Legea presei a fost abrogată


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Pînă de curînd, aveam o lege a presei încă în vigoare. Fusese adoptată în 1974 și și-a făcut datoria în perioada comunistă, deoarece pe baza ei apăreau publicațiile de partid și de stat și erau recunoscuți jurnaliști ca aparținînd unei bresle.

În 4 iulie 2012, chiar de ziua Americii, deci, a apărut în Monitorul Oficial legea 95/2012 privind abrogarea legii 3/1974.

Cîteva prevederi ale acestei legi defuncte (pentru colecționari, textul integral, aici):

Art. 2
Presa isi desfasoara activitatea sub conducerea Partidului Comunist Roman – forta politica conducatoare a intregii societati din Republica Socialista Romania.

Art. 6
Profesiunea de ziarist este recunoscuta si ocrotita in baza prezentei legi.

Art. 9
Presa cultiva dragostea fata de Partidul Comunist Roman si patria socialista, respectul fata de traditiile glorioase ale luptei clasei muncitoare, ale poporului roman pentru dreptate sociala, libertate nationala si progres, sentimentul fratiei, unitatii si coeziunii oamenilor muncii, romani si de alte nationalitati, a tuturor membrilor societatii socialiste in jurul Partidului Comunist Roman.

 Art. 23
Consiliul de conducere indruma si controleaza intreaga activitate a organului de presa, poarta deplina raspundere pentru orientarea acestuia potrivit Programului Partidului Comunist Roman, hotaririlor si sarcinilor stabilite de conducerea partidului, pentru continutul politic, ideologic si calitatea materialelor publicate, pentru respectarea stricta a prevederilor prezentei legi, a tuturor legilor tarii, pentru pastrarea secretului de stat si informarea corecta si obiectiva a opiniei publice.

Art. 43
Opiniile exprimate in presa nu au un caracter oficial, cu exceptia celor care emana de la organele sau persoanele anume imputernicite pentru aceasta.

Art. 69
Libertatea presei nu poate fi folosita in scopuri potrivnice orinduirii socialiste, ordinii de drept statornicite prin Constitutie si celelalte legi, drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice, moralei socialiste.

Deci, România nu mai are o lege a presei. Cred că se poate da din nou drumul la robinetul discuțiilor despre utilitatea unei asemenea legi în România democratică și europeană. Asta era una dintre discuțiile predilecte la cursurile de legislație, etică și deontologie din facultățile de jurnalism.

Voi ce credeți, este nevoie de o astfel de lege la noi? La ce ar folosi ea?

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Mulțumesc, Marian, pentru semnalarea acestui eveniment legislativ!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.