NEMIRA Thomas Cathart & Daniel Klein – Platon și ornitorincul intră într-un bar… 4


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Dacă citeați mai întîi subtitlul original, adică Understanding Philosophy Through Jokes, poate ați fi înțeles mai repede despre ce este vorba. Exact, această carte ne trece prin curente filosofice explicîndu-le cu ajutorul glumelor și al parabolelor.

Se spune că este foarte greu să scrii simplu. Iată o carte ce stă mărturie. Cei doi autori vorbesc serios cîteva paragrafe, apoi ne servesc o anecdotă. Stai și te întrebi de ce mai era nevoie de partea serioasă inițială. Este simplu: prin anecdotă, ții minte mai bine teoria, pentru că o asociezi cu ceva care ți-a făcut plăcere.

Iată cum se explică idealismul german prin două scurte glume:

Asistenta: Domnule doctor, în sala de așteptare e un om invizibil.
Medicul: Spune-i că nu-l pot vedea acum.

Joe: Ce cîntăreț excepțional, nu-i așa?
Dan: Ha! Dacă aș avea vocea lui, aș fi și eu excepțional!

Autorii explică astfel actul ratat, adică momentul cînd spunem, în aparență din greșeală, ceva ce ne dezvăluie dorințele ascunse:

Un terapeut își întreabă pacientul cum a decurs vizita la mama lui:
– Deloc bine, răspunde acesta. Am avut un teribil act ratat.
–  Serios? Dar ce ai spus?
– Păi, am vrut să zic „Dă-mi sarea”, dar pe gură mi-a ieșit „Ticăloasă ce ești, mi-ai distrus viața!”

Existențialismul explicat cu ajutorul puilor este cam așa:

Clientul în restaurant: Cum obișnuiți să pregătiți puii?
Bucătarul: Oh, nu facem nimic special. Le spunem doar că o să moară.

Este o carte care se poate citi cu mare succes cînd ești în metrou sau în tramvai, dar și acasă, relaxat. Lectura discontinuă este aici în largul ei. Poți începe de oriunde cartea și poți decide oricînd să te oprești și să reiei în altă zi. Oricum ai lectura-o, sigur vei rămîne cu o idee despre fiecare curent filosofic explicat și vei avea o mulțime de bancuri intelectuale pe care le poți spune la terasă.

Thomas Cathart & Daniel Klein –
Platon și ornitorincul intră într-un bar…
Mic tratat de filosdotică

Anul apariției la Nemira: 2009

ISBN: 978-973-143-333-2

Nr. de pagini: 216

Colecția: Bonton

Cumpără cartea de la Elefant.ro.

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 gânduri despre “NEMIRA Thomas Cathart & Daniel Klein – Platon și ornitorincul intră într-un bar…

 • Laurenţiu

  Un elev oarecare iese la răspuns, la tablă, şi ţine în mană o fiţuică pe care sunt scrise câteva propoziţii.

  – Unde vă este răspunsul?, întreabă profesorul.

  – În cap.

  – Dar aceasta ce e?, indicând spre fiţuică.

  – Aici sunt cele care nu au încăput.

 • Cristina T

  -(profesorul) George, la harta si gaseste America de Nord!
  -(Geroge) Aceasta este! .
  -(profesorul) Corect! Acum, clasa, cine a descoperit America?
  -(clasa) George!!!

 • krossfire

  Scrie sau compune?

  Daca-i vorba de o simpla relatare, as miza pe un banc britanc mai vechi. Il pot adapta in romana, dar esenta e cam aceeasi (apropo de apucaturile de „corectori oficiali” ale multor studenti):

  A gentleman wanders around the campus of a college looking for the library. He approaches a student and asks:
  „Excuse me young man. Would you be good enough and tell me where the library is at?”
  The student, in a very arrogant and belittling tone, replies:
  „I’m sorry Sir, but at this school, we are taught never to end a sentence with a preposition!” The gentleman smiles, and, in a very apologetic tone, replies:
  „I beg your pardon. Please allow me to rephrase my question. Would you be good enough to tell me where the library is at, idiot?”

 • Marian C.

  Dsoara. Doniga, profesor universitar la Departamentul de Chimie Inginerească din University Gh. Asachi era cunoscuta pentru întrebările pe care le punea la examene, cum ar fi: `De ce zboară avioanele?`.
  Acum cîţiva ani, la examenul de la `Momentul, căldura şi transferul masei`, biletul de examen conţinea întrebarea: `Este iadul exotermic sau endotermic? Argumentaţi-vă răspunsul cu fapte.`
  Cei mai multi dintre studenţi au scris ca dovezi ceea ce credeau ei, folosind legea lui Boyle sau ceva similar. Doar un singur student a scris următoarele:
  `În primul rînd, trebuie să presupunem că, dacă sufletele există, ele trebuie să aibă o masă oarecare. Dacã au, atunci un mol de suflet de asemenea trebuie să aibă masă. Deci, care este rata intrării sufletelor în iad şi care este rata ieşirii sufletelor din iad? Cred că putem presupune fără a greşi că, odată ajuns în iad, sufletul nu mai pleacă.
  Cît despre sufletele care intră în iad, să privim la diferitele religii care există în lume astăzi. Unele religii spun că, dacă nu eşti membru al religiei lor, vei merge în iad. Deoarece aceste religii sînt mai mult de una şi o persoană nu poate aparţine la mai mult de o religie, putem prezice că toate sufletele merg în iad. La rata naşterilor şi a deceselor de astăzi, ne putem aştepta ca numărul de suflete din iad să crească exponenţial.
  Acum să vedem rata schimbării volumului iadului. Legea lui Boyle spune că pentru ca temperatura şi presiunea în iad să rămînă constante, raportul masei sufletelor cu volumul trebuie să rămînã constant.
  Răspuns 1: Dacă iadul se extinde cu o rată mai mică decît rata intrării sufletelor în iad, atunci temperatura în iad va creşte pînă cînd iadul va exploda.
  Răspuns 2: Dacă iadul se extinde cu o rată mai mare decît rata intrării sufletelor în iad, atunci temperatura şi presiunea în iad vor scădea pînă cînd iadul va îngheţa.
  Deci care din ele este corectă?
  Dacă acceptăm postulatul (pe care mi l-a dat colega mea Teresa Banyan în primul an) că `va fi ger în iad înainte să mă culc cu tine` şi luînd în considerare că încă nu am reuşit să am relaţii sexuale cu ea, atunci răspunsul 2 nu poate fi corect. Deci iadul este exotermic.