Joaca de-a bloggerul – Argument 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Despre tema studenților de la masterat – anul al II-lea, ați citit zilele astea aici. Mă gîndeam să vă împărtășesc și unele lucrări trimise ca temă de cei din anul I de la programul de masterat Producție multimedia și audio-video. De data aceasta, pentru cursul Scriitură pentru medii digitale, studenții au avut de scris două articole în stilul blogger-ul preferat: unul despre sărbători și unul pe un subiect la alegere.

Ce am urmărit prin acest exercițiu

Eu cred că numai citind mult și scriind mult înveți să scrii bine. Și de ce n-ai porni în acest demers de la modele? Au fost unii studenți care au mărturisit că au ales blogger-ul respectiv pentru că au observat că are un stil, nu pentru că l-ar admira.

Stilul… Asta urmăresc studenții mei și ăsta este cel mai important lucru de obținut cînd scrii periodic. Știi bine limba română, cunoști regulile lizibilității online, îți împănezi textul cu link-uri, dar parcă lipsește ceva. Textul tău sună bine în limba română, dar nu interesant. Este fad, este ca un manual de instrucțiuni, pare doar o înșiruire de cuvinte și fraze.

Ei bine, stilul se formează în timp și ar trebui să fie o reflexie a personalității tale. Dacă te educi și devii un om interesant, sigur vei scrie într-un mod care va atrage. Practic, ca să scrii într-un mod inedit, ai de lucrat la tine și apoi la scrisul tău.

Stilul unui blogger

Sunt unii bloggeri al căror stil îl ghicești fără să le vezi semnătura sub text. De-a lungul timpului, aceștia și-au construit o marcă scriitoricească evidentă. Cîteva indicii ale stilului unui blogger:

  • modul de adresare, modul de abordare a cititorilor
  • folosirea unor cuvinte și expresii din regiunea din care provine
  • ritmul frazelor, topica
  • folosirea figurilor de stil
  • apelul la experiențele personale

Mai pot fi o mulțime de caracteristici. I-am pus pe studenți să le identifice, citind cît mai multe texte ale blogger-ului ales. Apoi au încercat să scrie imitînd stilul identificat. În zilele următoare, veți vedea ce a ieșit urmărind tag-ul stil blogger.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Joaca de-a bloggerul – Argument