Anul acesta, Crăciunul pică în octombrie 4


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Cînd eram copil, Crăciunul venea mereu la timp: în 25 decembrie. Pînă pe la Sf. Nicolae, nu-mi stătea mintea la el. Toceam la școală, decupam și lipeam acasă, mă uitam la cele două ore de TV comunist. Faptul că nu mă gîndeam la sărbători mă făcea să mă bucur mult de ele cînd intram în luna decembrie.

De cînd sunt adult, Crăciunul vine tot mai devreme. Anul ăsta, pică în octombrie. Așa au decis IKEA și alte corporații. Și-au înșirat la metrou și pe străzi bannerele publicitare care mă fac să intru în panică: mai e puțin și vine Crăciunul! Trebuie să cheltuiesc încă de pe acum, trebuie să vorbesc cu alții despre asta, trebuie să pun status-uri cute pe FB, trebuie să-mi fac listă de cadouri de oferit, trebuie să-mi tremure tot corpul la gîndul că…

VINE CRĂCIUNUL! E APROAPE! SUNTEM ÎN OCTOMBRIE!!!

Consumerismul dus la extrem cere măsuri de marketing extreme: Crăciunul este anunțat din octombrie, Paștele este propovăduit imediat după ce se termină agitația Revelionului. Brusc, în luna octombrie suntem împachetați, ni se alocă un cod de bare, ni se anunță promoțiile, ni se schimbă design-ul site-urilor, ni se împing în ochi oferte turistice, suntem amenințați cu vacanța. Cam acum o lună terminasem cu vara și iată că deja VINE CRĂCIUNUL!

Ești exclus dintr-un grup select dacă nu intri acum în panică. Ești lipsit de sensibilitate dacă nu trepidezi la gîndul că se apropie cea mai mare sărbătoare a creștinilor și a lui Zara, H&M și IKEA.

ACUM sunt prețurile mici, dar în decembrie vor fi și mai mici. ACUM trebuie să faci lista de cumpărături, dar abia în decembrie va ninge. ACUM trebuie să intri în spiritul Crăciunului. Totul pentru că niște companii imense, mînă în mînă cu agenții de publicitate intense, îți spun asta, agresîndu-te vizual și auditiv zi de zi, timp de peste 60 de zile.

În țara în care iarna nu-i ca vara și pe planeta în care frigul vine de la încălzirea globală, la anul Crăciunul nu poate să pice decît în septembrie.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 gânduri despre “Anul acesta, Crăciunul pică în octombrie

 • adsalex

  ce bine imi pare ca nu sunt singura persoana care gandeste ca pana la craciun mai este mult timp. sambata seara am fost intrebat daca pe mine m-a apucat febra sarbatorilor si am raspuns naiv ca este abia octombrie si ca mai este destul timp pana la craciun.

 • Bogdan N

  Foarte tare articolul. punct ochit, punct lovit. Mi-a atras si mie atentia aceasta anomalie de marketing printr-un panou publicitar pus pe Sos Stefan Cel mare: „Mai e putin si vine Craciunul”. Penibil din punctul meu de vedere. Ce e prea mult, da greata :D

  • George Hari Popescu Autor articol

   E posibil. Există o goană a supralicitării astăzi și ne comparăm cu alții sau cu alte situații, din cauză că nu avem repere valoroase. Așa că încercăm să ieșim în evidență prin cantitate, nu prin calitate. Dacă promovezi Crăciunul cu două luni înainte, vei avea volum, dar nu substanță.