Cea mai fericită fată din lume e cea de pe DVD 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Aseară s-a lansat pe DVD filmul lui Radu Jude, Cea mai fericită fată din lume. Recunosc, nu văzusem filmul, deși a fost lansat acum doi ani și a cules cîteva premii.

Delia a cîștigat o mașină la un concurs de trimis etichete, organizat de o firmă de băuturi răcoritoare. Este chemată la București pentru a filma un testimonial și a-și lua mașina în primire. Filmul se axează pe conflictele dintre Delia și părinții ei, mai ales că aceștia doresc să vîndă pe loc mașina, cu banii urmînd să deschidă o pensiune la Geoagiu Băi, de unde provine familia.

M-a surprins jocul firesc al Andreei Boșneag, actrița din rolul principal. După proiecție, am ajutat-o să ajungă la Universitate, pentru că era dezorientată. Mi-a povestit pe drum că a fost selectată din cam 1.000 de fete de liceu. Acum este la Actorie în anul II, la Spiru Haret. Este o tînără actriță care promite mult. Evident, a ajutat-o foarte mult faptul că își joacă propria vîrstă în film, dar parcă replicile veneau din improvizație, nu din scenariu.

Tensiunea și enervarea din film se adună gradual. Parcă ai vrea, cînd vezi filmul, să se împace naibii odată cu toții, să termine filmarea reclamei cu bine și să plece acasă. Asta se și întîmplă, dar la mijloc sunt discuțiile în contradictoriu, aluziile la violența domestică, limbajul deocheat, lipsa de tact și politețe, ba chiar lipsa de profesionalism a unora dintre personaje (omul de la agenție, cîțiva mașiniști etc.).

Cît le datorezi părinților? Faptul că ei te-au crescut și te-au întreținut le dă dreptul să decidă în locul tău? Maturizarea nu constă și în independență și pragmatism? Cam de tipul ăsta sunt întrebările cu care pleci de la film.

DVD-ul va fi disponibil în rețeaua de librării Cărturești, la Librăria Engleză Anthony Frost și la The Place Concept Store. La Cărturești, DVD-ul costa 50 de lei.

Notă: Acesta nu este un articol plătit. Am fost invitat la eveniment de Hi Film.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Cea mai fericită fată din lume e cea de pe DVD