NEMIRA George R.R. Martin – Peregrinările lui Tuf 7


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Omul ca Dumnezeu. Omul totalitar. Omul plin de dorințe iraționale. Sunt trei ipostaze ale omului pe care le descoperă Tuf. Volumul SF este o colecție de povestiri care pot fi citite separat, dar unele dintre ele au fire narative comune.

Tuf este un neguțător spațial, convertit la profesia de inginer ecologic, care descoperă în drumurile sale ființe variate, cu care este nevoit să interacționeze, pe care le explorează, le stimulează, le provoacă.

“Peregrinările lui Tuf” este o carte plină de suspans, conflict, personaje bine conturate. George R.R. Martin se pricepe foarte bine la descrierea navelor spațiale, a decorului cosmic natural sau artificial, a scenelor de luptă. Prin toate astea, el reușește cu măiestrie să te introducă în atmosferă și să te facă să empatizezi cu Tuf, acest curios iubitor de pisici.

M-a impresionat modul în care Tuf vorbește: politicos, folosind cuvinte expresive, cu tact, percepînd comunicarea drept un permanent mod de negociere între interlocutori. Călătorul spațial rezolvă problemele pe care le întîlnește în cale folosind ca arme exact defectele celorlalți: lăcomia, ura de semeni, violența etc. În tot acest timp, și el se schimbă, învață și se adaptează la fiecare planetă și la populația sa.

Frumusețea cărții constă în faptul că Martin creează atît de firesc atmosfera, personajele și situațiile încît plonjezi în acțiune imediat ce intri în lectură. Cireașa de pe tort este schimbarea lină a caracterului lui Tuf: nu este un zeu, dar este pe cale să devină…

Vezi mai jos cum poți cîștiga această carte.

George R.R. Martin – Peregrinările lui Tuf

Anul apariției la Nemira: 2010

Traducerea: Liviu Radu

Colecția: George R. R. Martin, Nautilus SF

ISBN: 978-606-579-081-0

Nr. de pagini: 544

Preț: 20,93 lei

Cumpără cartea de la:

Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
lenjerie intima

Este o culegere de povestiri science fiction legate între ele, scrise de George R. R. Martin și aranjate sub forma unui roman. Cartea este o meditație făcută cu umor negru despre mediu și puterea absolută..

pensiuni delta dunarii

Felicitari pentru articol!!

krossfire

George R.R Martin inainte de a fi cunoscut drept “Ala cu Game of Thrones”. Recomand :)

Diana-Catalina Zagrean

Cred ca Tuf vine de la tipul ala de roca vulcanica. am inteles ca aceasta carte are legatura cu mediul, clima, etc.

Bogdan

Tuf e un acronim. Inainte sa fie negutator spatial, Tuf era mercenar. Unul laudaros, pentru ca-si scotea din sarite camarazii mercenari intrebandu-i “what’s your <>?” cu fiecare prilej, tanjind de fapt sa i se puna si lui aceeasi intrebare (stia ca in toata unitatea nu era nimeni care sa fi petrecut mai multe ore pe front decat el). Pentru ca folosea des aceasta sintagma si pentru ca era american la origine, n-a trecut mult pana cand “time under fire” s-a transformat in “TUF”, din dorinta de a castiga cateva fractiuni de secunde de fiecare data cand adresa intrebarea. In timp… Read more »

Andra

Am citit numele “Tuf.” L-am citit in engleza, nu in romana. Si daca nu v-ati dat seama, va invit aici: http://translate.google.ro/?hl=en&tab=wT#en/de/tuf apasati listen. Mi-ar placea sa cred ca de aici vine numele lui: Tough. Cred ca asta e personalitatea lui Tuf. Una puternica, dominata de o ambitie iesita din comun, de dorinta de a face bine si de a rezolva problemele, indiferent de cat de grele ar fi acestea. Si reuseste sa le faca prin orice mijloc. Nu e usor sa te adaptezi la viata celorlalti, iar el da dovada de putere si de asta cred ca numele personajului poate… Read more »

Andy

Tuf … Tuf e un nume foarte interesant in primul rand fiindca e simplu, lasa loc de interpretat; sunt doar 3 litere care le poti atasa unui personaj, dar acest nume prin simplitatea lui te lasa descoperi mai mult decat te-ar ajuta un nume foarte sugestiv ( robin hood – robin = fura. hood =gluga, deci un hot mascat). Dar nu, acest nume simplu nu iti da aceasta eticheta banala ci te lasa sa descoperi personajul prin actiunile lui, prin faptele sale. In acest domeniu exceleaza domnul George R.R. Martin, nu iti da toate informatiile despre personajele lui pe tava.… Read more »