NEMIRA Cîștigă o carte: Valentin Nicolau – Povești din al nouălea cer 21


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

ACTUALIZARE

Am ales răspunsul lui Eduard Daniel Bosog. Este clar că l-a impresionat mult această replică din piesa pe care a jucat-o. Probabil că un spectator nu ar fi reținut-o pe aceasta, ceea ce face răspunsul lui valoros. Eduard, te voi contacta ca să-ți dau cartea.

Cînd ați citit ultima oară dramaturgie? De fapt, cînd ați fost ultima oară la teatru? Hai că am început pe picior greșit…

Cartea lui Valentin Nicolau, directorul Editurii Nemira, îți va aminti un lucru simplu: piesa de teatru, înainte de a fi spectacol pe scenă, este un text într-o carte. Și nu se poate spune că Nicolau nu se pricepe la teatru, din moment ce i s-au montat cîteva piese și și-a susținut în public teza de doctorat la etajul 6. Nu l-am mai ascultat de atunci în public (poate o dată, la un tîrg de carte).

Dar îl poți auzi pe Nicolau în această carte. Mi-a plăcut piesa care dă numele volumului. În „Povești din al nouălea cer” (sau, cum ar scrie studenții mei de azi, „al nouă-lea”), trei echipe de televiziune formate din Aura, Dinu și Gigi (fiecare primește o cifră la sfîrșitul numelui, ca să-i distingem pe echipe) își dispută un subiect care nu există din punct de vedere jurnalistic, într-un bloc obișnuit. Ar fi numai bună de pus în scenă piesa asta la FJSC, cu resurse minime. Oricum, nu e greu de dedus că inspirația i-a venit autorului din perioada cît a fost președinte al Societății Române de Televiziune.

Pe locul al doilea aș pune „Aleluia”, o comedie tragică în care o crîșmă este scindată în bar și biserică și în care preotul are niște demoni cu care trebuie să se lupte. Ultima în ordinea lecturii pe care v-o sugerez este piesa „Aplauze pentru Lena”, un text aproape liric, pe tema actriței decăzute, dornice de iubirea pe care nu o găsește alături de soțul ei.

Două replici care mi-au reținut atenția:

Preotul: Domnul să te aibă în pază și nu înceta să te rogi. O să mă rog și eu…

Șefu: Nu te osteni prea tare, părinte, curînd ajung la Ăla de Sus și-l rog eu direct. Dar ce să-l mai rog atunci? Vrei să-i transmit ceva?

Preotul: Nae, spune-mi, tu crezi în Dumnezeu?

Nae: Boss, să nu fie cu supărare, dar Dumnezeu a vrut ca eu să fiu ateu.

Valentin Nicolau – Povești din al nouălea cer

Anul apariției la Nemira: 2012

Colecția: Cuaternar

ISBN: 9786065793576

Nr. de pagini: 160

Preț: 18,62 lei

Cumpără cartea de pe site-ul Nemira

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Cîștigă această carte! Printr-un comentariu aici, spune o replică dintr-o piesă de teatru și explică pe scurt de ce ți-a plăcutTermen: 14 februarie. Voi alege cel mai bun/frumos/interesant răspuns. Predarea cărții se face personal în București sau Buzău sau printr-un intermediar dintr-unul din aceste orașe.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

21 gânduri despre “NEMIRA Cîștigă o carte: Valentin Nicolau – Povești din al nouălea cer

 • andreea teca

  „Sufletul nu este o guma de mestecat, nu se intinde, nu se rupe si nu se da din gura in gura” Replica nu are cum sa nu-ti placa pentru ca este pe cat de simpla, pe atat de profunda

 • Silvia Cazacu

  Cea mai frumoasă replică am regăsit-o într-un spectacol făcut de Mihai Măniuțiu – „Aici, la porțile beznei” și sună cam așa: „Dar ce e viața făr’ de frumusețe?”. Deși nu este în textul inițial, aparținând lui Euripide, m-a marcat profund și îmi amintesc perfect momentul respectiv.

 • Bosog Eduard Daniel

  „Si tocmai sperietoarea asta, orbetul asta sa mai aiba indrazneala sa vina cu o cerere… si asa mai departe. Auzi? Cu o cerere!”

  In urma cu un an si jumatate am jucat rolul lui Ivan Vasilievici Lomov din piesa „Cerere in casatorie” (A. P. Cehov). Publicul nu a numarat mai mult de 100 de spectatori, dar noi am fost incantati de primirea lor calduroasa. Piesa am pus-o in scena dupa 6 luni si desi era decembrie si afara ploua, publicul a fost la fel de numeros. E o piesa scurta, cu rasturnari de situatii si multa veselie. O recomand tuturor!

