G Data, antivirusul german silențios 5


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 9 min)

Acum ceva timp scriam despre misterioasele stickere pe care le-am văzut prin oraș. Cineva acolo sus m-a citit și m-a luminat: este vorba despre antivirusul G Data, mai puțin cunoscut pe la noi, dar în expansiune pe piața de profil. Am fost cadorisit cu o cheie de activare pentru G Data Total Protection 2013, așa că pot veni acum cu unele impresii.

Menționez că eu am Mac, dar G Data are doar versiune de PC, deocamdată, așa că am fost nevoit să instalez antivirusul pe laptop-ul cu Windows al fratelui meu. Apoi l-am urmărit împreună cîteva zile și am notat amîndoi ce ne-a plăcut și ce nu la această creație software germană.

Laptop-ul ar fi cam așa:

 • HP Pavilion dv5
 • Intel Core 2 Duo P8400 @ 2,27 GHz
 • RAM 4 GB
 • Windows Vista Home Premium SP1 32 bit

Din fișa online a produsului, am aflat că acest program oferă, printre altele:

 • Protectie instanta in timpul navigarii pe Internet: G Data Web Cloud  blocheaza toate website-urile periculoase
 • Protectie instanta pentru mail-uri: G Data Mail Cloud  blocheaza imediat epidemiile de virusi
 • Protectie instanta pentru tranzactii de online banking: BankGuard protejeaza impotriva troienilor bancari
 • Consum redus de resurse datorita tehnologiei Fingerprinting si a scanarii “Idle Scan” ce ruleaza cand computerul nu este utilizat
 • Backup – salveaza automat datele personale sau imagini complete
 • Datasafe – fisier criptat pentru datele confidentiale, ca de exemplu, parole

Resurse folosite

Deși fișierul executabil de instalare pe care îl descarci de pe site-ul lor are 808 Mb, după instalare folderul programului are doar 208 Mb. Deja o bilムalbă față de alți antiviruși care mănîncă mult spațiu pe disc. De asemenea, nu folosește procesorul în mod exagerat. Interfața antivirusului îți arată în timp real activitatea procesorului și activitatea programului.

În interfața antivirusului, poți selecta nivelul de protecție în funcție de cât de bun este calculatorul. Eu l-am lăsat pe €œstandard computer, adică nivelul de protecție rămîne cel mai bun, dar va folosi mai multe resurse. Dacă selectezi slow computer, îți folosește mai puține resurse, dar nivelul de securitate este redus la jumătate.

Interfață, activare, backup

Este o aplicație ușor de folosit, user-friendly și versată. Găsești rapid opțiunea pe care o cauți. De asemenea, pentru fiecare opțiune selectată există varianta Advanced, pentru utilizatorii experimentați sau obsedați de controlul în detaliu al programului.

Imediat ce activezi produsul online, primești un e-mail de confirmare. Acesta conține numele de utilizator și parola, dar și datele de conectare la un server FTP al companiei G Data. Ți se oferă un spațiu de 1 Gb pe serverul lor. Acolo pui cele mai importante date pe care le ai pe calculator (serviciul de backup). Ai acces pe acest server tot prin interfața antivirusului și e destul de simplu de utilizat.

În afară de asta, antivirusul îți poate face automat back-up la toate hard-urile din calculator. Îl poți programa să facă asta într-o anumită zi, sau o poți face tu oricând selectând acțiunea din meniu. Opțiunea de backup are o interfață separată de cea a antivirusului. De acolo poți selecta manual fișierele pe care le vrei salvate sau pur și simplu selectezi Full backup of hard drives and partitions și se ocupă G Data de tot. De asemenea, după ce ai făcut backup, tot prin interfața antivirusului poți decide ce faci cu arhivă: o încarci în spațiul tău FTP sau o înregistrezi pe un CD, tot din interfața programului.

[nggallery id=49]

Curățenie cu ajutorul antivirusului

O altă opțiune interesantă este Tuner. Cu ajutorul ei, aplicația îți face curat în tot calculatorul:

 • șterge fișiere temporare
 • defragmenteaza hard-urile
 • șterge history-ul din browser
 • șterge cache-ul
 • șterge fișierele executabile de instalare

Practic, te scutește de descărcarea și instalarea unor programe speciale pentru scopurile de mai sus.

Totuși, atenție mare înainte să selectezi opțiunea asta! Îți poate șterge parolele memorate în browser, dacă nu debifezi acțiunea respectivă.

Ca la orice program antivirus, poți selecta manual cât de des să își facă update la virus signatures (zilnic, sau chiar din oră în oră), îl poți programa să facă o scanare completă într-o anumită zi ș.a.m.d. De asemenea îți scanează computerul atunci când nu îl folosești (Idle scan). Dacă însă te uiți la un film sau joci un joc video, adică ai o aplicație care rulează pe tot ecranul, nu te mai deranjează cu scanarea.

