Istanbulul tuturor (Kanal D și Suleyman Magnificul – Sub Domnia Iubirii) 7


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 8 min)

ACTUALIZARE 2

Am consumat premiul. Iată cum a fost.


 

ACTUALIZARE 1

Am cîștigat. Mulțumesc mamei și academiei.


 

Informează-te puțin sau deloc despre Istanbul înainte de a pleca. Nu-ți imprima hărți de pe Google Maps, vei vedea că sunt inutile sau că strică totul. La aeroport, nu-ți lua bagajul imediat de pe bandă. Așteaptă. Stai pe o bancă, observă oamenii, ascultă anunțurile, miroase. Amestecă totul în minte și pregătește-te pentru șocul de afară.

La Istanbul, nu taximetriștii stau la coadă, ci clienții. Nu poate pleca nici o mașină cu un singur client. Vei fi întrebat unde mergi, apoi vei aștepta. Vei nimeri în mașină cu cel puțin un alt necunoscut. Nu există aparat de taxat, tariful îți este anunțat înainte de pornire și evident că este negociabil. Vei învăța să negociezi la Istanbul, lasă rușinea acasă.

La drum!

Mai bine iei metroul și-l combini cu tramvaiul. Un jeton se numește jeton și costă 3 lire. Stai la coadă la jetonmatik, după nenea cu tichie și doamna cu șal. Observă-le mișcările, pentru că la fel vei face și tu. Mai bine nu iei primul metrou. E prea aglomerat și, dacă aștepți, ai ocazia să absorbi mai multe impresii. Tramvaiul merge pe mijlocul străzii, claxonează des și este agresiv. Traficul din Istanbul este haotic, dar unele reguli se aplică. Se negociază și traficul acolo.

Nu răsufla ușurat, n-ai ajuns la hotel. Întreabă pe cineva. Nu va ști unde-ți este destinația. Vei ajunge la cineva care va chema pe altcineva în ajutor. La un moment dat, fără să știi că, tot căutînd adresa, ai parcurs jumătate din drum, va veni cineva cu tine. Te va întreba de unde ești, my friend. Spune-i că te cheamă Popescu, va conta mult la Istanbul. Fotbalul, deh…

Acel băiat care te conduce îți va oferi veritabile parfumuri false. Acum afli că e o piață serioasă pentru așa ceva acolo. Este prima ta negociere serioasă. Dacă nu ajungi la un sfert din prețul inițial cerut, n-ai făcut nimic. Negocierea și comerțul îi fac pe turci să respire. Ei vor în UE, deci e de înțeles. Evident, plătești parfumurile cînd ajungi la hotel și-i lași ceva băiatului. Se poate plăti în euro, lire turcești, lei românești și practic orice altă monedă. Cum spune nenea de la recepție: Money is money, my friend.

Turistule

Nu ești my brother decît dacă pari musulman, pînă atunci ești my friend. Și nu pari, cu acel DSLR agățat la gît, cu pantalonii scurți, ochelarii de soare oribili și privirea pierdută. Și mai ales, nu pari musulman dacă intri în moschee echipat așa. Dar Istanbulul este intersecția toleranței, a veseliei, a freneziei, a comerțului, a show-urilor de modă și design. Totul merge acolo. Orientul funcționează bine și Istanbulul îți dă senzația de mecanism bine uns.

Ocolește zona turistică din centru. Treci pe acolo cu detașare, fă cît mai puține poze acolo. Mergi pe o străduță lăturalnică, lasă-te rătăcit, doar ți-am explicat că vei ajunge oricum unde trebuie, în cele din urmă. E o magie, drumurile te duc la Istanbul unde vrei tu.

Vezi vînzătorii de pantofi. Magazine de pantofi specializate numai pe femei sau numai pe bărbați, rar mixte. Uite-i pe patronii tolăniți pe scări, pe cutii de carton desfăcute. Beau ceai, vorbesc la mobil, aruncă o vorbă repezită angajaților plătiți la negru care cară baloți. Oprește-te la o narghilea la o terasă de cartier, în grădina cuiva de fapt. Vor face orice să-ți fie pe plac. Iei o narghilea, vor veni cu ceaiuri, cu dulciuri și vor pune muzică pentru tine.

Vezi pisicile din Istanbul: sunt peste tot, sunt multe și prietenoase, dar și preocupate de a mînca, de a cerși, de a se înmulți. Întrebi chelnerul de ce sunt atît de multe pisici acolo și ți se răspunde cu un rîset discret: Because they make too much sex, my friend. Apoi îți spune cum el mai presară cîteva firimituri de marijuana în narghileaua de seară. Amestecă subiectele, pentru că așa e bine.

Aromele

Vezi kebabul din Istanbul: în diverse variante – cu legume, răsucit în aluat sau pe băț, ca antreu sau ca fel principal. Carne de miel meșterită în mod divers, cu pîinică scoasă din cuptorul pe care-l vezi, de către brutarul pe care-l vezi. Ia două feluri de mîncare și vei fi tratat regește: antreul și ceaiul gratis, o mulțime de zîmbete, o mulțime de gratuități și o mică avalanșă de cuvinte în limba română, din bruma de tezaur din mintea chelnerului care, evident, a lucrat odată în România. Cum ar spune un nenică de la un fast-food cu pretenții de bistro: I know two girls from Romania – Teiubesc and Îțimulțumesc.

Pe repede înainte

Se consumă mult la Istanbul:

 • motorină
 • plastic
 • carton
 • timp
 • electricitate
 • ceai
 • narghilea
 • rahat
 • kebab
 • vorbe
 • claxoane
 • indicații
 • olărie artizanală
 • textile
 • covrigi
 • arme
 • țigări, țigări, țigări
 • hîrtie
 • săpun
 • zîmbete

Este ca și cum ai merge pe stradă cu un caleidoscop la ochi. Un miraj. Seara, cam în același timp cu chemarea la rugăciune, se trag obloanele, se aruncă ambalajele, se scot banii din casa de marcat, se strîng mîinile afaceriștilor, se strigă la revedere prietenilor, se aliniază automobilele pe străzi. E o anumită grabă, pentru că a doua zi dimineața e altă grabă.

Rapid este totul: călătoria, orientarea acolo, goana după turkish delight, dorința de a încerca multe. Viață testezi tu la Istanbul, my friend. Ajungi înapoi la tine și mai vrei. Evident că o să mai mergi la Istanbul, ca să vezi cum se sărută cele două continente…

Este un articol scris sub influența campaniei de la Blogal Initiative. Dar chiar dacă n-ar fi fost sub influența, tot ar fi fost scris. Poze pe Facebook numai pentru friends-i, my friend.


 

Kanal D îti poate aduce și ție un city break la Istanbul dacă scrii pe blog o poveste despre Turcia (detalii aici). Până atunci, dacă vrei să simți și tu atmosfera specifică Turciei, Kanal D te invită să urmărești serialul Suleyman Magnificul – Sub Domnia Iubirii, în fiecare luni și marti, de la ora 20:00″.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 gânduri despre “Istanbulul tuturor (Kanal D și Suleyman Magnificul – Sub Domnia Iubirii)