Excursie la Istanbul, la prețul unui text 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

My friend, ceaiul și cafeaua sunt din partea casei, mi-a spus chelnerul de la micuțul restaurant. Sigur, prețurile felurilor de mîncare acoperă mai multe ceaiuri și cafele din partea casei, dar simplul sentiment că primești ceva “gratis” te face să-i zîmbești chelnerului și să-ți promiți în gînd că o să mai mergi acolo.

Sunt mii de restaurante, cafenele și dughene de kebap la Istanbul. Dacă-ți este foame, mergi în pelerinaj în zonele aglomerate de astfel de localuri și te lași agățat de angajații care-ți ies în cale pe stradă și-ți adresează cîteva cuvinte în limba maternă. Dacă plouă și e și puțin frig, poate nu mai ai chef de conversații politicoase cu ei, dar trebuie să te gîndești că spiritul comercial este adînc încrustat în Turcia.

Un text cîștigător

Am ajuns din nou la Istanbul, grație unui text pe care l-am scris anul trecut, despre… Istanbul, în cadrul unei campanii de la Blogal Initiative. E fascinant cum poți beneficia de transport, cazare, transfer de la aeroport și un tur ghidat plătind prin niște cuvinte alăturate, care i-au plăcut clientului – Kanal D. La mai mare, îmi urez!

Oricît de ploios ar fi și oricît de obosit ai fi, nu-ți poate pieri cheful de acest oraș. Este atît de dinamic, de viu, de colorat, încît n-ai timp să te gîndești că te ard tălpile de la mers pe jos sau că ți s-au înmuiat hainele pe tine. Dacă te gîndești la asta, soluția e aproape: o fărîmă de baclava, o bucată de kataif, o cafea turcească într-o ceașcă pe care o poți confunda ușor cu un degetar și gata! Îți revine energia.

În drumul spre aeroport, cînd ne mișcam cu vreo 3 metri pe minut și cînd șoferul valsa printre benzile de circulație, mă gîndeam cum ar fi ca Istanbulul să organizeze Jocurile Olimpice din 2020… Cît dinamism mai suportă acest oraș, cît de spectaculos se mai poate face?

Contrastele dintre nord și sud, dintre civilizații cu mii de ani în spate și culturi mai tinere, toate astea fac interesant turismul pentru omul modern. Dacă ajungi în acel oraș și stai cu gura căscată, înseamnă că va fi o excursie frumoasă. Dacă pleci cu un zîmbet fin pe buze, înseamnă că vei reveni.

Un album foto bogat este pe Facebook pentru friends-i.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “Excursie la Istanbul, la prețul unui text