 • Claudia B

  „Să nu mă votaţi…, fiindcă nu merit să intru în Parlament, pentru că eu n-am făcut nimic pentru voi şi nici n-am să pot să fac. De ce să vă mint şi să vă înşel buna voastră credinţă?” Din „Titanic vals” , una dintre piesele mele favorite. Ei, o asemenea cerere, o asemenea replica nu auzi aproape niciodata in lumea reala a politicii ! Tocmai de-aia a amara si de nota 10.

 • Sebastian Ivanciu

  Nu e o replica, e o didascalie din Act Venetian, pe care mi-o aduc aminte adesea. Este vorba despre personajul feminin, Alta.

  „Are ochii mari in cearcane vinete care-i dau un aer de profunda melancolie.”

  Pe mine m-a captivat complet aceasta simpla descriere care coreleaza micile imperfectiuni fizice cu un tumult si o profunzime spirituala. Era primul lucru la care ma gandeam cand o anumita Ea se plangea ca are cearcanele mari si ii raspundeam: „si de asta esti frumoasa”.

 • Mihai T.

  Jaques: ,,Lumea intreaga e o scena,
  Toti barbatii si femeile sunt doar niste actori:
  Au intrarile si iesirile lor.
  Aceasta replica face parte din opera Othello a lui W.S. Replica trimite cu gandul la destinul uman. Destinul omului este alcatuit din aceste idei scurte, idei ce au un continut profund si cu caracter de elegie. Sunt multe idei despre viata noastra ce se pot desprinde din aceasta idee: existenta umana, timpul care il sondeaza pe om, experientele de viata sau plecarea din aceasta lume.

 • Emanuel

  Efimita: Daca n-a plati nimenea bir,soro, de unde or sa aiba cetatenii leafa?
  Leonida: Treaba statului,domnule, el ce grija are? Pentru ce-l avem pe el? E datoria lui sa ingrijeasca sa aiba oameni lefurile la vreme.
  Dialogul face parte din opera Conul Leonida fata cu reactiunea. Replica lui Leonida mi-a placut in mod deosebit, pentru ca exprima responsabilitatea pe care o are statul fata de cetatenii sai. Importanta replicii ne aduce in actualitatea unor vremuri sumbre si lipsite de speranta.

 • Taerel E.

  Inspectorul General: Ei, profesore, pe naiba. Eleva, domnule. E o nepoata din partea unei rude mai inde-
  partate. E o nepoata, totusi. Nepoata primului-ministru, pricepi?
  Inspectorul scolar: E indiscutabil!

  Dialogul face parte, fara nicio indoiala din opera lui Caragiale insa trebuie remarcat urmatorul lucru esential. Daca ai cunostinte si relatii, poti iesi din orice incurcatura. Asadar, este scoasa in evidenta mizeria in care oamenii traiesc astazi. Pentru a reusi intr-un domeniu, este de ajuns sa ai niste relatii si pe urma poti incalca orice lege care ii pedepseste pe majoritatea oamenilor lipsiti de de relatiile de prietenie.

 • Claudiu B.

  Cassio: Reputatie, reputatie, reputatie! Vai, mi-am pierdut reputatia! Am pierdut tot ceea ce era nemuritor in mine si n-a mai ramas decat animalul.

  Aceasta replica face parte din opera Othello a lui Shakeaspeare. Replica este adresata insusi personajului ce a crezut ca aceasta calitate pe care a dobandit-o nu va muri niciodata, dar el n-a tinut cont de circumstantele umane in care traieste ca-si poate pierde orice. Omul, pentru a atinge ceva in zilele de azi, poate sa treaca peste orice si sa uite intr-o fractiune de secunda de ceea ce are mai frumos in el: corectitudine, cinste, loialitate. Asadar, vremurile prin care trec multi oameni ii schimba. Numai cei nascuti cu adevarat in legea dreptatii raman cinstiti pana la capat. Imprevizibilul il transforma pe om, uneori in neom.

 • Claus

  Mi-a placut mult articolul. Am aflat abia acum de concurs. Imi place foarte mult sa merg la teatru, consider ca e o forma cu totul speciala de culturalizare. Ar trebui sa ne preocupam mai mult de asta decat sa stam in casa si sa vizionam un film.