Avem un virus, cum procedăm?

Poți selecta o acțiune predefinită în cazul în care îți găsește un virus pe calculator: carantină, vindecare etc. Dacă nu ești hotărît, îi poți spune să te întrebe ce acțiune dorești de fiecare dată când găsește un fișier infectat.

O chestie interesantă este faptul că utilizează douムengine-uri. Aceste „motoare” funcționează independent unul față de celălalt, astfel încât îți scanează în același timp de două ori fiecare fișier, pentru a asigura protecția maximă. În același timp, poți dezactiva unul din cele două motoare, dacă ai un calculator mai slab și nu-ți mai folosește prea multe resurse, dar nivelul de protecție scade la jumătate.

Behavior monitoring este o altă variantă de a detecta un virus sau un fragment malware. Îți monitorizează permanent comportamentul calculatorului, independent de monitorizarea antivirus și poate detecta un virus a cărui semnătură încă nu o are în bază de date. Astfel, îl poate izola sau bloca, chiar dacă nu îl recunoaște.

Seiful și asistența tehnică

Poți crea foldere seif: acolo plasezi fișiere pe care vrei să le protejezi și la care să ai numai tu acces, printr-o parolă. Toate folderele pot fi văzute și administrate prin interfața antivirusului. Partea proastă la această opțiune este că le poți șterge fără a introduce parola respectivului fișier. Nu îl poți accesa, nu poți vedea datele din el fără parolă, dar îl poți șterge oricând fără să știi parola.

Help-ul antivirusului G Data este cel mai bun pe care l-am văzut până acum. Lângă fiecare opțiune/acțiune există butonul Help, unde îți explică în detaliu ce se întâmplă cu acel proces. Dacă ai vreo problemă și vrei să afli ce înseamnă o opțiune din program, afli imediat de acolo. Este foarte bine organizat, astfel încât nu trebuie să cauți manual. De acolo am aflat tot ce face fiecare buton din program, înainte de a activa/dezactiva opțiune despre care nu știam ce înseamnă.

De partea cealaltă a baricadei

Filtrul Web protection încetinește foarte mult viteza de încărcare a paginilor de Web. Am comparat cu filtrul activat și dezactivat, și uneori poate dura chiar 20-30 de secunde în plus încărcarea unei pagini oarecare. Uneori chiar ai impresia că ți-a picat netul. N-am observat însă dacă asta se întîmplă de fiecare data cînd intru pe o pagină în aceeași sesiune de navigare. Pentru a fi edificat, e nevoie de teste ceva mai tehnice, cum sunt cele realizate de AV Comparatives.

Pe de altă parte, scanarea totală a calculatorului poate dura foarte mult. Practic, o zi nu a fost de ajuns, am fost nevoit să opresc scanarea, pentru că n-aș mai fi putut folosi calculatorul zeci de ore la rînd. Din nou, nu știu dacă asta este din cauza proprietăților mele de sistem sau sunt alte cauze la care nu mă pricep.

Recomandare

Una peste alta, recomand cu mare căldură acest antivirus. Este o mică bijuterie ascunsă în piața antivirușilor și mă bucur că l-am descoperit. Poate-l încercați și voi și reveniți aici cu unele comentarii de bine sau de mai puțin bine.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Cînd o să am mai mult timp pentru joacă, revin cu o cronicuță despre versiunea pentru Android.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 gânduri despre “G Data, antivirusul german silențios

 • Vlad

  Wow, lung text, dar bine scris si edificator! Nu auzisem de antivirusul asta, dar pare bun. Il incerc si eu, dar inca nu mi-am dat seama daca in varianta trial am toate optiunile active. Vad eu.

 • TotalAnih

  Am incercat mai multi antivirusi din aia testati de AV Comp si am constatat ca multi dintre ei au nevoie de mai mult timp la prima scanare. Asts tine de Fingerprinting,tehnologia de care ai amintit si tu in text. Adica el ia puricat tote fisierele din comp si le pune o stampila de siguranta. Data viitoare cind mai scanezi full,merge mai repede, pt ca are deja amprentate acele fisiere. Eu am scanat de seara pana dimineata si a fost in regula.

 • Constantin Simionica

  E un program excelent.Folosesc si eu G Data Total Protection 2013 de cateva luni si sunt extrem de multumit de el.Ma mira doar durata atat de mare a scanarii,la mine nu a tinut niciodata mai mult de 2 ore si jumatate pe urmatoarea configuratie:
  procesor Intel(R) Core(TM) i3-2130 CPU @ 3.40GHz
  4 GB memorie DDR 3 1333 MHz
  Windows 7 Home Premium SP1 32 biti