Eurovision 2013, selecția națională: Casa Presei este Cenușăreasa ediției 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Cînd s-au afișat pe ecranele din Camera Verde rezultatele preliminare, s-a făcut liniște vreo trei secunde. Nimănui nu-i venea să creadă că s-a votat atît de mult piesa trupei Casa Presei. Evident, Robert Turcescu radia, s-a întors la membrii trupei și le-a zîmbit. După cîteva momente, Geo Vila (chitară, voce) a venit lîngă mine și mi-a spus, puțin încurcat, că e derutat de acest succes. Înainte de live, am mai stat cu el de vorbă pe hol (am fost colegi de facultate) și mi-a mărturisit că sunt surprinși că au putut ajunge pînă acolo, dar că le face bine acest lucru.

Cenușăreasa Eurovision-ului 2013

Casa Presei a început să facă muzică drept hobby. S-au adunat cîțiva jurnaliști și au format o trupă. Muzica lor este în primul rînd o formă de relaxare pentru ei. Piesa „Un refren” este una lentă, romantică, adică exact ce nu prea s-a votat în ultimul timp la Eurovision. Dar iată că această trupă, Cenușăreasa Eurovision-ului 2013, s-a făcut remarcată. Pentru ei, este deja o performanță. Dacă va fi piesa care va merge la Malmo, presa „mondenă” este asigurată cu scandaluri pentru cîteva luni.

Cald în Camera Verde

Pe măsură ce veneau artiștii în Camera Verde, mă întrebam unde vor mai avea loc. Ne-am înghesuit cu toții în micul studio – cîntăreți, jurnaliști, bloggeri, tehnicieni. S-au făcut fotografii, s-a filmat, s-au luat declarații. Ca și anul trecut, am simțit că se întîmplă ceva. E interesant să fii în mijlocul unei mulțimi în care mulți creează sau interpretează muzică. Și, la fel ca anul trecut, am observat fraternități și animozități, o anumită disperare a unor artiști de a se autovota, am văzut priviri de invidie, zîmbete de bucurie.

Am încercat să dau detalii despre ce se întîmplă prin live blogging și am pus poze pe Facebook. Voi încerca să fac la fel și diseară.

[nggallery id=50]

Primele 6 piese calificate în finala din 9 martie sunt (între paranteze este numărul de ordine pentru intrarea în finală):

1 (1). CASA PRESEI, Piesa: Un Refren; Muzică: Gabriel Basarabescu, Text: Robert Turcescu

2 (3). FREESTAY, Piesa: Criminal Mind, Muzică, text: Matei Alexandru Mihai, Florin Ristei

3 (5). LUMINIŢA ANGHEL, Piesa: Unique, Muzică: Rafael Herrero, Text: Rafael Herrero, Jose Juan Santana Rodriguez

4 (7). CEZAR, Piesa: It’s my life, Muzică, text: Cristian Faur

5 (9). ELECTRIC FENCE, Piesă: Emilia; Muzică: David Ciente, Elena Luminița Vasile, Antonio Eduard Antemir, Lucian Indre; Text: David Ciente, Elena Luminița Vasile

6 (11). TUDOR TURCU, Piesa: Hello; Muzică & Text: Călin Pop, Norbert Kovacs

Al doilea pas

A doua semifinală se anunță mai puternică, sunt mult mai multe piese bune și cred că lupta va fi mai strînsă. Publicul mizează pe Narcis Iustin Ianău și pe Elena Cîrstea Muttart, două voci bune, a doua fiind o maestră a live-ului. Eu cred în Claudiu Mirea, are o piesă cu destule ingrediente de finală. Sunt curios cum va fi primită melodia cîntată de Phaser, singura în limba franceză din această selecție națională.

Ne recitim și refotografiem diseară! 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “Eurovision 2013, selecția națională: Casa Presei este Cenușăreasa ediției

  • Cătălin

    „Casa Presei a început să facă muzică drept hobby.”

    Pai, cam asa se face muzica de obicei. Daca vrei sa traiesit din castigurile materiale pe care le obtii din muzica, sa nu ai pretentia sa fii numit artist!

    • George Hari Popescu Autor articol

      Nu chiar. Sunt oameni care fac muzică drept profesie. Orice ocupație din care scoți bani este profesie, conform Codului muncii. Restul e hobby, cum e la mine acest blog sau faptul că sunt blogger oficial la Eurovision.