Schițe de tramvai 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Tramvaiul 1 are un traseu atît de lung încît ai destul timp să admiri peisajul uman în voie. De data asta, aștept cam de mult în stație, dar vorbesc cu soră-mea pe WhatsApp, deci nu e timp pierdut. Bărbatul de lîngă mine, încurajat probabil de niște beri fumate înainte, izbucnește: „Dar ce-a pățit, dom’le, a murit vatmanul, a făcut accident tramvaiul???” Caută confirmarea la mine, dar nu i-o ofer.

La prima stație, urcă un mirositor. Se clatină peste o doamnă care stă pe scaun și vorbește la telefon. Clătinatul sigur nu e provocat de viteza tramvaiului. Doamna îl roagă să se îndepărteze pentru că nu-i suportă mirosul. Domnul refuză. Doamna cedează și pleacă de pe scaun. Mirositorul se așază. Se creează în jurul lui regulamentarul cerc cu diametrul de un metru. Culmea este că în fața mirositorului se află un altul care-și acoperă nasul cu mîneca mizerabilă a paltonului (da, a paltonului).

O doamnă cocoșată, de vreo 60 de ani, cară un sac cu cutii goale de bere. A ochit un scaun liber. Se așază, dar nu suportă nici ea mirosurile străine, probabil e obișnuită cu al ei. Pleacă.

Vizavi de mirositor se așază un hipster adolescent, cu echipament heavy metal, care ascultă muzică la căști. Brusc, se ridică (cu această ocazie îi văd chiloții foarte purtați) și ia din buzunar o monedă. Începe să scrijelească pe geam ceva. Reușește, după ce transpiră abundent, să scrie „ODL”. Lîngă el, o femeie se închină.

Tramvaiul se leagănă în continuare, cam în ritmul schingiuit al unui acordeonist care cîntă prost de tot, de vreo două stații. Cînd cobor, lume puhoi pe peron. „Dar ce-a avut tramvaiul ăsta, că stăm aici de…”, întreabă o doamnă care ține o sacoșă goală în mînă. „Draci pe el a avut, doamnă”, îi răspunde mirositorul.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Schițe de tramvai

  • Balanar

    Cu astfel de probleme m-am confruntat si eu 2 ani de zile, mergand la facultate dupa care, in anul 3 am ales sa merg pe jos distanta facultate-camin. 45-50 de minute, dar macar e mai sanatos fizic si psihic.
    Daca ar fi niste piste de bicicleta civlizate, as alege clar variante asta.
    Altfel, nu am chef sa fac slalom printre pietoni si soferi de „capitala”