua zi. Trec cîteva zile în liniște, cît de cît, apoi scena se repetă.
 • Bărbatul care stă cu mama lui o lovește pe aceasta, tot din frustrare sexuală (evident, alimentată de alcool, de cele mai multe ori). Ea este vinovată pentru incompentența, impotența și lenea lui, așa i se pare lui. Mama suferă, pentru că știe că lucrurile astea se întîmplă (era bătută și de soț, cînd acesta trăia).
 • Iubitul se îmbată sau e îndoctrinat de vajnicii lui prieteni de terasă și o lovește pe iubita lui. Da, o iubește, așa că îi arată cum iubirea se transformă în palme, contuzii, hemoragii. Ea încă îl iubește sau pur și simplu nu are unde să meargă în noaptea aia, deci suportă.

Este necesar să mai continuu? Sunt mii de astfel de situații. Ne-am confruntat cu ele în copilărie, unii ne mai confruntăm și acum, alții doar au auzit de ele. Însă puțini oameni acționează. Și știți cine acționează cel mai puțin? Cei aleși de noi.

[nggallery id=29]

Aleșii noștri nu erau azi la ora 16 în Parlament, pentru că vinerea e program scurt pentru reprezentanții noștri cei mai de seamă. Cu toate astea, cineva trebuie să fi auzit strigătele femeilor și bărbaților participanți la protestul organizat de Centrul Filia și partenerii săi. În Ziua internațională de eliminare a violenței asupra femeilor, vreo 100 de oameni au țipat în fața Palatului Parlamentului, pentru a cere o treabă simplă: adoptarea unei legi privind ordinul de restricție față de agresori și adăposturi finanțate de la buget.

Pînă la acțiunea politică, e cale lungă. Dar poți face niște lucruri simple între timp:

 • sună la 112 dacă auzi o femeie plîngînd în bloc din cauza bătăii
 • îndeamnă-ți colega să sesizeze autoritățile, dacă îți tot povestește suferințele ei
 • educă-ți copiii să iubească, nu să urască
 • nu mai folosi proverbe tîmpite precum „Bătaia e ruptă din rai”
 • primește în casă o prietenă bătută de cineva
 • nu-i vota dacă nu-ți satisfac cererile

Pozele sunt și pe Facebook, spre tăguirea voastră.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “FOTO Cum e cu violența asupra femeilor în România

 • Madalina Paxaman

  si ma uit si nu vad niciun comentariu…cum e posibil ca lumea sa comenteze toate tampeniile puse pe net de la culoarea chilotilor nicoletei luciu pana la daca exista sau nu mos craciun si sa nu dea un semn cand e vorba de un subiect atat de important…mai zic si eu o data: asta conteaza! de ce? pentru ca e vorba de persoane care nu se pot apara, care nu au cum sa-si strige durerea, pentru ca singura speranta o reprezinta ajutorul dat de ceilalti. adica de noi! si pentru ca, si in familii din acestea se nasc copii si copiii au prostul obicei de a repeta ce vad in casa…intelegeti? deci daca nu ati priceput exact ce vrea george sa va spuna, mai zic si eu o data…ce-ar fi sa ne apucam sa facem ceva? de exemplu sa scriem scrisori alesilor nostri, sa facem petitii, sa le cerem prietenilor din presa sa nu lase ca pe subiectul asta sa se astearna praful. si, in principiu, sa nu ne mai uitam in alta parte cand vedem victime sau macar semne de violenta asupra femeilor sau copiilor.