Trei episoade amare din semestrul trecut 4


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Hai că a mai trecut un semestru de facultate. Chinuitor, din toate punctele de vedere. Dacă unii fac bilanțul anului care a trecut, înainte de a da drumul petrecerii de Revelion, eu fac puțin bilanțul semestrului care a trecut, chiar în pragul sesiunii.

Pentru că așa e făcut omul, ține minte numai lucrurile ieșite din comun. Semestrul trecut, au fost trei. Nu le povestesc ca să rîd de studenți, ca să-i ironizez sau pentru că mă cred cine știe ce intelectual, ci din dorința de a vă oferi cîteva scene din lumea contemporană. Dar, mai ales, le scriu ca să nu le uit.

1. Absențe

Cel mai frapant eveniment a fost cel în care o întreagă grupă aștepta să-i invit în sala de clasă. Eu eram acolo, deoarece avusesem ore de dimineață, dar ei credeau că n-ajunsesem. Au stat pe băncuță cuminți, în timp ce eu îi așteptam în laborator. Data viitoare, voi folosi o fanfară și un alai.

La același capitol, am simțit ce simte un îndrăgostit la prima întîlnire la care ea nu apare. La cursul de masterat de seara, mă pregătisem cum se cuvine, repetasem în gînd ce aveam de spus, tehnologia funcționa. A trecut ora fixă, a trecut și sfertul academic, a trecut jumătate de oră, dar studenți ioc. Dezamăgit, mi-am strîns jucăriile și am plecat. Am aflat că n-a putut veni nici un student la curs (la masteratul la care de bunăvoie se înscriseseră) pentru că absolut toți… lucrează. A fost prima oară în cei 15 ani de predat ai mei cînd toți au lucrat simultan. Aș fi vrut să lucrez și eu în acea seară.

2. Notițe

M-am rugat mai mult de cinci minute de o studentă să-și noteze cîte ceva din ceea ce spun, pentru că ar fi ajutat-o la tema viitoare. Știu că există memorie, dar uneori ea ne joacă feste. Studenta n-a vrut, a spus că se bazează pe notițele colegei ei și că nu are rost să facă amîndouă același lucru. Este vorba despre o studentă la Jurnalism, care dorește să lucreze în jurnalism, care va avea de cules date și fapte de pe teren. Am insistat și am făcut rost pentru ea de o foaie și un pix, spre liniștea notițelor ei și ale mele.

3. Lectură

Anul I, prima întîlnire: studenții au de spus cîte ceva interesant despre ei, ca să ne cunoaștem. Unul dintre ei spune cu mîndrie că n-a citit niciodată o carte și nici nu intenționează să facă asta în viața lui. Am pus asta pe seama teribilismului și a ironiei. Pe parcurs însă, mi-am dat seama că este convins clar de acest lucru. La ultima întîlnire, i-am oferit o carte subțirică de BD pe tema intruziunii în viața privată. Dacă inițial a vrut-o, pentru că avea desene, apoi a refuzat-o pentru că era în engleză, o limbă pe care nu o stăpînește. Mi-a dat cartea înapoi. I-am spus să încerce totuși, dar fără efect. La laboratorul respectiv, a avut notă maximă, pentru că acel curs nu se bazează pe lecturi, ci pe abilități practice. Concluzia: cărțile sunt inutile.

Mi-e teamă de semestrul viitor și de cele care vor veni. Aventura asta a facultății și studenții care se schimbă mereu mă fac să cobor din trenul ăsta.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 gânduri despre “Trei episoade amare din semestrul trecut